Ευρωεκλογές 2019: Για την Ευρώπη και τους λαούς της, για την Κύπρο και το λαό της

 • Προοδευτική προσέγγιση και διεκδίκηση
 • Για την Ευρώπη και τους λαούς της, για την Κύπρο και το λαό της
 1. Ευρωεκλογές 2019. Με βασική θέση πως «και σε αυτές τις εκλογές θα προβάλει την ανάγκη όπως μέσα από την προοδευτική προσέγγιση και τη διεκδίκηση να πετύχουμε και για την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά πρωτίστως μέσα από τη διεκδίκηση να πετύχουμε για την Κύπρο μας και το λαό μας», το ΑΚΕΛ πορεύεται προς την 26η Μαΐου, με ένα ψηφοδέλτιο που εκφράζει τη φυσιογνωμία του. Γεωργίου Κ. Γιώργος, Γεωργίου Χρύσανθος (Άθως), Kızılyürek Niyazi, Κουκουμάς Γιώργος, Νικολάου Μαρίνα και Συλικιώτης Νεοκλής διεκδικούν έδρα στην Ευρωβουλή, ώστε μέσα από την προοδευτική προσέγγιση και τη διεκδίκηση -κύρια χαρακτηριστικά της Αριστεράς- να αγωνιστούν και να πετύχουν για την Ευρώπη και τους λαούς της, να παλέψουν και να πετύχουν για την Κύπρο και το λαό μας.Οι έξι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις απαντούν στις ερωτήσεις μας και αναδεικνύουν προτεραιότητες και στοχεύσεις.Befunky Collage

   

  Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

   

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

   

  1. Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των λαών. Πώς από σύνθημα γίνεται πράξη;
  1. Η ΕΕ κινείται ολοένα και δεξιότερα και η ξενοφοβική πολιτική κερδίζει, δυστυχώς, έδαφος. Πόσο μπορεί να αλλάξει τα πράγματα η Αριστερά;
  1. Αν είχατε μπροστά σας τον Όρμπαν της Ουγγαρίας ή τον Σαλβίνι της Ιταλίας, τι θα του λέγατε;
  1. Στο μακρύ σε χρόνο ταξίδι από Λάρνακα – Βρυξέλλες – Στρασβούργο τι θα προτιμούσατε να κάνετε; Να διαβάζετε έγγραφα της Ευρωβουλής, να ξεκουράζεστε ή να διαβάζατε ένα βιβλίο; Κι αν βιβλίο, ποιο;
  1. Εβδομάδα εθνικής κουζίνας στο εστιατόριο του Ευρωκοινοβουλίου και καλείστε να δηλώσετε το φαγητό της χώρας σας της προτίμησής σας. Ποιο θα ήταν αυτό;

 


NsylikiotisΝεοκλής Συλικιώτης:

Η απάντηση στην ακροδεξιά, σε κάθε χώρα, είναι η αντίσταση του λαού

 

 1. Η Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των λαών είναι η Ευρώπη που εμείς ως Αριστερά διεκδικούμε και για την οποία παλεύουμε καθημερινά από κάθε μετερίζι αγώνα. Δεν είναι σύνθημα, είναι αγώνας μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε στο Ευρωκοινοβούλιο για αποστρατιωτικοποίηση, καταπολέμηση των ανισοτήτων, για κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία των λαών, για ισοτιμία των φύλων, για την Ευρώπη της ειρήνης. Είναι επίσης ο αγώνας που δίνουμε στους δρόμους με τα συνδικάτα, τα κινήματα, με τους νέους και τους απεργούς που διαδηλώνουν για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για προστασία του περιβάλλοντος, για μια Ευρώπη που να σέβεται τους πρόσφυγες και να υπηρετεί τους λαούς της. Ο συσχετισμός των δυνάμεων σήμερα στην ΕΕ δεν επιτρέπει να γίνει πράξη η δική μας Ευρώπη. Γι’ αυτό απαιτείται να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανατροπή και δημιουργία της Ευρώπης που εμείς διεκδικούμε.
 1. Δυστυχώς οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ, με προεξέχουσα τη δεξιά, συνεχίζουν την εμβάθυνση και θεσμοθέτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, παρόλο που οι πολιτικές αυτές διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, απορύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις και καταδίκασαν 16 εκατ. συνανθρώπους μας στην ανεργία και 110 εκατ. στη φτώχεια. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι που τρέφουν και την άνοδο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας. Η Αριστερά είναι η μόνη δύναμη που στέκεται πραγματικά ανάχωμα στην ακροδεξιά, καθώς είναι η μόνη δύναμη που παλεύει ώστε να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αγωνίζεται για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος των λαών. Ενισχύοντας τις δυνάμεις τις Αριστεράς ενισχύεται ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, ο οποίος δίνεται εντός και εκτός Κοινοβουλίων.
 1. Με την ακροδεξιά δεν έχεις τίποτα να πεις. Ορμπάν και Σαλβίνι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προωθούν τις ίδιες πολιτικές και υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Ο Σαλβίνι από το ακροδεξιό κόμμα Λίγκα του Βορρά, το οποίο στις εκλογές συμμάχησε με το δεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Α. Ταγιάνι, το οποίο είναι μέλος του ΕΛΚ, προωθεί πολύ συνειδητά αντιλαϊκές πολιτικές και καλλιεργεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία με απροκάλυπτες επιθέσεις κατά των μεταναστών και προσφύγων. Ο Όρμπαν, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποτελεί τρανή απόδειξη για το τι σημαίνει στην πράξη ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός, διαφθορά και αντικομμουνισμός. Υιοθετώντας ακροδεξιές πολιτικές θεσμοθέτησε το ρατσισμό κατά των μεταναστών, επέβαλε πρόστιμο στους αστέγους που κοιμούνται στο δρόμο, απαγόρευσε δια νόμου τις απεργίες και διευκόλυνε νομοθετικά τις απολύσεις. Στις πολιτικές αυτές δεν χωράνε πολλά λόγια. Η απάντηση στην ακροδεξιά, σε κάθε χώρα, είναι η αντίσταση του λαού, η αντεπίθεση, ο αγώνας και η διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
 1. Αξιοποιώ το χρόνο για ξεκούραση, για ανασκόπηση του ημερήσιου Τύπου, αλλά αρκετές φορές και για ανάγνωση των εγγράφων της Ευρωβουλής.
 1. ……….

Nkizilyurek 2Kızılyürek Niyazi:

Η αριστερή ιδεολογία είναι εξ ορισμού διεθνιστική

 

 1. Η ΕΕ είναι μια διαδικασία η οποία άρχισε να διαμορφώνεται με σκοπό την ειρήνευση των καταρρακωμένων από τον πόλεμο εθνικών κρατών και βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει. Μολονότι στο θέμα του τερματισμού των πολέμων στη Γηραιά Ήπειρο υπήρξε επιτυχία, η ευρωπαϊκή συνείδηση δεν έχει ακόμα εδραιωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Αφενός ο συνεχιζόμενος εγωκεντρισμός των εθνικών κρατών και αφετέρου οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές εμποδίζουν την καλλιέργεια αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο μοναδικός ευρωπαϊκός θεσμός που σχηματίζεται μετά από εκλογές, δεν λειτουργεί ως πλήρες νομοθετικό όργανο, οδηγεί σε έλλειμμα δημοκρατίας. Η υπέρβαση των εν λόγω ζητημάτων απαιτεί την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης και τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών στη βάση του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
 1. Η αριστερή ιδεολογία είναι εξ ορισμού διεθνιστική. Αντιμάχεται το ρατσισμό, τον εθνικισμό και τις φυλετικές διακρίσεις και πιστεύει στην αδελφοσύνη των λαών. Μέσω του αγώνα της κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, έχει τη δυνατότητα και την ευθύνη να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες. Αντιτιθέμενη στον πολιτισμικό ρατσισμό και τη διάκριση ανάμεσα σε «πολιτισμένους» και «απολίτιστους» λαούς από τη Δεξιά, οφείλει να θέτει τις κοινές ανάγκες και αξίες των λαών. Σε αυτό τον αγώνα εξόχως σημαντική είναι η σύμπραξη της κοινωνίας με καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοουμένους που εμφορούνται από τις παγκόσμιες αξίες. Πέραν τούτου, επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν και ευαισθητοποιημένοι κύκλοι πέραν της Αριστεράς.
 1. Δεν έχω πολλά να πω στους Όρμπαν και Σαλβίνι. Μπορώ μόνο να αγωνιστώ εναντίον τους. Ωστόσο, θα μπορούσα να τους κάνω μια μικρή υπενθύμιση: «Κύριοι, βρίσκεστε σε λάθος μέρος. Η ΕΕ δεν είναι πλατφόρμα για τον εθνικισμό σας. Ο εθνικισμός καταδίκασε αυτή την ήπειρο σε 200 χρόνια πολέμων. Εάν εσείς επιθυμείτε να ηγείστε ενός εσωστρεφούς εθνικού κράτους, αφήστε την ΕΕ και κοιτάξτε να ενωθείτε με την Κορέα».
 1. Για μένα το διάβασμα είναι μια ανάγκη όπως η αναπνοή και το φαγητό. Τόσο στο αεροδρόμιο όσο και κατά την πτήση περνάω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου διαβάζοντας βιβλία. Μου ζητήσατε να σας πω ποιο βιβλίο θα διάβαζα. Αν αρχίσω να παραθέτω τίτλους, η λίστα θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα χωράει σε μια σελίδα. Το διάβασμα δεν εξαντλείται σε ένα βιβλίο…
 1. Θα έχω μακρές συζητήσεις με τους υπόλοιπους Κύπριους ευρωβουλευτές. Με εποικοδομητικό και συναινετικό πνεύμα θα οργανώσω συναντήσεις για να λάβουμε μια απόφαση από κοινού. Και μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις, θα βρούμε ένα κατάλληλο μέρος στο Κοινοβούλιο για να ψήσουμε σουβλάκια στη φουκού ή να κεράσουμε οφτό κλέφτικο.

MnikolaouΜαρίνα Νικολάου:

Η Αριστερά είναι οι αγωνιζόμενοι λαοί

 

 1. Η πρόοδος δεν είναι σύνθημα, είναι νομοτέλεια. Αυτή τη νομοτέλεια θέλουμε να υπηρετήσουμε και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και έξω από αυτό και στην πατρίδα μας. Η ομάδα της Αριστεράς στην Ευρώπη είναι εκείνη η ομάδα που με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει κάνει πράξη τον αγώνα για δημοκρατία και αλληλεγγύη για την ανάδειξη των λαϊκών αναγκών και την επικράτηση των λαϊκών αιτημάτων. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν.
 1. Μόνο η Αριστερά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αντιπαλεύει καθημερινά το νεοφασισμό σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Όμως η Αριστερά δεν είναι κάτι αφηρημένο. Η Αριστερά είναι οι αγωνιζόμενοι λαοί. Η δυνατότητα της Αριστεράς να κόψει τη φόρα στην ακροδεξιά και στην εγκληματική δράση του νεοφασισμού είναι στα χέρια του καθενός από εμάς που απορρίπτουμε το ρατσισμό, το μίσος και τη βία. Η στήριξη στην Αριστερά με την ψήφο και την πολιτική συμμετοχή όσων απορρίπτουν το νεοφασισμό είναι η πιο αποτελεσματική και η πιο αποφασιστική απάντηση στο τέρας.
 1. Το ζητούμενο δεν είναι να βρουν εμένα μπροστά τους. Το ζητούμενο είναι να βρουν μπροστά τους τούς λαούς της Ευρώπης, ενωμένους σε ένα πλατύ μέτωπο, κομμουνιστές, αριστερούς, δημοκράτες, προοδευτικούς ανθρώπους που θα παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.
 1. Υπάρχει αρκετός χρόνος σε αυτές τις διαδρομές για να τα κάνει κάποιος όλα. Κατά προτίμηση να ξεκινήσει με τη δουλειά που πρέπει να γίνει και να τελειώσει τη διαδρομή ξεκουράζοντας το μυαλό του με ένα βιβλίο, ίσως με Καμύ, ή Μουρσελά, ή όποιον άλλον έχει κάτι σημαντικό και ουσιαστικό να μας πει.
 1. Τις συνταγές της γιαγιάς μου.

 

 


GkoukoumasΓιώργος Κουκουμάς:

Η ακροδεξιά δεν είναι το άλλο μισό της Δεξιάς. Είναι το άλλο εγώ της Δεξιάς

 

 1. Με αγώνες και ανατροπή. Στην Κοινή Έκκληση που εξέδωσε, ενόψει των ευρωεκλογών, το ΑΚΕΛ μαζί με 21 άλλα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα υπογραμμίσαμε ότι «το οικοδόμημα της ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται στην ουσία του, όπως το καθόρισαν οι Συνθήκες ως ένα νεοφιλελεύθερο και μιλιταριστικό οικοδόμημα και διαδικασία». Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε όχι μόνο επιμέρους αλλαγές σε κάποιες οδηγίες ή κανονισμούς της ΕΕ, αλλά μια διαφορετική Ευρώπη. Σε διαφορετικά θεμέλια, δομές, προτεραιότητες. Ανάμεσα λοιπόν στη σημερινή ΕΕ και στον εθνικιστικό «ευρωσκεπτικισμό» της ακροδεξιάς, η απάντηση είναι ο αγώνας για την Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής ισότητας, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, των ανοικτών πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Την Ευρώπη των Λαών και του Σοσιαλισμού.
 1. Σήμερα έρχεται ο λογαριασμός για τις πολιτικές που εφάρμοσαν για δεκαετίες η Δεξιά και η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Πολιτικές οι οποίες εκπορεύονται από τον ίδιο τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που είναι μήτρα για όσα βιώνει σήμερα η Ευρώπη: ανεργία, ανισότητες, στρατιωτικοποίηση, φασισμός. Όμως ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι να κάνει διαπιστώσεις ούτε να σταυρώσει τα χέρια της και να κλαίει τη μοίρα της. Η Αριστερά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα συνδέοντας τους αγώνες του σήμερα -για τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων- με το όραμα για το αύριο -την Ευρώπη που εμείς θέλουμε. Άλλωστε, δεν έρχονται μόνο αρνητικά μηνύματα από την Ευρώπη. Κινήματα, συνδικάτα, εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι γεμίζουν καθημερινά τους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων σε κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις.

3. Πολλοί θεωρούν αυτούς τους δύο ως τις πιο ακροδεξιές καταστάσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ο Όρμπαν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (δηλαδή του κόμματος της Μέρκελ και του Αναστασιάδη) και μέχρι πρόσφατα έπαιρνε συγχαρητήρια από την ηγεσία του ΕΛΚ επειδή προωθεί «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», όπως π.χ. η απαγόρευση των απεργιών, η απελευθέρωση των απολύσεων και η αύξηση του εργάσιμου χρόνου. Ο δε… αντισυστημικός Σαλβίνι κατέβηκε σε κοινό εκλογικό συνασπισμό με τον Μπερλουσκόνι, ενώ ο προερχόμενος από το ΕΛΚ πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι, κάλεσε τον Σαλβίνι «να επιστρέψει σπίτι του στη Δεξιά». Η ακροδεξιά λοιπόν δεν είναι το άλλο μισό της Δεξιάς. Είναι το άλλο εγώ της Δεξιάς.

4. Σίγουρα θα προτιμούσα να διαβάζω βιβλία, για παράδειγμα του Καζαντζάκη ή του Ζοζέ Σαραμάγκου. Όμως η… πεζή αλήθεια είναι ότι η δουλειά του Ευρωκοινοβουλίου απαιτεί, σε καθημερινή βάση, ώρες μελέτης εγγράφων, νομοθεσιών και αναλύσεων για τα θέματα της Ολομέλειας και των Επιτροπών, του Ευρωκοινοβουλίου, για τις συζητήσεις στις Πολιτικές Ομάδες κ.ο.κ.

 1. Καράολοι γιαχνί

ChgeorgiouΧρύσανθος (Άθως) Γεωργίου:

Η φυσική απάντηση στην ακροδεξιά είναι η Αριστερά

 

 1. Για μας μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, αναγκαία όσο ποτέ. Μια άλλη Ευρώπη -η Ευρώπη που θα υπηρετεί τους λαούς, τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους- μπορεί να γεννηθεί μέσα από ριζική αλλαγή στα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η ΕΕ. Δεν είναι καθόλου εύκολος στόχος, γιατί πρέπει να συγκρουστούμε με κατεστημένα, οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Δεν μας μένει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, για σμίκρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, κάτι το οποίο θα ενισχύσει και τη Δημοκρατία αφού για να πετύχεις τέτοιους στόχους πρέπει να κινητοποιείς και τους πολίτες να συμμετέχουν.
 1. Οι δημοκρατικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, βρίσκονται υπό επίθεση. Η ακροδεξιά και νεοφασισμός που είχαν ηττηθεί με τον αγώνα των λαών στον 20ό αιώνα εμφανίζονται ξανά στην Ευρώπη, ενώ η παραχάραξη της ευρωπαϊκής ιστορίας παίρνει θεσμικό χαρακτήρα. Η φυσική απάντηση στην ακροδεξιά είναι η Αριστερά! Η Αριστερά που από τη φύση της κινείται για κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και όχι βάσει του χρώματος, θρησκείας, έθνους ή άλλων διακρίσεων. Η Αριστερά είναι διαχρονικά η απάντηση στο φασισμό, μια άλλη έκφανση της ακροδεξιάς. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας με όλους τους λαούς του κόσμου.
 1. Ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, διαφορετικοί αλλά ίσοι, και θα τους έλεγα να διαβάσουν το ποίημα του Μπρεχτ:

Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
«Μετανάστες».
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,
δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. Ούτε
και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.
Έτσι, απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντά
στα σύνορα,
προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρό
σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ’ ερωτήσεις
κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα
ν’ απαρνιόμαστε,
χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.
Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ’ εδώ
τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους. Εμείς
οι ίδιοι
μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε
τα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας,
περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
Όμως κανένας μας
δε θα μείνει εδώ. Η τελευταία λέξη
δεν ειπώθηκε ακόμα.

 1. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω λογοτεχνία, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να πηγαίνω σε κάποια συνεδρία χωρίς να είμαι μελετημένος για το θέμα. Έτσι μια πιθανή επανάληψη θα ήταν κάτι λογικό για μένα και αν χρειαζόμουν ξεκούραση, θα διάβαζα λογοτεχνία. Λατρεύω τον Καζαντζάκη.
 1. Κυπριακοί μεζέδες και στην άλλη άκρη φρέσκα όσπρια -λουβί, κουκιά, χωρίς να λέω όχι σε μακαρόνια του φούρνου.

 

 


GkgeorgiouΓιώργος Κ. Γεωργίου:

Η σημερινή Ευρώπη δεν είναι των λαών

 

 1. Το σημερινό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολείπεται και των τριών στοιχείων στα οποία αναφέρεστε. Γι’ αυτό και οι πολίτες έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους προς την Ένωση. Η Κύπρος, με πρόθυμο θύμα τον Νίκο Αναστασιάδη, δέχτηκε τη βάρβαρη συμπεριφορά των «φίλων» του, μετατράπηκε σε πειραματόζωο και συνεθλίβη η κοινωνία μας προς στήριξη των τραπεζών. Η δημοκρατία, με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, έγινε θρύψαλα. Η αλληλεγγύη προβάλλει ως κακόγουστο αστείο, αν σκεφτεί κανείς τη συμπεριφορά του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών έναντι των λαών του Νότου. Η σημερινή Ευρώπη δεν είναι των λαών. Ως μια προωθημένη μορφή καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των τραπεζών. Ελπίδα θα υπάρξει μόνο αν αγωνιστούν οι λαοί και η Αριστερά μπορέσει να προβάλει αξιόπιστο, κοινωνικό, εναλλακτικό δρόμο.
 1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, έχοντας υπόψη τις εμπειρίες του μεσοπολέμου. Ελπίζω να μη μετατραπεί σε τραγωδία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. με τις πολιτικές τους ρίχνουν νερό στο μύλο του νεοφασισμού και της μισητής ξενοφοβικής πολιτικής. Παραχαράσσουν συνειδητά την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξισώνοντας τον κομμουνισμό με τον φασισμό – ναζισμό. Επιπλέον, με τις αντικοινωνικές πολιτικές τους προσφέρουν λίπασμα στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και δεν έχουν αναστολές, το δεξιό ΕΛΚ και άλλοι, να συνεργαστούν, σε κυβερνητικό επίπεδο, με νεοφασίστες. Η Αριστερά μπορεί να αναχαιτίσει το τέρας του φασισμού με την αποκάλυψη, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, του σάπιου περιεχομένου που κρύβει το «ελκυστικό» για κάποιους δήθεν αντισυστημικό, ακροδεξιό περιτύλιγμα.
 1. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούν να ακούσουν ούτε να σκεφτούν, αλλά θα προσπαθούσα… Θα τους έλεγα να επισκεφτούν τα νεκροταφεία όπου είναι θαμμένα τα 60 εκ. θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τραγικό αποτέλεσμα των αποκρουστικών πολιτικών των ιδεολογικών τους προγόνων. Τις τεράστιες υλικές καταστροφές και τη ζωώδη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Ε, και ας σκεφτούν το τέλος που επιφύλαξε η οργή των λαών στους Χίτλερ και Μουσολίνι…
 1. Θα ξαναδιάβαζα το αποκαλυπτικό βιβλίο «Ποιος κυβερνά τον κόσμο», του Νόαμ Τσόμσκι, του σημαντικότερου, ίσως, διανοούμενου ακτιβιστή των ημερών μας. Διερευνητικά εξετάζει τη μεταβαλλόμενη αμερικανική εξουσία, τις απειλές για τη δημοκρατία και το μέλλον της παγκόσμιας τάξης. Τη διάσταση λόγων και έργων στην ασκούμενη πολιτική των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την ιμπεριαλιστική πολιτική της. Ο Τσόμσκι μάς βοηθά να κατανοήσουμε τα βασικά ζητήματα της εποχής μας χωρίς μεμψιμοιρίες. Αντίθετα, καταλήγει στην ανάγκη της κινητοποίησης των λαών για τη σωτηρία της ανθρωπότητας και του πολιτισμού της από τους προφανείς κινδύνους που την απειλούν.
 1. Λουβί με τα λάχανα, μαύρο ψωμί και λίγες ελιές τσακιστές…

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.