«Ευάλωτη η κυπριακή οικονομία» – Καμπανάκι για «χρυσά διαβατήρια»

Ζητά μείωση των ΜΕΔ και αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών

Παρά την ανάπτυξη, η κυπριακή οικονομία παραμένει ευάλωτη, προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα σε νέα έκθεσή της (Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας – ΕΧΣ – για το 2018), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ζητά μάλιστα από τις τράπεζες να συνεχίσουν την «πολυδιάστατη προσέγγιση» για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξυγίανση των ισολογισμών τους, αλλά και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους μέσα από την αύξηση των εσόδων τους, τον περιορισμό των δαπανών τους και την ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας.

 

Τρεις πηγές κινδύνου

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τρεις πηγές κινδύνου: Πρώτο, το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ και τη χαμηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου τους. Δεύτερο, τις πιέσεις στην κερδοφορία τους. Τρίτο, το υπέρμετρο χρέος του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων). Για το θέμα των ΜΕΔ αναφέρεται ότι θα συνεχιστεί και το 2019 «η πολυδιάστατη προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και η οποία περιλαμβάνει, κυρίως, τις πωλήσεις και τις διαγραφές χορηγήσεων, ανταλλαγές ακινήτων έναντι χρέους και αναδιαρθρώσεις».

Σημειώνεται επίσης ότι η μεταφορά των ΜΕΔ του πρώην Συνεργατισμού μείωσε την αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα, αλλά αυτά «εξακολουθούν να παραμένουν στην πραγματική οικονομία και να την επιβαρύνουν, καθώς ο ιδιωτικός τομέας παραμένει υπερχρεωμένος». Αναφέρεται ακόμη ότι το σχέδιο «Εστία» αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των ΜΕΔ. Επίσης, για το θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών αναφέρεται ότι «εξακολουθεί να υπάρχει επιτακτική ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών τους δαπανών». Αναφέρεται ακόμη ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διευρύνουν τη βάση εσόδων τους, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να επικεντρωθούν στην ποιότητα και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους για την οικονομία». Σημειώνεται μάλιστα ότι «μια ενδεχόμενη αύξηση στο ύψος των επιτοκίων ή απότομη επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης θα καθιστούσε ευάλωτο τον μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα».

Καμπανάκι για «χρυσά διαβατήρια»

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα χτυπά καμπανάκι για τα «χρυσά διαβατήρια». Όπως επισημαίνεται, η άνοδος στην αγορά των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου «υποβοηθείται σε σημαντικό βαθμό από τη γενικότερη ανάπτυξη των περιοχών, λόγω κυρίως των μεγάλων έργων υποδομής, καθώς και της ζήτησης για κατοικίες μεγάλης αξίας από μη κατοίκους Κύπρου, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Παρά τη γενικά συγκρατημένη κατά μέσο όρο αύξηση των τιμών των ακινήτων», προστίθεται, «η επιτάχυνση της αύξησης στις τιμές, ιδιαίτερα των διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού, υπογραμμίζει την ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων και των δυνητικών επιπτώσεών τους στην ευρύτερη οικονομία». Σημειώνεται επίσης ότι «η διάθεση ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μαζικές πωλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy