Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κρυπτονομίσματα

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το θέμα των κρυπτονομισμάτων έχει προ πολλού απασχολήσει την παγκόσμια οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια αντιπαράθεση μεταξύ πολλών, εκ των θεσμικών και μη, παραγόντων και οργανισμών της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει πολλές φορές σε αδιέξοδο πολλούς επενδυτές αφού αρκετές φορές, ακόμα και πρόσφατα, έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικών μεταπτώσεων σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων. Το συγκεκριμένο θέμα, πέραν των πολλών και σημαντικών διαμαχών, έχει οδηγήσει και σε μια σειρά από νομικά ζητήματα και ηθικά διλήμματα, γεγονός που φέρνει τους θεσμούς της κάθε χώρας, και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά από τις ευθύνες τους, οι οποίες δεν είναι άλλες από τον πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο των κρυπτονομισμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν πολλές φορές γίνει αποδέκτες έντονων κριτικών για την αδυναμία ή/και την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες «επενδυτές» σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο αφού έχουν δει τις «επενδύσεις» τους να εκμηδενίζονται. Κατά τον τελευταίο χρόνο, μια σειρά από γεγονότα όπως η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν οδηγήσει τα κρυπτονομίσματα σε πτώση μέχρι και 75%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακόμα και αν ληφθούν υπόψιν τα χειρότερα δυνατά σενάρια που ισχύουν στην παγκόσμια συμβατική οικονομία. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την πτώση των κρυπτονομισμάτων κατά το τρέχον έτος, ακόμα και το νόμισμα της Ουκρανίας έχει πτώση 37% έναντι των βασικών νομισμάτων όπως το Δολάριο και το Ευρώ.

Το πρόσφατο σκάνδαλο με την πτώση της FTX Exchange (https://help.ftx.com), η οποία έχει ουσιαστικά οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση αφού έχουν χαθεί πέραν των $32 δις, αποτελεί το πικρό κερασάκι στην άνοστη τούρτα των κρυπτονομισμάτων, τα οποία βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα να διαλύουν το όνομά τους και να οδηγούν τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επιλογές. Μπορεί στις πλείστες φορές αυτές οι επιλογές να μην έχουν τις προοπτικές για τεράστια κέρδη, αλλά σίγουρα δίνουν τη δυνατότητα για πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ιδιαίτερα για τους Θεσμικούς Επενδυτές. Αυτό θα πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι σε όλους όσοι σκοπεύουν να επενδύουν στον συγκεκριμένο τομέα, και να αντιληφθούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Το τεράστιο αυτό της FTX Exchange δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αφήσει απαθή τα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο να δώσουν την απαραίτητη πολιτική κατεύθυνση για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί το θέμα πάνω σε μια ολοκληρωμένη βάση. Παράλληλα, η ΕΚΤ την οποία βλέπουμε πολλές φορές να παίρνει αλλοπρόσαλλες αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία των πλατφόρμων συναλλαγής κρυπτονομισμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως εντός της Ευρωζώνης. Το να υπάρχει ένα παράλληλο νόμισμα το οποίο να διαπραγματεύεται σε αρκετές μορφές, χωρίς αυτό να μπορεί να είναι κάτω από την εποπτεία της ΕΚΤ αποτελεί τουλάχιστον ντροπή και σκάνδαλο στα θεμέλια της Ένωσης. Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ΕΚΤ πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά. Σε διαφορετική περίπτωση αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες της Ένωσης.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy