Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

Δεν τους κάνει να ξεχωρίζουν γιατί είναι οι νεαρότεροι -ηλικιακά- του ευρωψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και από τους πιο νέους γενικά υποψηφίους στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Γιώργος Κουκουμάς και Μαρίνα Νικολάου ξεχωρίζουν για την πολιτική τους αυτόφωτη δράση είτε αφορά την Κύπρο, τις Βρυξέλλες, την Παλαιστίνη είτε αλλού. Οι δύο υποψήφιοι καταθέτουν θέσεις και απόψεις για τις επικείμενες εκλογές, αλλά και για ζητήματα πρώτης γραμμής.

Ερωτήσεις:

1. Ποιο το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών για την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα;
2. Σε αυτούς που λένε πως το ΑΚΕΛ και γενικά η Ευρωπαϊκή Αριστερά τοποθετείται με σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ τι απαντάτε;

 

 


Γιώργος Κουκουμάς: Θεσμικές και πολιτικές τομές για να γίνει πράξη ο χωρισμός Εκκλησίας – κράτους

1. «Εν έτει 2019 παραμένουμε μια χώρα όπου η ηγεσία της Εκκλησίας μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της στο κράτος, στην πολιτική ζωή, στην Παιδεία και όπου άλλου επιδιώξει…» έχετε πει. Για να το κάνει η Εκκλησία -και το θέλει και το κάνει- κάποιοι την διευκολύνουν, σωστά;
Κάθε φορά που μας εξοργίζει μια παράλογη αξίωση ή μια αδιανόητη παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, καλύτερα να διερωτηθούμε «ποιος του το επιτρέπει;» Το πρόβλημα λοιπόν είναι βαθύτερο και ατόφια πολιτικό. Το πρόβλημα είναι που η κυβέρνηση και -εκτός του ΑΚΕΛ- όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι διατεθειμένα να εκπληρώνουν κάθε αξίωση του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας. Είτε αυτό αφορά τον αποχαρακτηρισμό ενός αρχαίου μνημείου για να προχωρήσει η ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου της Αρχιεπισκοπής είτε η έγκριση για την ανέγερση καθεδρικού ναού-μαμούθ μέσα στην παλιά Λευκωσία και άλλου καθεδρικού ναού μέσα στον δημοτικό κήπο της Πάφου. Είτε την παρέμβασή του στα θέματα Παιδείας, στο Κυπριακό και στα οικονομικά της Εκκλησίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, ότι ΔΗΣΥΔΗΚΟ ψήφισαν να παραδίδονται στις Εκκλησιαστικές Επιτροπές -και όχι στην οικογένεια του νεκρού ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις!- οι εισφορές από εράνους σε κηδείες;
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς όλα τα πιο πάνω δεν συνιστούν προσωπική λόξα του Χρυσόστομου του Β’, ούτε οφείλονται μόνο στη συνδιαλλαγή του με την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα 2/3 του πολιτικού κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι η ισχύς που διαθέτουν οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί ηγέτες στην Κύπρο έλκει την καταγωγή της στην προνομιούχα θέση που απολάμβαναν στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν ενσωματώθηκαν πλήρως στην οθωμανική διοίκηση και αναγορεύθηκαν σε δικαστή και φοροεισπράκτορα για τους χριστιανούς, με αντάλλαγμα την υποταγή τους στον Σουλτάνο. Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι χρειάζονται βαθιές θεσμικές και πολιτικές τομές που θα κάνουν πράξη το χωρισμό Εκκλησίας – κράτους.

2. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να σημάνει την αντεπίθεση της Αριστεράς και των εργαζομένων. Πρώτα και κύρια χρειάζεται ένα ισχυρό ΑΚΕΛ απέναντι σε μια κυβέρνηση που οδηγεί το Κυπριακό σε σημείο χωρίς επιστροφή, που είναι βουτηγμένη στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια, που έχει ιδεολογική στρατηγική να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Δεύτερον, κρίνεται αν οι εργαζόμενοι της Κύπρου -και στην Ευρώπη- θα επιβραβεύουν και από πάνω όσους έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές κατακτήσεις. Ή αν θα ενισχύουν την Αριστερά που υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα και διεκδικεί μια οικονομία που θα υπηρετεί αυτούς που παράγουν τον πλούτο: τους εργαζομένους. Τρίτον, πρέπει να φραχθεί ο δρόμος στην ακροδεξιά. Και η ψήφος στο ΑΚΕΛ είναι η μόνη ψήφος ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έστρωσαν το δρόμο στο ΕΛΑΜ, το ανέχτηκαν ή και συνεργάστηκαν μαζί του. Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, επειδή τους κλέβει ψήφους. Όχι γιατί αντιπαρατίθενται επί της ουσίας ιδεολογικά και αξιακά μαζί του. Ειδικά δε ο ΔΗΣΥ, θα συνεχίσει τη γραμμή ανοχής προς το ΕΛΑΜ γιατί είναι σάρκα εκ της σαρκός του.

 


 

Μαρίνα Νικολάου: Η Παλαιστίνη είναι  η πιο κοντινή μας Μακρόνησος

1. Εσύ μπορούσες να φύγεις εκείνο τον Σεπτέμβρη του 2017 από τη Χεβρώνα κατά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτοί που μένουν πίσω; Και ζουν καθημερινά το καθεστώς του τρόμου, τη βία, το θάνατο;
«Εκείνο το βράδυ, σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι», έγραψε ο Λουντέμης για τη Μακρόνησο. Η Παλαιστίνη είναι η πιο κοντινή μας Μακρόνησος.
Ήταν ίσως η πιο συγκλονιστική εμπειρία, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να αγωνίζεται στις γραμμές του κόμματός μας για το δίκιο των λαών που υποφέρουν από ξένες επεμβάσεις και επεκτατικούς πολέμους.
Έχω βρεθεί σε πολλές αποστολές στην Παλαιστίνη λόγω και των καθηκόντων μου στις Βρυξέλλες. Από εκείνη την αποστολή θα με ακολουθεί για πάντα ο κρότος από τις οβίδες και η απόγνωση. Ο Σεπτέμβρης του ’17 με έμαθε να μη φοβάμαι τίποτα και κανέναν.
Είναι ένα μάθημα ζωής αυτές οι αποστολές. Και το χρέος του καθενός από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτές τις αποστολές είναι να γίνουμε η φωνή αυτών που μένουν πίσω, η φωνή των αδικημένων, η φωνή των αδυνάτων, η φωνή αυτών που με χέρια άδεια υπερασπίζονται τα ιδανικά της ειρήνης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ανθρωπότητας ολόκληρης.

2. Διακυβεύονται πολλά. Το καθένα έχει τη δική του σημασία, γιατί στο τέλος όλα μαζί δημιουργούν την κατεύθυνση της πορείας εκείνης που θα πάρουμε σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, ως υπέρτατο θεωρώ την αναβίωση της ακροδεξιάς, του φασισμού. Ό,τι πιο σάπιο γέννησε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Αν επικρατήσει, αν επιστρέψουμε στο σκότος που έζησε η ανθρωπότητα πριν 80 χρόνια, αν αφήσουμε να μολύνουν τις συνειδήσεις των λαών οι λαϊκιστές νεο-φασίστες, τότε θα έχουμε χάσει όλα τα υπόλοιπα που διακυβεύονται, όλους μας τους αγώνες για τη δημιουργία μιας Ευρώπης των λαών.
Για μας στην Κύπρο υπάρχει νομίζω και κάτι πιο ειδικό. Συνυφασμένο βεβαίως με το ευρύτερο. Ίσως σε κάθε χώρα να υπάρχει. Το νιώθουμε όμως και το ζούμε καθημερινά όλο και πιο έντονα. Η ανάγκη να σταλεί μήνυμα αντίστασης. Να πει ο λαός με την ψήφο του ότι δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία από αυτούς που μας κυβερνούν. Να δείξει ότι έχει αφυπνιστεί, ότι δεν αφήνει την τύχη του στα χέρια των εκμεταλλευτών του.
Καταθέτουμε το έργο μας και καλούμε τον κάθε δημοκράτη άνθρωπο να στηρίξει το ΑΚΕΛ, για να ενδυναμώσουμε τη δουλειά μας, που είναι την ίδια ώρα και δουλειά για μια άλλη Ευρώπη. Αυτήν που εμείς θέλουμε.