Ευρωπαϊκά κονδύλια για την Αδριατική

Του Άντρου Καραγιάννη*

Η Κροατία, ως το νεότερο µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία όσο και τα κατάλληλα εφόδια για να αντλεί ευρωπαϊκά κονδύλια για ενίσχυση και βελτίωση των υποδοµών της. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί µέσα από ενηµερωτικό σεµινάριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ) στην πόλη Ντουµπρόβνικ στη Νότια Κροατία.

Το Ντουµπρόβνικ έχει 45.000 κατοίκους, ενώ προσελκύει κάθε χρόνο γύρω στα 2 εκ. τουρίστες, αφού είναι δηµοφιλής ως η πόλη του Πολιτισµού.  Κάθε χρόνο η πανέµορφη πόλη φιλοξενεί γύρω στις 1.000 πολιτιστικές εκδηλώσεις µέσα στα υπέροχα µεσαιωνικά κάστρα και πλατείες της, µε αποκορύφωµα τις µουσικές εκδηλώσεις κατά τους µήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο νεαρός δήµαρχος της πόλης, ο οποίος διετέλεσε ήδη δηµοτικός σύµβουλος και βουλευτής, έχει καταφέρει µέσα σε δύο χρόνια να αντλήσει €10 εκ. από τα ευρωπαϊκά ταµεία, ενώ βρίσκονται στο στάδιο ωρίµανσης άλλα 75 έργα υποδοµής, που αφορούν στην Παιδεία, στον Πολιτισµό, στο σύστηµα αποχέτευσης και ύδρευσης, στην κατασκευή πεζοδροµίων, δηµοσίων χώρων στάθµευσης, γεφυριών και σηράγγων για µείωση της κυκλοφοριακής συµφόρησης. Λόγω της ιδιοµορφίας του εδάφους, η πόλη του Ντουµπρόβνικ δεν διαθέτει πλατιούς δρόµους, αφού για την κατασκευή τους πρέπει να κατεδαφιστούν βουνά και να κοπούν αρκετά δέντρα. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται εκτεταµένη χρήση των πλοιαρίων και των σκαφών στις µαρίνες.

Η Κροατία των 4,3 εκ. πολιτών φιλοξενεί κάθε χρόνο 18 εκ. τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα µέσω θαλάσσης, αέρος αλλά και οδικώς κυρίως από τις γειτονικές χώρες. Τα δύο µεγαλύτερα έργα που χτίζονται στην περιοχή Ντουµπρόβνικ είναι το αεροδρόµιο, το οποίο αναβαθµίζεται για να φιλοξενήσει µέχρι 5 εκ. επισκέπτες και η 2,4 χλµ. γέφυρα, η οποία θα ενώσει την ενδοχώρα µε τα νησιά, αλλά και για αποφυγή του ελέγχου διαβατηρίων στις περιφέρειες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Για τα δύο αυτά έργα η Ε.Ε. θα καλύψει µεταξύ 75-85% του συνολικού κόστους. Η παλιά µεσαιωνική πόλη του Ντουµπρόβνικ συγκαταλέγεται στον κατάλογο µνηµείων παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της Unesco από το 1979.

Τα φραγκισκανά µοναστήρια αποτελούν, επίσης, δηµοφιλές τουριστικό αξιοθέατο σε µια χώρα όπου το 90% του συνολικού πληθυσµού είναι Καθολικοί, όπως και τα γραφικά λιµάνια και οι µαρίνες. Η Αδριατική Θάλασσα δεν στερείται την οµορφιά της υπόλοιπης Μεσογείου, ενώ το ήπιο κλίµα συµβάλλει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής, της άθλησης και της χαλάρωσης. Εξάλλου η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής µοιάζει πάρα πολύ µε αυτή των υπόλοιπων µεσογειακών χωρών.

Η συµβολή των Τοπικών Αρχών, αλλά και η εργατικότητα και η αγάπη των ντόπιων για τη χώρα, τον Πολιτισµό και την παράδοσή τους, έχουν καταστήσει ολόκληρη τη χώρα σ’ ένα τουριστικό µνηµείο πολιτισµού, όπου η κάθε δηµόσια επένδυση δαπανάται και εφαρµόζεται προς όφελος τόσο των αστικών όσο και των αποµακρυσµένων και αποµονωµένων περιοχών.

* ∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy