Ευκαιρία να μπει τέλος στις εικασίες η αποψινή ψηφοφορία επί μομφής κατά του Πρωθυπουργού, λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

epa09896942 Britain's Prime Minister Boris Johnson departs 10 Downing Street ahead of a meeting with Prime Minister of Kurdistan Region Masrour Barzan in London in Britain, 19 April 2022. EPA/NEIL HALL

Ως «ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικοτολογίας και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μία γραμμή και να προχωρήσει με την υλοποίηση των προτεραιοτήτων του λαού», υποδέχθηκε η Ντάουνινγκ Στριτ την πρόκληση της εσωκομματικής ψηφοφορίας για το μέλλον του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ (6-8μμ τοπική ώρα) κατόπιν της συγκρότησης εσωκομματικής πρότασης μομφής μετά από την υποβολή 54 επιστολών δυσπιστίας από βουλευτές των Τόρις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος.

Την ανακοίνωση έκανε ο βουλευτής σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Πρόεδρος της Επιτροπής 1922, του αρμόδιου κομματικού οργάνου, στον οποίο οι βουλευτές κατέθεσαν τις επιστολές τους.

«Ο Πρωθυπουργός καλωσορίζει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στους βουλευτές και θα τους υπενθυμίσει πως όταν είναι ενωμένοι και συγκεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους δεν υπάρχει πιο ισχυρή πολιτική δύναμη», πρόσθεσε η Ντάουνινγκ Στριτ σε σύντομη πρωινή δήλωση.

Ο κ. Τζόνσον θα μιλήσει στους βουλευτές του σε συνεδρίαση της Επιτροπής 1922 πριν από την ψηφοφορία, ενώ μετά από την ανακοίνωση του σερ Γκρέιαμ έχουν αρχίσει οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης του Πρωθυπουργού από τους υπουργούς του, αλλά και από βουλευτές.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί με απλή πλειοψηφία. Απαιτούνται δηλαδή ψήφοι από το 50% συν έναν από τους 359 Συντηρητικούς βουλευτές είτε για να παραμείνει είτε για να καθαιρεθεί ο Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος.

Σημειώνεται ότι περίπου 160 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις κατέχουν κάποιο έστω χαμηλόβαθμο κυβερνητικό πόστο, έχοντας τοποθετηθεί εκεί από τον Πρωθυπουργό.

Η προηγούμενη διαδικασία μομφής στο Συντηρητικό Κόμμα αφορούσε την Τερέζα Μέι, η οποία κέρδισε την ψηφοφορία το Δεκέμβριο του 2018 με 83 ψήφους διαφορά. Η τέως Πρωθυπουργός παραιτήθηκε ωστόσο έξι μήνες αργότερα από την ηγεσία των Τόρις υπό πίεση από το κόμμα αναφορικά με το Brexit.

Ενάμιση μήνα αργότερα, στα τέλη Ιουλίου του 2019, η κα Μέι παρέδωσε την πρωθυπουργία στον εκλεκτό των Συντηρητικών βουλευτών, τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή μόλις πριν από δυόμισι χρόνια κέρδισε τις εκλογές με μία ευρεία αυτοδυναμία 40 εδρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.