Εξοργισμένοι οι αμπελουργοί – Απειλούν να αδειάσουν τα σταφύλια στο Προεδρικό

Συνωστίζονται στα οινοποιεία παρακαλώντας να παραδώσουν τα σταφύλια τους για να μην καταστραφούν

 

Εξαντλείται η υπομονή των αμπελουργών της Πάφου και της Λεμεσού, οι οποίοι διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα της παραλαβής των σταφυλιών τους από τις οινοβιομηχανίες. Αμπελουργοί και εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι κάθε μέρα που περνάει και τα σταφύλια μένουν ατρύγητα καταστρέφονται. Τις επόμενες ήμερες αν δεν βρεθεί λύση, τότε όπως υποστηρίζουν θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τα σταφύλια και να τα αδειάσουν έξω από το Προεδρικό. Υπολογίζεται ότι αδιάθετα θα παραμείνουν περίπου 2 εκατομμύρια κιλά σταφύλια. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας την Τρίτη, δίχως όμως να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, επιτείνοντας το αδιέξοδο τόσο των αμπελουργών όσο και των οινοποιών. Το πρόβλημα άρχισε να παρατηρείται πριν από 3 χρόνια και επιδεινώθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας. Τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκε ο πράσινος τρυγητός, όμως για φέτος αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε σε περιορισμένο βαθμό λόγω των εκτιμήσεων ότι θα παραλαμβάνονταν όλες οι ποσότητες.

Σε δηλώσεις στον «Άστρα» ο διευθυντής της ΛΟΕΛ, Κυριάκος Χατζηττοφής, ανέφερε πως έχουν αδιάθετα 1 εκατομμύριο λίτρα κρασί. Επεσήμανε την ανάγκη να στηριχτεί από την κυβέρνηση η προσπάθεια που γίνεται από τις οινοβιομηχανίες, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αμπελουργών. Είπε πως αν η κυβέρνηση προέτρεπε να ακολουθηθεί η πρακτική του πράσινου τρύγου, δεν θα υπήρχαν τόσα αδιάθετα σταφύλια. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΟΔΑΠ Νίκος Σαββίδης σημείωσε πως έχουν 4 εκατομμύρια λίτρα κρασί αδιάθετο. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αγροτική πολιτική και άφησε τους αμπελουργούς να φυτεύουν κυρίως ξυνιστέρι χωρίς προγραμματισμό, με αποτέλεσμα το 60% του σταφυλιού της Κύπρου να είναι αυτής της ποικιλίας. Και οι δύο οινοβιομηχανίες έθεσαν ως σημαντική παράμετρο του αδιεξόδου και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συντήρησης που έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν οι αμπελουργοί.


Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ και ΕΚΑ, Χρίστος Παπαπέτρου και Πανίκος Χάμπας, επέκριναν την κυβέρνηση για την απουσία μακροχρόνιου σχεδιασμού για την αμπελοκαλλιέργεια, την απουσία ελέγχου στην επαναφύτευση αμπελιών και τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να θυματοποιηθούν οι αμπελουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι και επεξεργάζονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι να επιδοτηθούν οι οινοβιομηχανίες για να αποσύρουν μέρος των αποθεμάτων τους που θα πάνε για βιοκαύσιμα, ώστε να παραλάβουν τη νέα σοδειά. Η 2η πρόταση είναι να επιδοτηθούν οι αμπελουργοί να τρυγήσουν και τα σταφύλια να πάνε στις χωματερές ή να μείνουν στα αμπέλια.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.