Θα το επιχειρήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην άτυπη συνάντηση

Στην άτυπη συνάντηση που αναμένεται να γίνει μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, φαίνεται να προσβλέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ για να επιχειρήσει «ένα ευνοϊκό περιβάλλον» για επανέναρξη των συνομιλιών. Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζουν περισσότερο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, παρά στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Τον ΓΓ του ΟΗΕ συνάντησε χθες στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τη δήλωση του οποίου «όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τη συζήτηση, η διαδικασία θα πρέπει να λάβει χώρα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα ενισχύει την προσπάθεια έτσι ώστε να δύναται να οδηγήσει σε θετική κατάληξη, που δεν θα είναι τίποτε άλλο από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον ΓΓ των ΗΕ σε σχέση με τις τουρκικές έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, όπως και ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που είναι σε πλήρη αντίθεση, ανάμεσα σε άλλα, με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. Ο ΥΠΕΞ, στη δήλωσή του, σημειώνει «την ικανοποίηση του ΓΓ για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου, όπως επίσης την ξεκάθαρη δέσμευση και ετοιμότητά του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές».

Νίκη Κουλέρμου