Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση για κοινή μέρα ευρωεκλογών – Συνέχεια της παραχάραξης για την 9η Μαϊου ως “Ημέρα Ευρώπης”

Η καθιέρωση της 9ης Μαΐου ως κοινής ημέρας διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών, η δημιουργία μιας πρόσθετης εκλογικής περιφέρειας σε επίπεδο ΕΕ και υπερεθνικά ψηφοδέλτια με επικεφαλής τον προτιμώμενο υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μεταξύ των προνοιών της πρότασης που συζήτησαν χθες οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Η πρόταση στοχεύει στη θέσπιση περισσότερων κοινών κανόνων σχετικά με τις ευρωεκλογές και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους διάστασης, στη βάση της έκθεσης του εισηγητή Domènec Ruiz Devesa από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη σημασία μετατροπής των ευρωπαϊκών εκλογών σε μια «ενιαία ευρωπαϊκή εκλογή […] αντί για 27 ξεχωριστές εθνικές εκλογές, όπως ισχύει σήμερα».

Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται η καθιέρωση μιας εκλογικής περιφέρειας σε επίπεδο ΕΕ για την εκλογή 28 ευρωβουλευτών εκτός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται σε εθνικές ή τοπικές περιφέρειες.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί εθνικών κομμάτων θα μπορούν να προτείνουν υπερεθνικά ψηφοδέλτια των οποίων επικεφαλής θα είναι ο προτιμώμενος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής. Η συμπερίληψη υποψηφίων από μικρά, μεσαία και μεγάλα κράτη στοχεύει επίσης να διασφαλίσει γεωγραφική ισορροπία.

Η πρόταση τονίζει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν για τον προτιμώμενο υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής.

Παρόμοια πρόταση για την καθιέρωση υπερεθνικών ψηφοδελτίων υποβλήθηκε πριν τις ευρωεκλογές του 2019, χωρίς ωστόσο να λάβει την υποστήριξη των αρχηγών των κρατών-μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η πρόταση στοχεύει επίσης στον εναρμονισμό του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα. Στην έκθεση τονίζεται ότι το κατώτατο όριο ηλικίας θα πρέπει να οριστεί στα 16 έτη και ότι η ελάχιστη ηλικία του εκλέγεσθαι θα πρέπει να οριστεί στα 18 έτη.

Για καινοτόμο, φιλόδοξο και ισορροπημένο σχέδιο έκανε λόγο ο εισηγητής της έκθεσης Domènec Ruiz Devesa (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες). Η πρόταση αυτή είναι μια λύση για ενίσχυση της λίστας για εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, είπε.

Την πρόταση στήριξαν ξεκάθαρα οι Σοσιαλδημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Πράσινοι και η «Ομάδα Renew Europe».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει την πρόταση, η οποία θα τεθεί σήμερα Τρίτη σε ψηφοφορία.

 

Συνέχεια παραχάραξης

Στις 9/5/45 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε την ανθρωπότητα από το ναζισμό.

Στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία, το 1992 η ΕΕ «εφηύρε» τη λεγόμενη «Ημέρα της Ευρώπης», βασιζόμενη στο γεγονός ότι την 9η του Μάη 1950 ο τότε ΥΠΕΞ της Γαλλίας πραγματοποίησε τη διακήρυξη για την «ευρωπαϊκή ομοσπονδία».

Το ότι πέρασαν πάνω από 40 χρόνια για να ανασυρθεί ένα τέτοιο γεγονός, αποδεικνύει τη σκοπιμότητα. Η πρόταση των Σ&Δ συμβάλλει σε αυτό.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.