Εξώσεις εξπρές προβλέπει ο νέος νόμος για το ενοικιοστάσιο

Μάλιστα ο ένοικος δεν θα έχει τη δυνατότητα υπεράσπισης

 

Άναψε το πράσινο φως για τις εξώσεις ενοικιαστών μέσα από διαδικασίες εξπρές, αφού μετά από μερικές τροποποιήσεις 31 βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ, 15 εναντίον και 2 απείχαν.

Το ΑΚΕΛ καταψήφισε τη νομοθεσία.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν μπορεί να είναι επιτρεπόμενη η εκμετάλλευση νόμων ή παραθύρων σε αυτούς, ώστε να μην καταβάλλονται τα ενοίκια από τους ενοικιαστές, ωστόσο ο νέος νόμος είναι ετεροβαρής, αφού αν δεν καταβάλλονται ενοίκια ανεξαρτήτως του λόγου, τότε με συνοπτικές διαδικασίες ο κόσμος θα βρίσκεται στο δρόμο.

Μάλιστα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία, ακόμα και ερήμην του ενοικιαστή. Ακόμα, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να θέτει παράλογα ενοίκια και αυξήσεις. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το ενοικιοστάσιο είναι το γεγονός ότι ο ένοικος δεν θα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, με το νέο νόμο αναμένεται να σχηματοποιηθούν πολλοί συμπολίτες μας και να δημιουργηθούν νέες ανισότητες.

Συγκεκριμένα, ο νόμος περί ενοικιοστασίου προνοεί ότι αν ένας ενοικιαστής καθυστερεί για 21 μέρες την καταβολή ενοικίου, αυτό επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης ενοικίου, να καταχωρίσει αίτηση στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων (όπως ισχύει και τώρα) και πλέον με τη νέα ρύθμιση, αν δεν καταβάλει τα απαιτούμενα ενοίκια, ο πρωτοκολλητής θα αποφασίζει ότι δεν θα κάνει αποδεκτή την απάντηση του ενοικιαστή ως υπεράσπιση. Αυτήν την κατ’ αρχήν απόφασή του ο πρωτοκολλητής θα τη θέτει ενώπιον του δικαστή και θα είναι ζήτημα μερικών 24ώρων να εκδίδει απόφαση για την αποδοχή ή απόρριψη της συγκεκριμένης υπεράσπισης ο δικαστής. Δηλαδή ο δικαστής δεν θα εξετάζει την ουσία. Ακολούθως θα εκδίδεται διάταγμα έξωσης, το οποίο δεν θα είναι περίπλοκο, ένεκα του ότι δεν θα έχει ουσιαστική υπεράσπιση ενώπιόν του ο δικαστής επί της οποίας να αποφανθεί.

Σε αυτό το σημείο κρίνεται πολύ σημαντική η πρόνοια που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, με βάση την οποία θα δίνεται περίοδος χάριτος των τριών μηνών, διασφαλίζοντας ότι δεν θα βρεθούν σε μερικές μέρες προ του κινδύνου έξωσης χιλιάδες άνθρωποι. Επίσης μια σημαντική πρόνοια που έβαλε το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Άριστο Δαμιανού, είναι ότι όλα αυτά που ψηφίστηκαν θα αφορούν καινούργιες υποθέσεις και όχι όλες αυτές που είναι καταχωρισμένες στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων. Ο Α. Δαμιανού υπέδειξε ότι ο νόμος «επιφέρει μια δραστική διαφοροποίηση στο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι και ισοπεδωτική και γι’ αυτό εμείς καταγράψαμε από την πρώτη στιγμή τον προβληματισμό μας για την αρχική πρόταση ως είχε κατατεθεί».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε πως στόχος της Βουλής πρέπει να είναι να αρθούν οι αδικίες και να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ ενοικιαστή και ένοικου, ωστόσο ο νόμος κάνει ακριβώς το αντίθετο με την πλάστιγγα να γέρνει εμφανώς υπέρ του ενοικιαστή. Επίσης, όπως ανέφερε, δίνει το δικαίωμα στον ενοικιαστή να θέτει παράλογα ενοίκια. Διερωτήθηκε τι καθιστά την ακίνητη ιδιοκτησία ανώτερη από άλλα θέματα, όπως την πληρωμή μισθών στην ώρα τους;

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy