Ευρεία αποδοχή και στήριξη συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Μηνύματα νίκης έστειλε την περασμένη Τρίτη το βράδυ η μεγάλη συγκέντρωση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η νέα Πλατεία Ελευθερίας γέμισε με κόσμο κάθε ηλικίας που εξέφρασε την υποστήριξη και τη στήριξή του στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η κεντρική πλατεία της μοιρασμένη Λευκωσίας θύμισε άλλες εποχές, όταν για χρόνια ολόκληρα πραγματοποιούνταν μεγαλειώδεις πολιτικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

Το ξεκίνημα του τρένου ήταν δυναμικό και είχε τους δικούς του συμβολισμούς. Τα απαλά χρώματα και το σύνθημα «Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» έδιναν το στίγμα.

Τα πρόσωπα των συγκεντρωμένων ήταν χαμογελαστά, αλλά ταυτόχρονα διατράνωναν τη θέλησή τους για μια πραγματική αλλαγή που μόνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να φέρει. Η συγκέντρωση δεν είχε χολιγουντιανά εφέ, ούτε φανατισμό, ούτε συνθήματα κενά περιεχομένου. Χαρακτηριζόταν όμως από ανθρωπιά, συγκίνηση, από τη θέληση του κόσμου για αλλαγή. Όχι όμως οποιασδήποτε αλλαγής. Μιας προοδευτικής αλλαγής με οδηγό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ψήφος εμπιστοσύνης από αυτούς που τον ξέρουν πολύ καλά…

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγιναν δεκτές οι βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις των Γιώργου Βασιλείου, Οζντίλ Ναμί και Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε τη στήριξή του στον Α. Μαυρογιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο βαθιά καλλιεργημένο, με τεράστιο απόθεμα γνώσεων, ειλικρινή και έντιμο. Διαβεβαίωσε ότι ο υποψήφιος «έχει το κύρος και την αξιοπιστία να πείσει τους διεθνείς παίκτες και να ξαναδημιουργήσει την ελπίδα για τη λύση. Την ίδια στιγμή, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει όραμα για τον τόπο.

Θέλει και μπορεί να δώσει λύσεις. Μπορεί να πάρει την Κύπρο μπροστά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλείου. Τη διεθνή αναγνώριση και τις ικανότητες του Α. Μαυρογιάννη προέβαλε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, Μάρτιν Σουλτς.

«Όταν ήταν συνομιλητής μας και εγώ ηγούμουν των ευρωπαϊκών θεσμών, μπορούσαμε πάντα να βασιστούμε πάνω του. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο άτομο με ένα σκοπό: Να υπηρετεί πάντα όχι τα προσωπικά του συμφέροντα, αλλά αυτά της χώρας του.

Είμαι υπερήφανος που μπορώ να αποκαλούμαι φίλος του», ανέφερε ο κ. Σουλτς. Με ευνοϊκά σχόλια έγινε αποδεκτή η παρέμβαση του πρώην διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος, αναφερόμενος στην πρώτη συνάντησή τους, το 2014, ενώ βρέθηκαν για έναν καφέ «καταλήξαμε στο να κάνουμε το προσχέδιο για τη συμφωνία των αρχηγών, κάτι που οδήγησε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό που ισχύει για τον Αντρέα ήταν ότι υπήρξε πάντα πολύ αποδοτικός, πολύ αποτελεσματικός, αποφασισμένος να κάνει πρόοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ναμί.

Το ανθρώπινο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη μέσα από το φακό της ογκολόγου Δρος Μαρίας Θεοδούλου

Μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα του κ. Μαυρογιάννη έδωσε στο μήνυμά της η ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης, Δρ Μαρία Θεοδούλου.

Εξήρε το χαρακτήρα του Α. Μαυρογιάννη, όταν μετέβη στη Ν. Υόρκη μαζί με τη σύζυγό του για θεραπεία. Η κα Θεοδούλου είπε ότι «ήταν πάντα εκεί, πάντα παρών, μας έκανε ερωτήσεις συνεχώς, μελετούσε και συχνά μιλούσε εκ μέρους της όταν εκείνη φοβόταν να κάνει η ίδια τις ερωτήσεις της.

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως κάποιος που ήταν τόσο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, που οι συμπατριώτες του στη Δημοκρατία της Κύπρου στηρίζονταν πάνω του για καθαρή σκέψη και στην ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις με μεγάλη συγκέντρωση, μπορούσε να φορέσει διαφορετικό “καπέλο” και να έχει καθαρή σκέψη, ώστε να λάβει αποφάσεις με μεγάλη συγκέντρωση για το καλό της συζύγου του. Το ότι μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν για μένα πολύ εντυπωσιακό».

Φωνή λαού, φωνή πολιτισμού από τον Χαμπή Τσαγκάρη: Μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού…

Αίσθηση προκάλεσε και το μήνυμα του Χαμπή Τσαγκάρη. Ανθρώπινα και εκ βάθους καρδίας ο χαράκτης της Κύπρου εξέφρασε την αγωνία του κάθε ανθρώπου για το μέλλον αυτού του τόπου. «Μας έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού», είπε ξεκινώντας το μήνυμά του και πρόσθεσε ότι «μας έχουν στερήσει και την ελπίδα για να επιστρέψουμε σπίτι μας, στην κατεχόμενη γη μας». Μιλώντας για τον Πολιτισμό, είπε μια μεγάλη αλήθεια:

«Τον έχουν πετάξει στα σκουπίδια. Και θέλουν τους δημιουργούς, ζητιάνους. Και το ζούμε όλοι και το ζω και εγώ στο πετσί μου», τόνισε ο Χαμπής. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση έχει έρθει η ελπίδα με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Με συγκινεί πάρα πολύ όταν τον ακούω να λέει ότι “για το καλό της Κύπρου πρέπει να επενδύσουμε στον Πολιτισμό και ιδιαίτερα στους ακούραστους υπηρέτες του Πολιτισμού”. Δεν είναι συνθήματα. Είναι αυτό που πιστεύει, που νιώθει και θα κάνει», κατέληξε ο Χαμπής Τσαγκάρης.

Διευρυμένη στήριξη με ισχυρές προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» τους στη συγκέντρωση

Η ευρεία αποδοχή που συγκεντρώνει η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη φάνηκε και στη συγκέντρωση. Από το χώρο της πολιτικής ήταν μεταξύ των παρευρισκόμενων οι πρώην υπουργοί Κύπρος Χρυσοστομίδης, Δημήτρης Ηλιάδης, Σοφοκλής Αλετράρης, Ανδρούλα Αγρότου, ο τέως δήμαρχος Λεμεσού και πρώην υπουργός Ανδρέας Χρίστου και ο πρώην δήμαρχος Αμμοχώστου πρώην υπουργός Κίκης Καζαμίας, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο τέως επαρχιακός γραμματέας της ΕΔΕΚ Λεμεσού Λεύκιος Οράτης, ο τέως αξιωματούχος της Ε∆ΕΚ Χρύσης Πρέντζας, το πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ Γιάννης Λουβαρής, ο πρώην βουλευτής Πάμπος Παπαγεωργίου, η τέως βουλευτής Άννα Θεολόγου, ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ο δήµαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Θέµος ∆ηµητρίου, η Βανέσσα Κυπριανού, ο Πανίκος Ξιούρουππας και άλλοι.

Από το χώρο της δημόσιας ζωής καταγράψαμε την παρουσία του δρος Σταύρου Μαλά, του πρώην γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Ασσιώτη, του πρώην διευθυντή του Γραφείου Προγραµµατισµού Γιώργου Γεωργίου, του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, των δικηγόρων Νίκου Παπαευσταθίου, Σταύρου Παύλου, Χάρις Αγαπίου και Αλεξίας Κουντουρή, του πρώην υπαρχηγού της Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου, του πρώην αστυνομικού διευθυντή Γιαννάκη Χαραλάμπους, του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Ανδρέα Ζωνιά, του ογκολόγου και διευθυντή του Ιατρικού Συμβουλίου του GOC καθηγητή Νίκου Ζαµπόγλου, του λειτουργού του ΤΕΠΑΚ Βασίλη Πρωτοπαπά, του Αρμένιου Σεβάν Μπενόν, της δημοσιογράφου Σούλας Χατζηκυριάκου, του Εδουάρδου Χατζηχάννα, του Φάνου Θεοφάνους, του Κούλλη Αβραάμ, του ακαδημαϊκού Κώστα Γουλιάμου και άλλων.

Από το χώρο της κοινωνίας και του Πολιτισμού παρόντες ήταν ο πρόεδρος των Αντιστασιακών Τάσος Σάββα, η ακτιβίστρια Άννα Τσέλεπου, ο περιβαλλοντιστής Κλείτος Παπαστυλιανού, οι ηθοποιοί Χάρης Κκολός και Λουκία Μουσουλιώτου, ο γλύπτης Φώτος Δημητρίου, ο σκηνοθέτης Πασχάλης Παπαπέτρου, ο συνθέτης Κούλλης Θεοδώρου, ο χαράκτης Χαµπής Τσαγγάρης και πολλοί άλλοι. Παρευρέθηκε, βέβαια, σύσσωμη η ηγεσία του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήµατος µε επικεφαλής τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Δεν τους αντέχουμε άλλο… 10 χρόνια είναι αρκετά

Κόσμος ο οποίος έδωσε το «παρών» του στη συγκέντρωση, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή. Σταχυολογούμε κάποιες από τις αναφορές απλών ανθρώπων στη «Χαραυγή» που έγιναν στο χώρο της συγκέντρωσης. Όλοι τους τόνισαν πως ένιωσαν ως καθήκον τους να παρευρίσκονται στη συγκέντρωση.

Ο Αντώνης Αμμάν σημείωσε ότι μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΔΗΣΥ, ο τόπος θα δει σωτηρία μόνο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης, πρόσθεσε, είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι από την υφιστάμενη κατάσταση.

Αλίμονο στην κοινωνία εάν δεν γίνει αλλαγή, ανέφερε εμφαντικά ο Αρέστης Αριστείδου, σημειώνοντας τον ενθουσιασμό του κόσμου που ο ίδιος διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η μόνη ελπίδα, συμπλήρωσε ο Κώστας Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι οι άλλοι δύο κύριοι υποψήφιοι είναι η συνέχιση της σαπίλας.

Η Γιώτα Ελευθερίου θέλησε να αποταθεί σε όσους δεν ήταν στη συγκέντρωση, λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ο καθένας από εμάς, όλοι, είναι την ανάγκη τα λόγια να τα κάνουμε πράξη και να ριχτούμε όλοι στη δουλειά. Μόνο έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Κύπρος Κυπριανού τόνισε την αναγκαιότητα της αλλαγής. Δεν πάει άλλο, είπε, πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και να έρθουν στην εξουσία άνθρωποι που θέλουν λύση στο Κυπριακό, που θέλουν να αλλάξουν πράγματα στον τόπο, έχουν όραμα και είναι έντιμοι.

Ο Ιωάννης Λεοντίου μάς περιέγραψε την ντροπή που ένιωσε σαν Κύπριος, όταν μια ομάδα συναδέλφων του από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Κύπρο, γνώριζαν για όσα γίνονταν αναφορικά με τα «χρυσά» διαβατήρια. Γίναμε διεθνώς ρεζίλι κι αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί, σημείωσε με έμφαση. Ντρέπεται, κατέληξε, για κάτι που ο ίδιος, όπως και όλοι οι απλοί πολίτες, δεν έχουν καμία ευθύνη.

Ο Χρίστος Νικολάου τόνισε ότι «εδώ και δέκα χρόνια με όποιον μιλώ ακούω “πότε θα τους ξεφορτωθούμε; Εν αντέχουμεν άλλο”. Δεν γίνεται να βλέπω υποψηφίους τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το δεκανίκι της κυβέρνησης και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το δεξί χέρι του Αναστασιάδη και να περιμένω να φέρουν την αλλαγή. Στο χέρι μας είναι να τους ξεφορτωθούμε. Γι’ αυτό είμαι εδώ και γι’ αυτό θα σταθώ δίπλα στον Μαυρογιάννη με όλες μου τις δυνάμεις».

Ο Δώρος Δίστυνος τόνισε ότι είναι καιρός να φύγουν αυτοί που μας κυβερνούν με διατάγματα για 10 χρόνια. Σημείωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος δείχνει σοβαρότητα.

Η Σταυρούλα Χατζηγιάννη σχολίασε τα μηνύματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση, λέγοντας ότι «όλα ήταν ξεχωριστά. Το καθένα σκιαγράφησε και φώτισε την καθεμία από όλες τις ικανότητες αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο κ. Μαυρογιάννης. Με αυτά τα εχέγγυα ανέλαβε να ηγηθεί αυτής της πολύ δύσκολης προσπάθειας. Μακάρι ο κυπριακός λαός να το αναγνωρίσει και να τον τιμήσει με την ψήφο του τον επερχόμενο Φλεβάρη».

Ο Κώστα Φειδία σημείωσε ότι η αλλαγή είναι αναγκαιότητα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή, πρόσθεσε, η πατρίδα μας είναι καταδικασμένη και στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πρέπει να φύγουν οι διεφθαρμένοι, τόνισε ο Ανδρέας Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι όσοι δεν κατάλαβαν τι είναι η σημερινή κυβέρνηση και τι εκπροσωπούν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, τότε θα ψάχνουμε το λάθος.

Ο Άριστος Αριστείδου σημείωσε ότι πρέπει να εκλεγεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για να αλλάξουν τα πράγματα και να μπει ο τόπος σε μια σωστή πορεία.

Ο Παναγιώτης Παναγή ανέφερε ότι κάποιοι από τους σημερινούς υποψηφίους έκαναν σεμινάρια στο εξωτερικό για να μας πείσουν ότι το Κυπριακό είναι ψυχολογικό πρόβλημα. Αυτοί, σημείωσε, δεν πρέπει να μας κυβερνήσουν ξανά.

Πρέπει να γίνει πραγματική αλλαγή, η οποία δεν μπορεί να γίνει ούτε με τον Αβέρωφ ούτε με τον Χριστοδουλίδη, τόνισε ο Κυριάκος Συγγέρης.

Τον Τάσο Κωστέα τον συναντήσαμε φεύγοντας από την εκδήλωση. Ήταν ενθουσιασμένος. «Ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Απόψε ήταν το ουσιαστικό “βάπτισμα πυρός” για τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη και πέρασε με άριστα. Τόσο η διοργάνωση όσο και ο υποψήφιος και η προσέλευση ήταν άψογα. Σημείωσα ιδιαίτερα ότι η εκπαίδευση, τα σχολεία, ο Πολιτισμός ήταν σε υψηλή θέση στην ομιλία του. Ο υπόλοιπος δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ο οδηγός είναι δυνατός», κατέληξε.

Τέλος, ο Εφραίμ Χ. Χρίστου τόνισε ότι «τη νύχτα, όταν κλείνουμε το φως και τα μάτια, η συνείδησή μας πρέπει να είναι καθαρή. Η δική μου συνείδηση αποφάσισε. Στηρίζω με όλη μου την ψυχή και τη διάνοια την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο τόπος έχει ανάγκη ανθρώπους με αυταπάρνηση. Η αλλαγή δεν έρχεται με πουκάμισα αδειανά, μήτε με βιτρίνες χωρίς περιεχόμενο».

Το μουσικό σχήμα «Χάρισμα» σκόρπισε συγκίνηση και ελπίδα

Συγκίνηση προκάλεσε το άνοιγμα της συγκέντρωσης από το μουσικό σχήμα «Χάρισμα» με το συμβολικό τραγούδι «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι», του Διονύση Τσακνή και της Μαριανίνας Κριεζή.

Το «Χάρισμα» είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος που παρέχει υπηρεσίες σε χαρισματικά παιδιά με ειδικές ικανότητες. Παιδιά τα οποία ανακάλυψαν το ταλέντο τους στις τέχνες και εξέπληξαν με τις ικανότητές τους.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην παρουσία του συγκροτήματος, λέγοντας ότι με τέτοια σχήματα η Κύπρος έχει μέλλον.

Άλλωστε το μήνυμα της αλλαγής δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα από τους στίχους του τραγουδιού: Αντί να ψάχνω το κουκί και το ρεβίθι στο τέλμα αυτό που βυθιζόμαστε Φτιάχνω μαζί σας το δικό μας παραμύθι γιατί χανόμαστε Πολλοί σχολίασαν θετικά το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε να ανοίξει τη συγκέντρωση ένας «επώνυμος» καλλιτέχνης ή ένα ηχηρό όνομα.

Ευνοϊκά σχολιάστηκε και το ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στο ότι επρόκειτο για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Αντίθετα, προβλήθηκαν για το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους ως ισότιμα άτομα, όπως πραγματικά είναι.

Αυτό έδειξε και την ευαισθησία των οργανωτών της συγκέντρωσης και την πρόθεσή τους για ισονομία και ίση μεταχείριση όλων των πολιτών της Κύπρου, χωρίς στεγανά και διαχωρισμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy