Ευρεία στήριξη στην πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών

Παράθυρο για μείωση των τιμών και στήριξη ευάλωτων

 

Παράθυρο για μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια, ανοίγει η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας. Παρά ταύτα, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα τεθεί σε εφαρμογή πριν τις προεδρικές εκλογές, αφού η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προβάλλει προφάσεις και εμπόδια στην υλοποίησή της.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για την επιβολή ειδικής φορολογίας (ή τέλους) στα υπερκέρδη, τα οποία προκύπτουν για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, τους διανομείς και τις εταιρείες πετρελαιοειδών λόγω των υψηλών τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ κινείται εντός των συστάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και της Κομισιόν, ενώ παράλληλα είναι πανομοιότυπη με την πρακτική, η οποία εφαρμόζεται ήδη σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η πρόταση τυγχάνει υποστήριξης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από το σύνολο των οργανώσεων καταναλωτών. Παρά ταύτα, προσκρούει στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία θέλει να αποφύγει τη φορολόγηση των μεγάλων συμφερόντων όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Μάριου Δρουσιώτη και Λουκά Αριστοδήμου (προέδρων του Συνδέσμου Καταναλωτών και της Ένωσης Καταναλωτών αντίστοιχα) κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης για προώθηση του θέματος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσει το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών σε σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό, καθώς και σε σειρά επιστολών προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση πέρα από ένα ειρωνικό σχόλιο του Κωνσταντίνου Πετρίδη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σχολιάζοντας επίσης τις αντιφατικές αναφορές στη συνεδρία από εκπροσώπους υπουργείων και κυβερνητικών τμημάτων τόνισε ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάτι. Απλά κωλυσιεργεί και κερδίζει χρόνο προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας». Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στην προώθηση του θέματος στη Βουλή για ψήφιση.

 

 

70 εκατ. ευρώ υπερκέρδη
Με διαφορετικές και σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικές θέσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρία οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν κατά πόσον η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν υπερκέρδη και πόσα είναι αυτά. Εμπλεκόμενοι στην αγορά αναφέρθηκαν πάντως σε υπερκέρδη πέραν των 70 εκατ. ευρώ, ενώ το Γραφείο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ανέφερε ότι ενδεχομένως να προκύπτει θέμα με κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έκθεση για τις τιμές των καυσίμων και άφησε αιχμές για ελλιπή εποπτεία από το Υπουργείο Ενέργειας.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.