Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Και επίσημα προϊόν ΠΟΠ το χαλλούμι

Έλα στο Google News

Ιστορική θετική εξέλιξη για την Κύπρο και μια εξαιρετική επένδυση τόσο γι’ αυτή τη γενιά  όσο και για τις επόμενες, χαρακτήρισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία το Χαλλούμι (Halloumi)/Hellim καταχωρίζεται επίσημα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τη σημερινή απόφαση για το χαλούμι, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει πως «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για όλους τους Κύπριους παραγωγούς, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αφού το χαλλούμι παύει να θεωρείται απλά ένα τυρί, το οποίο παράγεται στην Κύπρο, αλλά ενσωματώνεται και επίσημα στην παράδοση του τόπου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Είναι μια ιστορική, θετική εξέλιξη για την Κύπρο και μια εξαιρετική επένδυση τόσο για τη γενιά μας, όσο και για τις επόμενες γενιές. (…) Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία το Χαλλούμι (Halloumi)/Hellim καταχωρίζεται επίσημα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)», είπε ο κ. Καδής.

Όπως αναφέρει, «με την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού από την 1η Οκτωβρίου του 2021, την ονομασία ‘χαλλούμι’ θα μπορούν να παίρνουν μόνο προϊόντα, που θα παράγονται στην Κύπρο και θα τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές», για να προσθέσει πως «έτσι επιτυγχάνεται η προστασία του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος από απομιμήσεις και από κατάχρηση της επωνυμίας του, σε ολόκληρη την ΕΕ και σε άλλες χώρες, με τις οποίες η ΕΕ διατηρεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες».

Εξέφρασε, εξάλλου, τις ευχαριστίες του τόσο προς την παρούσα, όσο και προς την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα στα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων, που με τη σημερινή τους απόφαση, δικαίωσαν τη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών, για καταχώριση του χαλλουμιού στον εκλεκτό κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της ΕΕ.

«Η σημερινή απόφαση», είπε ο κ. Καδής, «δεν λήφθηκε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας που κατέβαλε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι τα οφέλη από την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ θα είναι τεράστια για όλους τους κύπριους  παραγωγούς και για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.