«Ευχαριστημένοι» από τον εργολάβο της Πλατείας Ελευθερίας – Του κατακύρωσαν νέο έργο €6 εκ.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του κατακύρωσε νέο έργο €6 εκατ.

Ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος έχει προβλήματα με την εργοληπτική εταιρεία Lois Builders για δύο μεγάλα έργα του δήμου και ενδεχομένως να υπάρξουν απαιτήσεις ενώπιον των δικαστηρίων, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην κατακύρωση άλλου μεγάλου έργου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, η οποία λόγω της σοβαρότητας του θέματος διήρκεσε 4 ώρες, με τις 12 ψήφους των δημοτικών συμβούλων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατακυρώθηκε προσφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία αφορά το έργο αποκατάστασης και επέκτασης της παλιάς δημοτικής αγοράς ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας «RISE». Εναντίον τάχθηκαν οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Αλληλεγγύης και των Οικολόγων. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Κ. Γιωρκάτζης επέλεξε να μην παρευρεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρία.

Η εταιρεία Lois Builders είχε αναλάβει και την προσφορά ανέγερσης του παλαιού δημαρχείου, αλλά και την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Και στα δύο αυτά έργα ο δήμος φαίνεται να έχει σοβαρές διαφωνίες με τον εργολάβο, για τι οποίες παραμένουν ανοικτοί λογαριασμοί μέχρι και σήμερα, αφού ο εργολάβος παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, ιδιαίτερα για την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ για το νέο δημαρχείο υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις από το δήμο χωρίς ανταπόκριση από τον εργολάβο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μετά από έντονο προβληματισμό και με τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρία, ο δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης, πρότεινε όπως ετοιμαστεί από το δήμο επίσημη έκθεση σχετικά με τη συνεργασία που υπήρξε στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη εταιρεία και τα προβλήματα που υπάρχουν, στη συνέχεια να αποσταλούν οι εκθέσεις αυτές στην Ελεγκτική Υπηρεσία και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ζητώντας συμβουλή για το πώς να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη προσφορά του RISE. Η πρόταση απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία, ενώ στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη. Μάλιστα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά πόσον η εταιρεία θα μπορέσει να υλοποιήσει το έργο που της έχει κατακυρωθεί εντός των πλαισίων της σύμβασης και των χρονοδιαγραμμάτων. Σημειώνουμε ότι η προσφορά της εταιρείας είναι περίπου κατά 14% χαμηλότερη από την εκτιμώμενη αξία του έργου.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη πριν την κατακύρωση της προσφοράς στην εργοληπτική εταιρεία Lois Builders, πήρε απόφαση να προχωρήσει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ανάθεσης προσφοράς μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τις εργασίες που αφορούν την καφετέρια και χώρους εστίασης της Πλατείας Ελευθερίας. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στην αφαίρεση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο συνολικό έργο της προσφοράς της Πλατείας Ελευθερίας, μετά από διαφορά που προέκυψε μεταξύ της εργοληπτικής εταιρείας Lois Builders και του αρχιτέκτονα του έργου. Κατά τη συνεδρία της Πέμπτης τέθηκε από δημοτικούς συμβούλους ότι δεν υπήρξε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αφαίρεση του έργου, με την Υπηρεσία του δήμου να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αφαίρεση αυτή έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αρχιτέκτονα, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε γραπτή συμφωνία, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα και απαιτήσεις.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αγνόησε και την Ελεγκτική Υπηρεσία για προκήρυξη δημοσίου διαγωνισμού, επιλέγοντας τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης και ανάθεσης του έργου στον εργολάβο, ο οποίος κατασκευάζει τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου.

Γιάννης Κακαρής