Με αφορμή/ Ορίζοντας

Κύπριοι στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2022

Με αφορμή… το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2022 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 08 έως 14 Οκτωβρίου 2022 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους:

Isffc 222222

Exploitation, προβάλλεται 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Η Ηλέκτρα είναι μια καθηγήτρια στο πρώην βιομηχανικό χωριό Χ. Είναι ένα χωριό κάπως καταραμένο, στη μέση του πουθενά, χτισμένο γύρω από ένα τεράστιο εργοστάσιο. Σκόνη παντού και αποθέσεις σκουριάς. Στο χωριό μένει η όμορφη Λία, μαθήτρια της Ηλέκτρας. Η μοίρα της Λίας αν παραμείνει στο χωριό, φαίνεται θλιβερά προδιεγεγραμμένη. Η Ηλέκτρα θέλει να την “σώσει”. Θα το κάνει με έναν ανορθόδοξο αλλά θεαματικό τρόπο. Το σενάριο ανήκει στον Γιώργο Σερβετά. Όταν μου το έδωσε να το διαβάσω, κατευθείαν άρχισαν να μου δημιουργούνται έντονες εικόνες στο μυαλό για το πώς το φανταζόμουν να γυρίζεται. Ο βασικός άξονας της θεματολογίας, του πανέμορφου πλάσματος που παθαίνει εμμονή μαζί του κάποιο άλλο ευάλωτο πλάσμα που βρίσκεται στα πρόθυρα της “πτώσης” και προσωπικής του παρακμής και θέλει να το “σώσει” από τα “κακά” αυτού του κόσμου, είναι κάτι που με συγκινεί πολύ. Είτε αυτή η “σωτηρία ̈ επιφέρει τελικά την καταστροφή και το χάος, είτε φέρνει απελευθέρωση και εξύψωση.

Η ταινία αντιμετώπισε πολύ σοβαρές δυσκολίες στη διάρκεια των γυρισμάτων λόγω ενός ατυχήματος με το αυτοκίνητο. Εξ’ αιτίας κάποιων πολύ κακών επιλογών, χειρισμών και απειρίας ήταν μια μάλλον πολύ σκληρή εμπειρία για την πρώτη μου σκηνοθετική
απόπειρα. Ευτυχώς βέβαια η ζημιά ήταν μόνο υλική. Με πήγε όμως αρκετά πίσω σε σχέση με τον αρχικό μου ενθουσιασμό και λειτούργησε εις βάρος της σωστής προώθησης και προβολής της ταινίας. Αυτό όμως που κρατάω και μου δίνει μεγάλο κουράγιο, ήταν ο ζήλος των στενών μου συνεργατών που δεν πτοήθηκαν και χάρη σε αυτούς καταφέραμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που νομίζω μας ικανοποίησε όλους, παρόλες τις δυσκολίες.

Ο κινηματογράφος γενικότερα θέλει οπωσδήποτε οικονομική στήριξη, επαφές με τα φεστιβάλ του εξωτερικού και σωστή προώθηση σε αυτά. Και βέβαια πάνω από όλα, καλλιέργεια του κοινού από νεαρή ηλικία, για να μην περιορίζεται στο φαινόμενο ότι είναι μια τέχνη και ενασχόληση που αφορά τους λίγους και ̈ειδικούς”. Οπότε θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει σαν μάθημα και στα σχολεία. Ή έστω να χρησιμοποιηθεί σαν παιδαγωγικό και βιωματικό μέσο, για τη διδασκαλία άλλων μαθημάτων.

Ο στόχος σχεδόν κάθε ταινίας μικρού μήκους είναι να προβληθεί στα Φεστιβάλ τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα παραγωγής της ταινίας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που η ταινία θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου. Πέρα από το ότι είναι το φεστιβάλ της πόλης στην οποία έχω μεγαλώσει και υπεραγαπώ, είναι ένα εξαιρετικό, πολύ ζωντανό φεστιβάλ, που έχει αγκαλιαστεί και αγαπηθεί από το καλλιτεχνικό και όχι μόνο κοινό της Κύπρου. Όταν βλέπω την αίθουσα εντελώς γεμάτη σχεδόν σε όλες τις προβολές, σημαίνει ότι οι διοργανωτές κάνουν κάτι πολύ καλά! Και η χαρά των δημιουργών είναι το έργο τους να φτάνει σε όσο το δυνατόν πιο μαζικό κοινό

Μαρίνα Συμεού

Ο βασικός άξονας της θεματολογίας, του πανέμορφου πλάσματος που παθαίνει εμμονή μαζί του κάποιο άλλο ευάλωτο πλάσμα θέλει να το “σώσει” από τα “κακά” αυτού του κόσμου, είναι κάτι που με συγκινεί πολύ.

310593244 5220980258010439 3643278449849231028 N

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy