Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Επτά επιλεγμένες χορογραφίες στο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει χορογράφους που συμμετέχουν στο δεύτερο Showcase Χορογραφίας Κύπρου η οποία διοργανώνεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 12, 13 Μαρτίου 2022.  
Δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το Showcase παρουσιάζει επτά επιλεγμένες χορογραφίες, προσφέροντας  την ευκαιρία της παρουσίασης στα πιο αξιόλογα χορογραφικά έργα. Θα παρουσιαστούν έργα των: Αλεξάντρα Waierstall, Ανθή Κέττηρου, Διαμάντω Χατζηζαχαρία, Εύη Παναγιώτου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Mιλενα Ugren Kουλας και Παναγιώτη Ττοφή.

Εύη Παναγιώτου: Ένα ταξίδι στα επίπεδα της ανθρώπινης σκέψης και ύπαρξης

Τι θα παρουσιάσεις στο 2ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Η συμμετοχή μας στο 2ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου θα γίνει με το Tomosynthesis, ένα έργο της ομάδας aRttitude με συντελεστές τους: Εύη Παναγιώτου (ιδέα/χορογραφία), Άντρια Μιχαηλίδου (βοηθός χορογράφος), Julia Anna Brendle, Έλενα Γαβριήλ, Κατερίνα Τυλληρίδου (χορεύτριες), Μαρία Α. Ιωάννου (κείμενο), Αλέξης Βαγιανός (εικαστική επιμέλεια), Τύχωνας Μιχαηλίδης (μουσική/ήχος), Γιάγκος Χατζηγιάννης (βίντεο/προβολές), Χρίστος Όθωνος και Liene Kalpisa (κοστούμια). Πρόκειται για μια ομαδική δουλειά για την οποία είμαι περήφανη. Το έργο Tomosynthesis θα παρουσιάσει ένα ταξίδι στα επίπεδα της ανθρώπινης σκέψης και ύπαρξης, σε στιγμές που ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, μέσα από ένα συνονθύλευμα κινήσεων, ήχων και λέξεων που έχουν ως στόχο να καθρεφτίσουν τη ζωή μέσα από θραύσματα, επίπεδα και αντιθέσεις. Μέσα από αυτή την οργανική σχέση σώματος, κίνησης, σκηνικού, ήχου και λέξεων, το συγκεκριμένο δρώμενο θα προβάλει, μέσα από τη μινιμαλιστική και φουτουριστική ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει σταδιακά, τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες προκλήσεις της ζωής. Άλλοτε βγαίνοντας νικητής, άλλοτε ηττημένος, μα πάντα διαφορετικός. Για το έργο αυτό εμπνεύστηκα από τον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος μαστογραφίας και βιοψίας (Selenia Dimensions Mammography System) και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές εξελίξαμε αυτή την ιδέα περαιτέρω.

Ποια η σημασία του σχετικά νέου αυτού θεσμού στο χώρο του σύγχρονου χορού; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες για την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού;

Νομίζω είναι σημαντικό να έχει το κοινό την ευκαιρία να δει ένα έργο ξανά, και το Showcase δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι, ίσως, και μια μορφή ικανοποίησης για τον δημιουργό, να παρουσιάσει ξανά ένα έργο που για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πέρασε από μια διαδικασία αξιολόγησης. Εννοείται πως τα κριτήρια είναι πάντα υποκειμενικά, όμως σίγουρα η ύπαρξη αυτού του θεσμού είναι ένα κίνητρο και μια ευκαιρία. Όσον αφορά στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο, θεωρώ σημαντική τη συνεργασία μεταξύ μας, τον δημιουργικό διάλογο, την ειλικρίνεια, την αλληλοβοήθεια και στήριξη για να αναπτυχθεί ο σύγχρονος χορός περαιτέρω. Να προχωρήσουμε, δηλαδή, από το ατομικό στο συλλογικό και να ενισχύσουμε τη δυναμική και πολυεπίπεδη χορευτική κοινότητα που ήδη υπάρχει.

Πρόσφατα η Νέα Κίνηση Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου μαζί με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, με ανοιχτή επιστολή, έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης προτάσεων για προγράμματα και θεσμούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Ποια η δική σας θέση για αυτό το θέμα;

Όπως ανέφερα και πριν, πάντα τα κριτήρια αξιολόγησης είναι υποκειμενικά. Θεωρώ όμως, αναγκαίο τον υγιή διάλογο με τις πολιτιστικές υπηρεσίες, ώστε να βελτιώνονται ή να αναθεωρούνται κάποια πράγματα, όταν κρίνεται αναγκαίο.

Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Συνεχίζοντας την έρευνα της ομάδας μας που επικεντρώνεται στη σχέση μας με μέρη του σώματός μας (π.χ. το γυναικείο στήθος μέσα από το έργο Tomosynthesis), μελλοντικά έργα της ομάδας θα παρουσιάσουν τη σχέση μας και με άλλα μέρη του σώματος, μια σχέση που αλλάζει όχι μόνο μέσα από προσωπικά βιώματα, αλλά και μέσα από συλλογικά και πολιτικοκοινωνικά βιώματα. Μας ενδιαφέρουν, επίσης, οι παραγωγές site-specific (σε χώρους εκτός θεάτρου), οπότε θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε και αυτή τη διάσταση της δημιουργικότητάς μας.

Ο χορός είναι μια άλλη διάσταση ζωής, ένα εργαλείο γεμάτο προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις, ένας τρόπος επικοινωνίας του χορογράφου/χορευτή, ένα δώρο που μεταφέρεται δημιουργικά στον κόσμο.

Σάββατο 12 Mαρτίου, 20:30
Άνθη Κέττηρου, She loves me…Not, 25‘
Milena Ugren Koulas, QUIET WORDS, 20’
Alexandra Waierstall, A line, a gaze, a horizon, 25’

 

Κυριακή 13/3
18:00 Διαμάντω Χατζηζαχαρία, ΑΙΘΡΙΟ, 20’
20:30
aRttitude Εύη Παναγιώτου, tomosynthesis, 40’
Παναγιώτης Τοφή, Excavated Anatomies, 20’
βιταμίνα, Ήβη Χατζηβασιλείου, BluRrEd, 27’

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy