Εξωτερική πολιτική της ΕΕ – «Συνεχίζουμε προς τον όλεθρο»

Του Ντένις Κυριάκου*

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται η Εκθεση για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Σε αυτήν αναλύονται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το διεθνές περιβάλλον και οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ώστε, κατά την άποψη του εισηγητή, να καταστεί η ΕΕ αξιόπιστος και απόλυτα κυρίαρχος (πάντα μαζί με τις ΗΠΑ) παίκτης στις διεθνείς εξελίξεις.

Η όλη Εκθεση αποτελεί έναν ύμνο υπέρ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Παρά την προσπάθεια να πείσει ότι θέλει την ΕΕ πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων, αναγνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι η εγγύηση της συλλογικής άμυνας της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι λεκτικά τονίζεται η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη, κύριος στόχος είναι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση, η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων επέμβασης της ΕΕ πάντα σε πλήρη συντονισμό με το ΝΑΤΟ, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Ομάδων Μάχης της ΕΕ.

Δεν υπάρχει σημείο στην έκθεση στο οποίο να τηρούνται αποστάσεις από την πολιτική των ΗΠΑ είτε να μην αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης συντονισμός με αυτές για την αντιμετώπιση των όποιων εξωτερικών «εχθρών».

Ενα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνεται στην ανατολική γειτονία με σκοπό να καταδικαστεί η Ρωσία στο ζήτημα της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ευθύνες της ΕΕ στην κατάσταση εκεί, στο πραξικόπημα που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι υποκίνησαν και έφεραν τη χώρα στη δίνη του εμφυλίου. Εμμένει στην πολιτική της επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών στην ανατολική γειτονία με συμφωνίες σύνδεσης με τις οποίες καθιστά αυτές τις χώρες υποχείριά της και ταυτόχρονα πεδία αντιπαράθεσης μαζί με τη Ρωσία. Ακόμα και η αναφορά ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να συνάδει και να λαμβάνει υπόψιν την εξωτερική πολιτική της Ενωσης, παραπέμπει στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και την «ανάγκη» απεξάρτησης από αυτήν.

Στη νότια γειτονία γίνεται μια πολύ επιφανειακή ανάλυση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν μόνο ευχολόγια για ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Καμία αναφορά στις ευθύνες της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη. Τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα, αφού ακόμη και σήμερα τίθεται ως βασικός στόχος η ανατροπή του Ασαντ, με την ενεργή υποστήριξη της αντιπολίτευσης από την ΕΕ.

Επιπρόσθετα, κατονομάζεται η Τουρκία ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της περιοχής και ότι μαζί με την ΕΕ πρέπει να αναπτύξουν μια ισχυρή εταιρική σχέση για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ενώ γίνεται κριτική ότι πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης κλπ, για το ότι κατέχει εδάφη κράτους-μέλους της ΕΕ, παραβιάζει συστηματικά την ΑΟΖ της Κύπρου, έχει σε εφαρμογή casus belli έναντι της Ελλάδας, ούτε λόγος.

Είναι διάχυτη στου κόλπους της ΕΕ, αλλά και σε αυτή την Εκθεση, η επιμονή ούτως ώστε η εξωτερική πολιτική της ΕΕ και των κρατών-μελών να είναι σε πλήρη συντονισμό. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ που στοχεύουν στην πλήρη ταύτιση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ΕΕΑ/ΒΠΑ, μαζί και το ΑΚΕΛ, έχει καταθέσει τις διαφωνίες της με τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής που προωθείται στην Εκθεση και ζητά μεταξύ άλλων καμία χρηματοδότηση στρατιωτικών αποστολών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το σαφή διαχωρισμό της ΕΕ από το ΝΑΤΟ.

*Μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy