Ευρωπαϊκό έγγραφο για Βαρώσι: Το «διευθυντήριο» και οι κινήσεις της Τουρκίας ενώπιον των ΥΠΕΞ

Με απόρρητο έγγραφο των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών ενημερώθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για όλες τις κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το συγκεκριμένο έγγραφο καταγράφει όλες τις κινήσεις των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων από τις 20 Ιουλίου και μετά.

Το έγγραφο περιλαμβάνει και αεροφωτογραφίες της βάσης για drones που δημιούργησε η Τουρκία στο Λευκόνοικο, αλλά και στο Μπογάζι όπου ο τουρκικός στρατός προτίθεται να δημιουργήσει ναυτική βάση.

Επίσης, Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν πως οι τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων με στόχο το Κυπριακό. Στο απόρρητο έγγραφο γίνεται αναφορά σε ένα «διευθυντήριο» (board) που λαμβάνει τις αποφάσεις για όλα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα.

Αυτό το «διευθυντήριο», απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα στα κατεχόμενα τα οποία λαμβάνουν οδηγίες τόσο από τον Τούρκο «πρέσβη» στη Λευκωσία όσο και από τον Ερσίν Τατάρ.

Το ευρωπαϊκό έγγραφο καταγράφει επίσης «υβριδικές προσεγγίσεις» της Τουρκίας στα κατεχόμενα στις οποίες περιλαμβάνονται η δράση των μυστικών υπηρεσιών, η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και η χρήση στρατιωτικών μέσων.

Μπορέλ: Θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα γίνουν αποδεκτές

Ξεκινά η διαδικασία για προετοιμασία και παρουσίαση εγγράφου επιλογών ως απάντηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, με στόχο να παρουσιαστεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Βαρωσίων, είπε πως έθεσε στο Συμβούλιο τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες όπως σημείωσε έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν τη διαδικασία ώστε το έγγραφο επιλογών να παρουσιαστεί το συντομότερο στην COREPER, σημειώνοντας πως εναπόκειται στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να αποφασίσει την ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο επιλογών θα αποτελείται από δύο ενότητες, την παρουσίαση της κατάστασης στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και την καταγραφή των επιλογών που έχει ενώπιον της η ΕΕ για να αντιδράσει.

Δεν αποκλείεται, εφόσον το έγγραφο προετοιμαστεί γρηγορότερα, να προωθηθεί για έγκριση με γραπτή διαδικασία πριν τον Δεκέμβριο, αν και αυτό θεωρείται προς το παρόν απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.