Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική µε επιθετικές τάσεις και συναποφάσεις µε το ΝΑΤΟ

Η Ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την Έκθεση για το 2021 που παρέχει µια γενική επισκόπηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και συγκεκριµένες συστάσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση/ολοκλήρωσή της.

Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση παρουσιάζεται ως ο µόνος τρόπος για να ενισχυθεί ο ρόλος της Ε.Ε. παγκοσµίως. H Έκθεση συστήνει επίσης περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας µε το ΝΑΤΟ, συµπεριλαµβανοµένης της συγκέντρωσης γνώσεων και πόρων και περαιτέρω αναβάθµιση της διατλαντικής σχέσης σε τοµείς όπως η ασφάλεια, η οικονοµία και η υποστήριξη σε στρατιωτικές αποστολές.

Συνεχίζεται επίσης η χρήση σκληρής γλώσσας εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζοντας για µια ακόµη φορά την αναβάθµιση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ αποφεύγονται αναφορές που στόχο έχουν την προώθηση του διαλόγου µε τη χώρα. Όσον αφορά την Κίνα, η Έκθεση από τη µια αναγνωρίζει την ανάγκη στενότερων εµπορικών σχέσεων µε τη χώρα και την ίδια στιγµή καλεί για στρατιωτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό σε συνεργασία µε την Αυστραλία και το ΝΑΤΟ! Εξίσου σηµαντική είναι και η χρήση ξενοφοβικής γλώσσας σχετικά µε τη µετανάστευση (µε αναφορές όπως «ανεξέλεγκτες µεταναστευτικές ροές» που συσχετίζονται µε την τροµοκρατία ή ως υβριδικές απειλές που πρέπει να αντιµετωπίσει η Ε.Ε.).

Στα θετικά της έκθεσης σηµειώνεται η ισχυρή υπεράσπιση της πολυµέρειας (εν µέρει χάρη στις τροπολογίες της Οµάδας της Αριστεράς επί του θέµατος) και η κριτική που εξασκείται για τη ζηµιά που υπέστη το πολυµερές σύστηµα λόγω των πολιτικών Τραµπ. Η Έκθεση ζητά επίσης ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και των δικαιωµάτων ελέγχου του.

Η Έκθεση συµπεριλαµβάνει επίσης θετικές αναφορές για (α) την ανάγκη διατήρησης και εφαρµογής της JCPOA (πυρηνική συµφωνία του Ιράν) και την άρση όλων των αµερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, (β) την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν (παρόλο που αποφεύγει να κάνει κριτική στο ρόλο του ΝΑΤΟ εκεί), (γ) τη διατήρηση της Αρκτικής ως περιοχής χαµηλής έντασης και (δ) την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τον τερµατισµό του αποκλεισµού στη Γάζα και τον τερµατισµό ενεργειών όπως η οικοδόµηση ισραηλινών οικισµών και η κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών. Στην έκθεση συµπεριλαµβάνεται και η ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου για την εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συχνά έρχεται σε αντίθεση µε την Ε.Ε., τα κράτη-µέλη της και χώρες στη γειτονία της. Παράλληλα, υπενθυµίζει την επιδεινούµενη κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώµατα και τη δηµοκρατία στη χώρα.

Η ευρωβουλευτής Özlem Demirel, µιλώντας εκ µέρους της Οµάδας της Αριστεράς, σηµείωσε ότι, ενώ η έκθεση αναγνωρίζει την αυξανόµενη στρατιωτικοποίηση, καταλήγει στην ανάγκη για… περισσότερη στρατιωτικοποίηση! Έκανε δε έκκληση για διαµόρφωση µιας εξωτερικής πολιτικής που θα βασίζεται στη δηµοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης.

Τα πιο πάνω καθώς και η ανάγκη απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ, έναν οργανισµό που απειλεί την ειρήνη παγκοσµίως, και τις ΗΠΑ είναι και διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ καταψήφισαν την Έκθεση, η οποία εγκρίθηκε µε 474 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 102 αποχές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy