Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά: Εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό η αγορά της κάνναβης


Η αγορά της κάνναβης χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, καθιστώντας την ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό και ιδίως τους νέους, σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά.

Αυτό αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Αστυνομία Κύπρου – Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, επίκεντρο της οποίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κάνναβης, καθώς εξακολουθεί να είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, τον χαιρετισμό του οποίου απηύθυνε κατά την ημερίδα ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Χρήστος Μαυρής, «ανάμεσα στις δυσμενείς επιπτώσεις και έντονες αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν και η ανακατάταξη στη χρήση και τη διάθεση των παρανόμων ουσιών.

Όπως είπε «η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών αποδείχθηκε ανθεκτική, δυναμική και ευέλικτη, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον νέων προκλήσεων που επικεντρώνονται στη χρήση νέων μηχανισμών, κυρίως ηλεκτρονικών μέσων, για την προώθηση των παρανόμων ουσιών».

Εξέφρασε την ανησυχία του, αφού όπως σημείωσε «σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά, η αγορά της κάνναβης χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, καθιστώντας την ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό και ιδίως τους νέους».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρίστος Μηνά, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης διεθνώς και απασχολεί έντονα όσους χαράσσουν πολιτική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και το ευρύ κοινό.

Όπως εξήγησε «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μία μετατόπιση στη διαχείριση του θέματος της κάνναβης, με κάποιες χώρες να έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της, κάποιες να έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς και κάποιες άλλες να έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης γενικότερα».

Είπε ακόμα ότι ένας από τους στόχους της ημερίδας ήταν και η αποσαφήνιση των αντικρουόμενων ορισμών αποποινικοποίηση/ νομιμοποίηση/ απεγκληματοποίηση, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πολιτική που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες.

Τόνισε, επίσης, ότι «στόχος και ρόλος της Αρχής, μέσα από την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, είναι να προωθήσει μέτρα και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, που να βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και όχι σε ηθικολογικές, παγιωμένες, πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις».

Σε χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, δήλωσε ότι οι αλλαγές των κοινωνικών αντιλήψεων, στάσεων και τάσεων σχετικά με την κάνναβη τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει ώθηση στη νόμιμη χρήση της αλλά και σε  αρκετές εξειδικευμένες εφαρμογές, περιλαμβανομένης και της ιατρικής.

Εξήγησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, είναι ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο πεδίο, που έχει σκοπό την ασφαλή παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με υψηλές προδιαγραφές για χρήση από ασθενείς, για τους οποίους κρίνεται αναγκαίο από θεράποντες ιατρούς.

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την καλλιέργεια καλής ποιότητας φυτών με χαμηλότερο κόστος και του ευνοϊκού για τις εταιρίες φορολογικού καθεστώτος, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης να προβούν σε επενδύσεις. Γι’ αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση για την τοπική αδειοδότηση και παραγωγή της».

Επιπλέον, ο κ. Ταμπούρης είπε πως «με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας η πολιτεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανονισμών, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, οι ασθενείς να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ποιοτική φαρμακευτική κάνναβη, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Εξάλλου, κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο νομικός αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας Brendan Hughes, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στην απαγόρευση και τη ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας μίλησαν ακόμα η Ιωάννα Γιασεμή εκ μέρους του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ, η οποία παρουσίασε την κατάσταση της χρήσης κάνναβης στην Κύπρο, καθώς επίσης ο Ιωάννης Κκολός, Φαρμακοποιός των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για την φαρμακευτική κάνναβη.

Για το νομικό καθεστώς της κάνναβης στην Κύπρο μίλησε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Θεανώ Μαυρομουστάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.