Ευνοϊκές οι συνθήκες για επενδύσεις στα ακίνητα

Του Μαρίνου Κυναιγείρου*

Οι συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο κυπριακό τραπεζικό σύστηµα σε συνάρτηση µε την αυξηµένη ρευστότητα των νοικοκυριών, ως απότοκο των περιορισµένων δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, καθιστούν την τρέχουσα περίοδο ιδανική για υλοποίηση επενδύσεων. Επενδύσεις οι οποίες θα µπορούσαν να στραφούν προς τον τοµέα των ακινήτων, τον παραδοσιακά πιο δηµοφιλή και σταθερό τοµέα της κυπριακής οικονοµίας, αφού παρά τις διακυµάνσεις που παρατηρούνται κατά καιρούς, εντούτοις αποτελεί διαχρονική αξία.

Τη συγκεκριµένη περίοδο οι τράπεζες λόγω της αυξηµένης ρευστότητας που διαθέτουν και των µέτρων νοµισµατικής πολιτικής της ΕΚΤ όχι απλώς έχουν µειώσει τα καταθετικά επιτόκια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εφαρµόζουν αρνητικά επιτόκια. Ενδεικτικά, η Ελληνική Τράπεζα -0,6% για καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ ανά πελάτη και η Τράπεζα Κύπρου -0,5% για καταθέσεις άνω των 50 χιλ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανήλθαν σε 25,7 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο του 2021 σε σύγκριση µε 23,8 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο του 2019. Μία αύξηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ εν µέσω πανδηµίας! Παράλληλα, λόγω του έντονου ανταγωνισµού, οι εµπορικές τράπεζες παρέχουν δάνεια µε επιτόκια σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα. Η περίοδος που απλώς καταθέταµε σε εµπορικές τράπεζες τα όποια χρήµατα διαθέταµε έχει παρέλθει εδώ και καιρό, κάτι που απλώς επιβεβαιώθηκε µε την κρίση και τα γεγονότα του 2013.

Φρονούµε πως η παρούσα είναι η ιδανική περίοδος για οποιονδήποτε έχει την οικονοµική δυνατότητα για να αλλάξει την επενδυτική του φιλοσοφία και να προχωρήσει σε διασπορά του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου. Πέραν των δεδοµένων στο τραπεζικό σύστηµα, και οι συνθήκες της αγοράς προσφέρονται σήµερα για επενδύσεις. Η προσφορά ακινήτων όλων των τύπων είναι µεγάλη και θα συνεχίσει να είναι έντονη και το επόµενο διάστηµα, ειδικά όσο προχωρούν οι ενέργειες των τραπεζών για πώληση Μη Εξυπηρετούµενων ∆ανείων σε εταιρείες διαχείρισης.

Καθώς όλα δείχνουν ότι εξερχόµαστε της πανδηµίας που ταλαιπώρησε την παγκόσµια οικονοµία για περισσότερο από δύο χρόνια, οι συνθήκες στην Κύπρο είναι ιδανικές για επενδύσεις στον τοµέα των ακινήτων. Τόσο γιατί η προσφορά ακινήτων είναι µεγάλη, αλλά και επειδή προβλέπεται πως τα επόµενα χρόνια η κυπριακή οικονοµία θα παρουσιάσει σηµαντικούς ρυθµούς ανάπτυξης. Σε συνάρτηση µε τις άµεσες και έµµεσες επενδύσεις που θα φέρει η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, τόσο οι ευρύτερες προοπτικές όσο και του τοµέα των ακινήτων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Πέραν της αυξηµένης ζήτησης για στεγαστικά ακίνητα -κυρίως διαµερίσµατα- αυξηµένη ζήτηση θα υπάρξει επίσης και για ακίνητα ηµερησίας ενοικίασης, ως απότοκο της πανδηµίας και της στροφής σε πιο αποµονωµένες επιλογές διακοπών, σύγχρονους γραφειακούς χώρους λόγω της καθόδου πολλών εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο, αλλά και αποθηκευτικούς χώρους λόγω της διαρκούς ανόδου του ηλεκτρονικού εµπορίου.

Βέβαια, στην περίπτωση µη επαγγελµατιών επενδυτών γίνεται αντιληπτό πως το ενδιαφέρον θα πρέπει να αφορά σε επενδύσεις οι οποίες δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη γενικότερη οικονοµική κατάσταση µιας οικογένειας, για να µην έχουµε ξανά φαινόµενα της περιόδου 2011-2013. Ωστόσο, επενδύοντας στα κατάλληλα ακίνητα, ένας ιδιώτης µπορεί να απολαµβάνει πολύ καλύτερη απόδοση από αυτήν που προσφέρουν τα τραπεζικά επιτόκια και ασφάλεια ότι έχει επενδύσει σε έναν τοµέα που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ο οποίος έχει πολύ καλές πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά τα επόµενα χρόνια.

Βέβαια, επειδή πρόκειται για πολύ σηµαντικές αποφάσεις, όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν στον τοµέα των ακινήτων πρέπει να το κάνουν µε τον σωστό τρόπο, αξιοποιώντας επαγγελµατίες αδειοδοτηµένους κτηµατοµεσίτες και αποφεύγοντας διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι επιχειρούν να εκµεταλλευτούν καταστάσεις για ίδιον όφελος.

* Πρόεδρος του Συµβουλίου Εγγραφής Κτηµατοµεσιτών

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.