Ευλογιά των πιθήκων: 21 κρούσματα στη Νιγηρία, ένα ήταν θανατηφόρο

Η Νιγηρία επιβεβαίωσε 21 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων από την αρχή του έτους, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας (NCDC) ανακοίνωσε αργά την Κυριακή 66 ύποπτα κρούσματα, 21 εκ των οποίων επιβεβαιώθηκαν αμέσως αργότερα. Ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ένας 40χρονος άνδρας που έπασχε επίσης από νεφρική νόσο και κατέληξε.

«Μεταξύ των 21 περιπτώσεων που αναφέρθηκαν το 2022 μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη νέας ή ασυνήθιστης μετάδοσης του ιού, ούτε έχουν τεκμηριωθεί αλλαγές στην κλινική του εκδήλωση», ανέφερε το NCDC. Έξι από τα κρούσματα εντοπίστηκαν τον Μάιο.

Η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά αλλά είναι λιγότερο σοβαρή. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες και εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε αρκετές εβδομάδες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι πολύ πιο σπάνια. Οι ειδικοί λένε ότι φαίνεται να μεταδίδεται από στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο που έχει φουσκάλες στο δέρμα του.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς έχει βρεθεί ότι είναι περίπου κατά 85% αποτελεσματικός.

Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1970 και θεωρείται ενδημική σε περίπου δώδεκα αφρικανικές χώρες. Η εμφάνισή της σε μη ενδημικές χώρες έχει ανησυχήσει τους ειδικούς, αν και τα κρούσματα που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής ήταν κυρίως ήπια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.