Ευχολόγια από την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο λιμάνι

Η αύξηση που θα επιβληθεί στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού πρέπει να είναι μόνο αυτή που δικαιολογείται, ανέφερε  ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αν οι διαχειρίστριες εταιρείες προχωρήσουν σε αυξήσεις, τότε θα πρέπει να δει το κράτος τι κάνει με το δικό του μερίδιο που ανέρχεται στο 62%. Σημείωσε ότι ήδη μια εταιρεία έχει ανακοινώσει αυξήσεις ενώ είπε ότι αναμένουν τις θέσεις και των άλλων δυο εταιρειών. Ανέφερε ότι μέρος των αυξήσεων δικαιολογούνται καθώς εντός των λιμανιών χρησιμοποιούνται μεγάλα μηχανήματα και γίνεται μεγάλη κατανάλωση του ηλεκτρισμού. Σημείωσε ωστόσο ότι μεγάλο μέρος του δείκτη αυξήθηκε, χωρίς να αυξηθεί το κόστος λειτουργίας που οφείλεται στον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Επίσης ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι για να αλλάξει η σύμβαση στην οποία έχει ενσωματωθεί ο δείκτης πρέπει να συμφωνήσουν και τα δυο μέρη, δηλαδή κράτος και εταιρείες. Όπως είπε, στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπήρχε εισήγηση από τον ΓΔ του Υπουργείου να επανασυζητηθεί ο συγκεκριμένος δείκτης που είναι το σημείο τριβής, με τις τρεις εταιρείες να δηλώνουν ανοικτές στο διάλογο. Ανέφερε ωστόσο ότι είναι περιορισμένη σχεδόν ανύπαρκτη η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, από τη στιγμή που ο δείκτης εφαρμόζεται αυτόματα. Ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αλλιώς όπως είπε οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται και εξάγονται. Ίσως, τόνισε, να υπάρξει μείωση του κύκλου εργασιών σε εταιρείες που εξάγουν προϊόντα.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ενώ σημείωσε ότι το ΚΕΒΕ θα επιδιώξει συνάντηση και με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.