Ευρωπαϊκή Ένωση και Εκπαίδευση – Νέες ΕυκαιρίεςΤου Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η ανάπτυξη του διαδικτύου και γενικότερα της τεχνολογίας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά από ζωτικούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Το σύγχρονο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε έχει δημιουργήσει πολλές προκλήσεις, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικές. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις υπάρχουν και πάρα πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία καλούμαστε ως πολίτες της ΕΕ να λάβουμε σοβαρά υπόψη, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε στους εαυτούς μας αλλά και στα παιδιά μας. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί σήμερα παρά ποτέ άλλοτε τον ορθότερο δρόμο προς την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Εξ ου και χώρες όπως είναι οι Σκανδιναβικές (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία) έχουν από χρόνια τοποθετήσει στο επίκεντρο της ανάπτυξής τους την εκπαίδευση, αφού αυτό έχει οδηγήσει στην καινοτομία, δημιουργώντας έτσι ένα μακροχρόνιο συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μπορεί πολλές φορές να αναφερόμαστε στα αρνητικά της ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να μην εντοπίσουμε και τα θετικά, τα οποία σίγουρα δεν είναι λίγα. Η δυνατότητα που παρέχεται αυτή τη στιγμή στους νέους μας για να ανοίξουν τα φτερά τους είναι μεγαλύτερη και καλύτερη παρά ποτέ άλλοτε. Οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία, πέραν των Κρατικών και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε Κύπρο και Ελλάδα, να αποταθούν σε μια σειρά από χώρες, ούτως ώστε να μπορέσουν να  εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Σίγουρα, πέραν από την Ελλάδα και την Κύπρο, η Μεγάλη Βρετανία με τη τεράστια κυπριακή κοινότητα και την καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας που έχουν οι πλείστοι φοιτητές μας, αποτελεί μια σίγουρη εναλλακτική επιλογή, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Μια από τις αναδυόμενες αγορές όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι σίγουρα η Ολλανδία, η οποία, αφού ανάπτυξε ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, έχει καταφέρει να μπει για τα καλά στο παιχνίδι και έχει προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από όλη την ΕΕ και όχι μόνο. Το υψηλό επίπεδο όσον αφορά τη διαβίωση και την εκπαίδευση, αλλά παράλληλα η ανάπτυξη εκατοντάδων προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα, έχουν φέρει την Ολλανδία σε πλεονεκτική θέση. Η Ιταλία έχει και αυτή μπει δυνατά στη προσέλκυση φοιτητών από χώρες της ΕΕ και πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα και στην αγγλική γλώσσα. Βασικό στοιχείο το οποίο ενισχύει την ιταλική αγορά είναι ότι υπάρχουν Προπαρασκευαστικά Προγράμματα Γλώσσας (Language Foundation), τα οποία σε μεγάλο βαθμό υποβοηθούν τους φοιτητές να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Η Ιταλία αποτελεί ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό προορισμό, γιατί πέραν του υψηλού επιπέδου μάθησης, ο τρόπος ζωής στη χώρα αυτή είναι πολύ κοντά στο δικό μας. Πέραν αυτού, η παράδοση της Ιταλίας όσον αφορά τη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση είναι τεράστια, αφού τέσσερα από τα 10 πιο παλιά πανεπιστήμια στο κόσμο βρίσκονται στη χώρα αυτή (Μπολόνια, Πάντοβα, Νάπολι, Σιένα). Το πρώτο μάλιστα φιλοξενεί πέραν των 100,000 φοιτητών με 7% να προέρχονται εκτός Ιταλίας.

Πέραν όλων των πιο πάνω, χώρες όπως είναι η Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες στους υποψήφιους φοιτητές μας. Παράλληλα, η ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων όπως είναι τα Erasmus+, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς των μαθημάτων από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο.


Όλα αυτά αποτελούν μια στέρεη βάση πάνω στην οποία οι μαθητές μας, μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά σίγουρα μαζί με την καθοδήγηση του κράτους, μέσω των σχολικών μας μονάδων και των εκπαιδευτικών συμβούλων, μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες, ούτως ώστε τα παιδιά μας να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει προωθήσει την πολιτική της «Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών» δημιουργεί ένα σοβαρό παράγοντα ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να καταστεί εναλλακτικός προορισμός για τους νέους μας. Εξάλλου, οι εμπειρίες αποτελούν πάντα ένα δυνατό χαρτί, ειδικά όταν έρθει η ώρα της εργοδότησης.

* Ακαδημαϊκός -Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων