Ευάλωτες οι ακτές της Λεμεσού λόγω ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής

Δημόσια παρουσίαση των ευρημάτων της πρώτης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης, που καταδεικνύουν την περιβαλλοντική κατάσταση των ακτών και της θάλασσας

Την ευκαιρία να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για την πραγματικότητα που ισχύει σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική κατάσταση των ακτών και της θάλασσας της Λεμεσού θα έχουν μέσα στις επόμενες μέρες οι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας.

Αυτό θα γίνει εφικτό στα πλαίσια της διοργάνωσης του 2ου Blue Limassol Forum που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Μαρτίου, στα πλαίσια του οποίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης για τις ακτές της Λεμεσού, η οποία αξιολογεί τους κινδύνους στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης.

Πρόκειται για την πρώτη και τη μεγαλύτερη σε κλίμακα μελέτη που προσεγγίζει συνολικά τους κινδύνους που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των λιμανιών και της ναυτιλίας, των υδρογονανθράκων, των μαρίνων και των σκαφών αναψυχής, των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας, του κατασκευαστικού κλάδου και των ξενοδοχείων, του αποχετευτικού συστήματος και των θαλάσσιων αθλημάτων.

Η γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται από τη μελέτη όσον αφορά το μήκος ξεκινά από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και την περιοχή του Lady’s Mile και τελειώνει στο Βασιλικό, όπου –αν και βρίσκεται έξω από τον κόλπο της Λεμεσού– ένεκα της κοντινής του απόστασης κρίθηκε ότι οι εγκαταστάσεις τερματικών και συναφή δραστηριότητες δύναται να επηρεάσουν τον κόλπο της Λεμεσού.

Όσον αφορά το πλάτος, το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει οριοθετήσει την παράκτια περιοχή της ξηράς σε μερικές ζώνες. Για τους σκοπούς της εν λόγω μελέτης εξετάζεται κυρίως η άμεσα επηρεαζόμενη ζώνη που φτάνει τα 500 μέτρα από τις ακτές.

Μέσα από τη μελέτη, στην οποία καταγράφονται και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες 500 κατοίκων της Λεμεσού, όπως τις εξέφρασαν σε έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Frederick το 2020, καταδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Λεμεσού και γίνεται εισήγηση για εφαρμογή καλών πρακτικών για τη μείωση των κινδύνων που το απειλούν και για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και ελκυστικότητάς του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης «Blue Limassol: Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Κινδύνων» θα παρουσιάσουν ο Δρ Άγγελος Μενελάου, πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου, και ο Δρ Μιχάλης Μακρομηνάς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Όπως τονίζει ο Δρ Μενελάου, «η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή καθιστούν ευάλωτη τη Λεμεσό, όπως και άλλες παράκτιες πόλεις και χρειάζεται όλοι οι τομείς της οικονομίας που δραστηριοποιούνται στις ακτές να λειτουργούν και να αναπτύσσονται στη βάση κοινής στρατηγικής,  ενοποιημένων δεδομένων, σωστής αποτίμησης και καλής χρήσης της τεχνολογίας προς μια ολιστική προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Να σημειωθεί ότι για την επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης εργάστηκαν περισσότεροι από 30 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Frederick και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό, με τη συμβολή 110 στελεχών από κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας στη Λεμεσό.

Σκοπός του 2ου Blue Limassol Forum, θέμα του οποίου είναι «Η ρεαλιστική μετάβαση των παράκτιων πόλεων στην αειφορία», είναι να αναδειχθούν θέματα και πρωτοβουλίες που συνδέονται με τη Γαλάζια Οικονομία, αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού ως κορυφαίου εμπορικού και ναυτιλιακού κέντρου και ως σημαντικού λιμανιού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλος στόχος είναι και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ναυτιλιακά και περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζουν πόλεις όπως η Λεμεσός.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick, εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία και το Ισραήλ θα παρουσιάσουν σύγχρονες πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στις χώρες τους σε μια προσπάθεια μετάβασης σε μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, ενώ τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες αλλά και το ενδιαφερόμενο κοινό θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη Γαλάζια Οικονομία και τις σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι παράκτιες πόλεις.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Crowne Plaza και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ο αριθμός θέσεων με φυσική παρουσία θα είναι περιορισμένος, γι’ αυτό θα μεταδίδεται και διαδικτυακά, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη και διεθνή συμμετοχή.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα είναι στην αγγλική γλώσσα με επιλογή ταυτόχρονης διερμηνείας στα Ελληνικά. Για διαδικτυακή παρακολούθηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν το σύνδεσμο https://bit.ly/3KsPJHa, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στη σελίδα www.limassolmunicipal.com.cy/el/bluelimassolforum.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy