«Έξυπνο» κολιέ σε ρόλο µικροβιολογικού εργαστηρίου

Πολλοί άνθρωποι χρησιµοποιούν πλέον τα έξυπνα τηλέφωνα ή ρολόγια τους για να ελέγχουν τους χτύπους της καρδιάς τους ή άλλους δείκτες, ιδιαίτερα όταν γυµνάζονται. Τώρα µια νέα έξυπνη συσκευή φαίνεται ότι θα κάνει τα πράγµατα ακόµα πιο εύκολα.


Ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Οχάιο στις ΗΠΑ κατασκεύασαν µια συσκευή µέτρησης διαφόρων χηµικών ουσιών και δεικτών του ανθρώπινου οργανισµού.

Η συσκευή, που είναι σχεδιασµένη να φοριέται ως κολιέ, διαθέτει τεχνολογία, όπως βιοχηµικούς αισθητήρες που εντοπίζουν και αναλύουν διάφορα συστατικά στον ιδρώτα του ατόµου που το φοράει.

Οι ερευνητές δηµοσίευσαν στην επιθεώρηση «Science Advances» τα αποτελέσµατα των δοκιµών που έχουν γίνει µε το κολιέ σε εθελοντές. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, το κολιέ µπορεί να εντοπίζει τα επίπεδα του σακχάρου. Αν τελικά το κολιέ έχει αυτή την ικανότητα, θα αποτελέσει µια εναλλακτική και ανώδυνη επιλογή στα άτοµα που πάσχουν από διαβήτη, ώστε να παρακολουθούν το σάκχαρό τους χωρίς να χρειάζεται να κάνουν συνεχώς τις επώδυνες µετρήσεις αίµατος.


Το κολιέ καταγράφει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης, νατρίου, κάλιου και τα επίπεδα ιόντων υδρογόνου σε ποσοστό 98,9%.

Η τεχνολογία µπορεί να τοποθετηθεί εκτός από κολιέ και σε δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια, ενώ µπορεί να εµφυτευθεί και κάτω από το δέρµα ενηµερώνοντας συνεχώς τους χρήστες της για κάθε αξιοσηµείωτη µεταβολή στην οργανική τους κατάσταση.

Οι δυνατότητες αυτές προκύπτουν από το γεγονός ότι όχι µόνο οι αισθητήρες είναι ιδιαίτερα λεπτοί, αλλά λειτουργούν ασύρµατα και δεν χρειάζονται µπαταρίες ή φόρτιση.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι επέλεξαν να στοχεύσουν τον ιδρώτα επειδή αυτός περιέχει εκατοντάδες βιοδείκτες που περιέχουν σηµαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Το σύστηµα που ανέπτυξαν οι ερευνητές χρειάζεται ένα πολύ µικρό δείγµα ιδρώτα του ανθρώπου, στο οποίο είναι τοποθετηµένο για να κάνει τις µετρήσεις. ∆εν χρειάζεται δηλαδή να προσπαθήσει κάποιος να προκαλέσει την έντονη εµφάνιση ιδρώτα πάνω του για να λειτουργήσει το σύστηµα και να γνωρίζει τι συµβαίνει στον οργανισµό του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.