Ευρωεκλογές 2019: Σκέψεις και εκτιµήσεις

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Για τα αποτελέσµατα των Ευρωεκλογών στην Κύπρο αποτελεί ηχηρό µήνυµα η υψηλή αποχή του λαού που φτάνει το 57%. Πρόκειται για το πιο υψηλό ποσοστό αποχής. Χρειάζεται πλέον να απασχολήσει όλους σοβαρά το θέµα, γιατί ενδεχοµένως να είµαστε µπροστά σε θλιβερές εξελίξεις. Κινδυνεύει η δηµοκρατία, αλλά και ευρύτερα το πολιτικό σύστηµα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο λαός αποσύρεται σταδιακά από κάθε πολιτική διαδικασία. Απογοητευµένος, κλείνεται στον εαυτό του. Και όντως η συσσωρευµένη απογοήτευση, ο θυµός και η αγανάκτηση οδηγούν τις λαϊκές µάζες στην περιχαράκωση και περιθωριοποίηση. Φαίνεται να µην εµπνέονται πλέον οι πολίτες από τις καθηµερινές πολιτικές. Παρόλα αυτά πιστεύω ακράδαντα ότι η λύση δεν είναι η αποχή. ∆εν είναι η διαµαρτυρία από τον καναπέ. ∆εν είναι η µιζέρια. ∆εν µπορεί στο όνοµα της απογοήτευσης και του θυµού να διαφεύγεις από το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας σου. Αυτό συνιστά µεγάλη εγωπάθεια να µην µπορείς να κάνεις πολιτικές επιλογές ανάµεσα σε ένα ευρύ πολιτικό σύστηµα. Στις HΠΑ ο Τραµπ εκλέχθηκε πλανητάρχης µε ποσοστό περίπου 30% της συµµετοχής του λαού. Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι οι πλείστοι εξ αυτών συµµετέχουν δια των σπόνσορών τους, κατανοούµε ότι το πρόβληµα είναι τεράστιο.

Για το ΑΚΕΛ, υπήρξαν αυτές οι εκλογές ένα κρίσιµο ραντεβού µε την ιστορία. Επιχειρήθηκε αρχικά να αµφισβητηθούν οι δυνατότητες του κόµµατος και να αποµονωθεί πολιτικά. Για ακόµα µια φορά το ΑΚΕΛ, και η κυπριακή Αριστερά επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο ως πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων. Σε αυτές τις εκλογές πέτυχε πολλά και πολιτικά και εκλογικά. Πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους, αυξάνοντας την εκλογική του δύναµη, εξελέγοντας τους 2 ευρωβουλευτές του. Ταυτόχρονα, έστειλε ηχηρό πολιτικό µήνυµα σε πολλούς αποδέκτες, ντόπιους και ξένους. Το εγχείρηµα του ΑΚΕΛ να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ιστορικά τεράστιο. Μόνο το ΑΚΕΛ και η Αριστερά µπορούν και τόλµησαν έναν πολιτικό ριζοσπαστισµό. Ηττήθηκε η ρητορική του µίσους και της µισαλλοδοξίας. Το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ταρακούνησε το πολιτικό σύστηµα ένθεν και ένθεν και έβαλε σε θετική σκέψη την κοινωνία και την Κύπρο µας. Αν προσθέσουµε το γεγονός ότι ψηφίστηκε από χιλιάδες συµπατριώτες µας ο Νιαζί και ταυτόχρονα οι Τουρκοκύπριοι συµπατριώτες µας ψήφισαν και τους υπόλοιπους υποψηφίους του ΑΚΕΛ, το µήνυµα στάληκε. Ναι, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, τόλµη και όραµα για να ταράξουµε τα λιµνάζοντα νερά. Το τείχος της ντροπής, το συρµατόπλεγµα της κατοχής και της διαίρεσης θα γκρεµιστούν όταν η θεωρία γίνει πράξη.

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά στο επόµενο διάστηµα χρειάζεται γρήγορα να αναδείξει τα κρίσιµα θέµατα για την Κύπρο και το λαό µας. Χωρίς εσωστρέφεια, αλλά µε δηµιουργική κριτική διάθεση να ανταποκριθεί στα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού µας. Ανάληψη µιας µεγάλης και συντονισµένης πρωτοβουλίας στην Κύπρο, στις ελεύθερες και κατεχόµενες περιοχές, µε στόχο την επανέναρξη των συνοµιλιών και τη λύση του Κυπριακού. Να σταλεί το µήνυµα ότι η λύση δυο κρατών συνεπάγεται προδοτική λύση και καταστροφή της Κύπρου. Να προωθήσει πιο δυναµικά εντός και εκτός Βουλής προτάσεις για βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη.

Τα κοινωνικοοικονοµικά ζητήµατα να τεθούν ψηλά στις προτεραιότητες του κόµµατος. Να καταθέσουµε το δικό µας µοντέλο ανάπτυξης, µε κατανοµή του εθνικού πλούτου υπέρ των φτωχών και των εργαζοµένων, µακριά από το λιγότερο κράτος, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον νεοφιλελευθερισµό των κυβερνώντων.

Να δώσουµε συνέχεια στην κινηµατική Αριστερά, την οικονοµία, το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισµό, την υγεία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.

Το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά να καταθέσει χειροπιαστή ελπίδα στον λαό µας. Αναδεικνύοντας τα κρίσιµα ζητήµατα για τη χώρα µας, να χτίσει τη µεγάλη εικόνα για αλλαγή και απαλλαγή από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ∆ΗΣΥ.

*Επ. Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού-Βουλευτής