Ευρωκοινοβούλιο: Αναστολή των διαπραγματεύσεων με Τουρκία

epa09118484 A handout photo made available by Turkish President Press Office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), EU Council President Charles Michel (L) and President of EU Commission Ursula Von der Leyen (R) pose before their meeting at the Presidential Place in Ankara, Turkey, 06 April 2021. EPA/PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Κομισιόν αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καταγράφοντας την οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία 480 υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική».

Τονίζεται επίσης με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει διάβρωση του κράτους δικαίου και συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, καλώντας τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας να αποφυλακίσουν όλους τους κρατούμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, δικηγόρους, πανεπιστημιακούς και άλλους που κρατούνται με βάση αστήρικτες κατηγορίες. Εκφράζει δε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δράση του ρατσιστικού δεξιού εξτρεμιστικού κινήματος Ülkücü, (Γκρίζοι Λύκοι).

Ικανοποίηση ωστόσο εκφράζεται καθώς μέσα στην Τουρκία διαπιστώνεται δυναμική, πλουραλιστική, δραστήρια και ετερογενής κοινωνία των πολιτών, παρά τη μαζική πολιτική καταστολή. Παροτρύνεται μάλιστα η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τις οργανώσεις αυτές. Ταυτόχρονα το Ευρωκοινοβούλιο επικροτεί τις προσπάθειες προστασίας των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία στήριξη στους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy