Ευρωκοινοβούλιο: Υιοθετήθηκαν οι διατυπώσεις της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς

Αναμένοντας την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας αναφορικά με την περίοδο 2019- 2020 από την ολομέλεια του Σώματος στις 17 Μαΐου, εκτιμούμε ότι οι αναφορές που περιλήφθηκαν στο κείμενο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι θετικές σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σχετικά με το κείμενο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

 

«Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια καλώντας την να τις αναστρέψει και να εφαρμόσει το σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Περιλαμβάνει αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και καλεί την Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις. Ταυτόχρονα ζητείται από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να τερματίσει τον παράνομο εποικισμό και να δώσει πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία στη ΔΕΑ.

Το ψήφισμα υιοθετεί ρητώς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία  με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζει δε ότι το κράτος θα έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μάλιστα, εκφράζοντας λύπη αναφορικά με τη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να δεσμευτεί έμπρακτα στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Καλώντας πιο συγκεκριμένα σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ που να στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό, από εκεί που έμειναν και οι οποίες να οικοδομούν επί όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί κατά τη διαδικασία του Κραν Μοντανά το 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έγκριση του εν λόγω κειμένου έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης, θεωρούμε ότι οι διατυπώσεις που υιοθετήθηκαν αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού – με πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς και τη στήριξη του εισηγητή κ. Σάντσεθ – αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.