Η ευρωπαϊκή οικονοµία σε κλοιό µεγάλων κινητοποιήσεων

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το ότι η παγκόσµια οικονοµία βρίσκεται σε δύσκολη θέση δεν είναι πλέον µυστικό, αφού όλοι οι βασικοί δείκτες, όπως της ανεργίας, του πληθωρισµού και της ανάπτυξης, δείχνουν ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβληµα που θα πρέπει να αντιµετωπισθεί.

Παράλληλα, οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, και κυρίως αυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν δηµιουργήσει µια σειρά από προβλήµατα στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια.

Αυτό δηµιούργησε µια δύσκολη κατάσταση για πολλούς εργαζόµενους, αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν µπει στη διαδικασία µείωσης µισθών, απολύσεων ή και άλλων περικοπών για να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λειτουργίας.

Τα προβλήµατα αυτά έχουν οδηγήσει σε κύµα απεργιακών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηµιουργώντας σοβαρά προβλήµατα στη λειτουργία της οικονοµίας, µε σοβαρά προβλήµατα σε µια σειρά από κρίσιµους τοµείς.

Στη Γαλλία συνεχίζονται οι απεργίες σχετικά µε το συνταξιοδοτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν, το οποίο αφορά τη σηµαντική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Το συγκεκριµένο πρόβληµα δεν αφορά µόνο τα άτοµα που είναι στο όριο της συνταξιοδότησης, αλλά και τους νέους, οι οποίοι από τη µια αντιµετωπίζουν υψηλή ανεργία και από την άλλη βλέπουν ότι µέσα από το σχέδιο Μακρόν θα χαθούν πολλές θέσεις τις οποίες θα έπαιρναν οι νέοι.

Στην Κύπρο είχαµε πρόσφατα τις παναπεργιακές κινητοποιήσεις σχετικά µε την ΑΤΑ και την ανάγκη για επαναφορά του θεσµού στα πρότερα επίπεδα, για να µπορέσουν οι εργαζόµενοι να ανακτήσουν το απολεσθέν εισόδηµά τους από τις συνεχείς και σηµαντικές αυξητικές πληθωριστικές τάσεις. Η προοπτική σµίκρυνσης του χάσµατος µεταξύ των κοινωνικών εταίρων αναµένεται µε αγωνία, αν και οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου θετικές.

Η Βρετανία βιώνει το µεγαλύτερο κύµα απεργιακών κινητοποιήσεων εδώ και δεκαετίες µε τη συµµετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζοµένων από διάφορους κλάδους. Στην πρώτη γραµµή οι εργαζόµενοι κυρίως του τοµέα της Υγείας. Από τη µια µέρα στην άλλη οι ήρωες της πανδηµίας έχουν γίνει ταραχοποιοί για την κυβέρνηση της Βρετανίας. Οι συντεχνίες τους υπογραµµίζουν πως οι νοσηλευτές έχουν υποφέρει εδώ και µια δεκαετία λόγω των χαµηλών µισθών που υποχρέωσαν χιλιάδες να αλλάξουν δουλειά. Αξιώνουν αυξήσεις µισθών κατ’ αναλογία µε τον πληθωρισµό, ο οποίος έχει φθάσει στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στη Βρετανία. Η χώρα αντιµετωπίζει ταυτόχρονα µια σειρά από άλλα προβλήµατα, όπως η έλλειψη βασικών αγαθών που προκαλεί αναστάτωση στα νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα, το πρόσφατο τραγικό ατύχηµα στα Τέµπη έχει φέρει τους εργαζοµένους στους σιδηροδρόµους σε πλήρη απόγνωση αλλά και αντίδραση. Αντίδραση η οποία µεταφράζεται σε µαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτή η αντίδραση, πέραν από τον όποιο κοινωνικό αντίκτυπο, έχει παράλληλα σοβαρές οικονοµικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονοµική δραστηριότητα τής ήδη πληγωµένης Ελλάδας.

Στο Βέλγιο υπάρχουν σοβαρές απεργιακές κινητοποιήσεις σε µια σειρά από τοµείς, τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα. Η γενική απεργία στα µέσα του Φλεβάρη έχει στείλει σηµαντικά µηνύµατα, τα οποία θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία αντιµετωπίζει και άλλα κοινωνικά προβλήµατα, όπως π.χ. την αυξητική τάση των προσφυγικών ροών. Οι απεργίες στο Βέλγιο έχουν και συµβολικό χαρακτήρα για τη χώρα, αφού αυτές γίνονται µπροστά από τα κτιρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας σηµαντικά µηνύµατα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν τον τελευταίο µήνα και στην Πορτογαλία από τους εκπαιδευτικούς, στη Ρουµανία, τη Γερµανία και την Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι µόνο µερικά από τα παραδείγµατα σχετικά µε τις απεργίες στην Ένωση. Εάν δεν καταφέρουν οι κυβερνήσεις αλλά και η ίδια η Ένωση να αντιµετωπίσουν τα αυξανόµενα προβλήµατα, οι απεργίες θα ενταθούν τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Η κατάσταση είναι πλέον σε κρίσιµο σηµείο και όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τα µέτρα τους για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

* Ακαδηµαϊκός – [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy