Του Νίκου Γ. Σύκα*

Η συμμετοχή στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά διότι η Ευρώπη υπήρξε πολύ σημαντικό θέμα στις συζητήσεις εντός των κρατών μελών, τόσο στους ευρωσκεπτικιστές όσο και από τους υπέρ της Ευρώπης πολίτες. Η κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο -στην Κύπρο, στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τάσεις άρχισαν να διαμορφώνονται και να διαφαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες. Οι προεκλογικές εκστρατείες αδυνατούν να ανατρέψουν τις τάσεις αυτές, οι οποίες ενισχύονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Θα υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Για αρκετές πολιτικές δυνάμεις και υποψηφίους οι Ευρωεκλογές θα είναι ένας αρνητικός «Μαύρος Κύκνος» με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες. Για ορισμένα όμως κόμματα και υποψήφιους ευρωβουλευτές, η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ένας θετικός «Μαύρος Κύκνος» με πολλαπλά οφέλη.


Στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη εκλογική κινητικότητα με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Η πρωτοφανής ρευστότητα και αστάθεια του πολιτικού υπεδάφους αφήνει τεράστια περιθώρια ελιγμών στο πολιτικό μάρκετινγκ. Στις πλείστες όμως περιπτώσεις οι πολιτικές καμπάνιες δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Η εκλογική συμπεριφορά έχει αλλάξει. Οι ψηφοφόροι βλέπουν τα πάντα με πιο κριτική διάθεση και αξιολογούν τα κόμματα και τους υποψηφίους με βάση τις διαχρονικές τους θέσεις, τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα, την προσφορά και την πολιτική τους εικόνα.

Υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές –από διάφορα κόμματα– με ελάχιστη όμως μέχρι στιγμής απήχηση πέραν των κομματικών τους χώρων. Οι πολιτικές καμπάνιες απευθύνονται κυρίως σε κομματικά ακροατήρια. Ο προεκλογικός αγώνας παίζεται σε μισό γήπεδο. Οι ανένταχτοι πολίτες θα κλίνουν την πλάστιγγα. Άγνωστος «χ» για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών η συμμετοχή των Τ/κ.

Ο κομματικός χάρτης θα αλλάξει, οι νικητές θα είναι λίγοι, οι χαμένοι πολλοί. Θεωρητικά τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι προεκλογικές εκστρατείες μπορούν ακόμη να διεισδύσουν σε τεράστιες δεξαμενές ψηφοφόρων που είναι ακόμα διαθέσιμες. Απαιτούνται «οριζόντιες» προεκλογικές στρατηγικές και τακτικές.

Στην εποχή της μεταβλητότητας, της ρευστότητας, της αβεβαιότητας, των ασυμμετριών και των «Μαύρων Κύκνων» όλα μπορούν να συμβούν. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα εξαρτηθούν από την τυχαιότητα, αλλά από τις καινοτόμες λύσεις στις πολλαπλές προκλήσεις, τις προτάσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα και τη στρατηγική επικοινωνίας. Η κάλπη δεν παίζει ζάρια.

*Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

Μας έχεις Like στο Facebook ;