Η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον Αντιπρόεδρος του ΕΚ – Η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου

Εγκρίθηκε την Τρίτη με 625 ψήφους υπέρ η πρόταση για παύση από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του σώματος, της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή.

Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με 625 Ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της παύσης της κ. Καϊλή. Υπήρξαν δύο αποχές και μία ψήφος κατά. Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία: δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των εδρών του Κοινοβουλίου.

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε αμέσως μετά την ψήφιση στο τουίτερ ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον ένας από τους Αντιπροέδρους της. «Η απόφαση αυτή ισχύει άμεσα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές», πρόσθεσε η κ. Μέτσολα.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο, στις οποίες εμπλέκονται ορισμένα μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ το πρωί της Τρίτης για να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η ολομέλεια του ΕΚ θα διεξάγει σήμερα συζήτηση περίπου στις 16.30 (τοπική ώρα) σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα την Πέμπτη το μεσημέρι.

Κατά την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας της Δευτέρας, η κ. Μέτσολα μίλησε σχετικά με την κατάσταση. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Δηλώσεις επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων ΕΚ 

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε παρεμβάσεις τους κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, ζήτησαν να διερευνηθεί η υπόθεση και κάλεσαν σε συνεργασία για να παταχθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στο σώμα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε σε δηλώσεις του ότι αισθάνονται σοκαρισμένοι από αυτή την υπόθεση, η οποία, όπως είπε, έχει μειώσει σημαντικά το κύρος του ΕΚ, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη, ενώ αποκτάται δύσκολα, μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγες στιγμές. Είπε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μερος της ευθύνης που έχουν οι Ευρωβουλευτές και ότι  το Σώμα αυτό θα συνεργαστεί με τις αρχές για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Ως «μαύρη μέρα» για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και «οδυνηρή» για τη σοσιαλιστική ομάδα του ΕΚ, χαρακτήρισε την υπόθεση η Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, Πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της ομάδας στην οποία ανήκε και η κ. Καϊλή.

Σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμαυρώσει αυτή την οργάνωση και ότι πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ ξανά. Κάλεσε επίσης, για «ενωτική θέση» και για συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων των πολιτικών ομάδων για διαλεύκανση των περιστατικών και για δικαιοσύνη.  Η κ. Μέτσολα σημείωσε κατά τη συνεδρία ότι η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την ενημέρωσε ότι η κ. Καϊλή δεν είναι πλέον μέλος της ομάδας, από τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της ομάδας Renew Europe, Ντατσιάν Τσιόλος, είπε ότι θα προτείνουν κάποιες θέσεις με την ελπίδα ότι θα τύχουν υποστήριξης και από άλλες ομάδες, όπως να αφαιρεθεί το αξίωμα της Αντιπροέδρου από την κ. Καϊλή, την οποία δεν κατονόμασε, και να παραιτηθεί αν επιβεβαιωθούν τα γεγονότα. Είπε ακόμη ότι θα υποστηρίξουν την ενδυνάμωση των μητρώων διαφάνειας και να υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί κανόνες.

Η Τέρι Ράιντκε, Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, είπε ότι κλονίστηκε η εικόνα του ΕΚ αλλά ότι οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές είναι έντιμοι και κάλεσε να γίνει ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση και για σφαιρικά μέτρα που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Μάρκο Ζάννι, είπε ότι η θέση που θα πρέπει να εκφράσει το ΕΚ να είναι αποφασιστική και ισχυρή.  Πρόσθεσε ότι πέρα από τις δράσεις που θα αναλάβουν για να ανακτηθεί η χαμένη αίγλη του ΕΚ, πρέπει στο μέλλον να διερευνηθεί εις βάθος αν υπάρχει πολιτική ευθύνη σε όλα αυτά.

Τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα αποκαλυφθούν περισσότερα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ρισάρντ Λεγκούντκο, σημειώνοντας ότι το ΕΚ ήταν στόχος κάποιων «κακών παραγόντων» και που θεωρήσαν ότι το ΕΚ είναι ένας θεσμός που παρουσιάζει πολλές αδυναμίες, και κατάφεραν σε ένα βαθμό να επιτύχουν τον στόχο τους.

Αναρωτήθηκε αν αυτό είναι ένα πρόβλημα προσωπικής αδυναμίας κάποιων ή αν είναι συστημικό και πρότεινε να γίνει μια κριτική ανάλυση για το πως θα πρέπει να λειτουργεί ένας τέτοιος θεσμός, τι έχει γίνει λάθος για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η Μανόν Όμπρι, Πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς, σημείωσε ότι το ΕΚ βρίσκεται μπλεγμένο στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ιστορίας του, και κάλεσε για τη δημιουργία ερευνητικής επιτροπής για να διαπιστωθεί πόσο προστατευμένα είναι τα ευρωπαϊκά όργανα από τη σύγκρουση συμφερόντων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy