Ευρωπαϊκό σήμα κινδύνου για την υπεραλίευση στη Μεσόγειο

Περισσότερες προσπάθειες για αντιμετώπιση της παράνομης αλίευσης ζητά ο αρμόδιος Επίτροπος

Την ανησυχία του για την κατάσταση υπεραλίευσης των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χ» επεσήμανε ότι η τρέχουσα περιβαλλοντική κατάσταση της Μεσογείου είναι ανησυχητική και σημειώνει ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο η βιοποικιλότητα, αλλά και η ίδια η επιβίωση του αλιευτικού τομέα που εξαρτάται από αυτήν. Για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης, υπενθύμισε ότι η ΕΕ ήταν ο κινητήριος μοχλός της νέας «Αλιευτικής Διακυβέρνησης» που ξεκίνησε με την έγκριση της Διακήρυξης του MedFish4Ever.

Η εφαρμογή της νέας μορφής διακυβέρνησης και οι προσπάθειες της Ένωσης για μια βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων και την προστασία του οικοσυστήματος, αρχίζουν να δίνουν, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, θετικά αποτελέσματα, ωστόσο απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο παραμένουν σε κατάσταση υπεραλίευσης. Υποστηρίζει ότι η εξυγίανσή τους αποτελεί προϋπόθεση για την κερδοφορία και το μέλλον της αλιείας, ενώ επιπρόσθετα σημείωσε ότι το μήνυμά του είναι σαφές: μηδενική ανοχή στις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες.

Για το σκοπό αυτό, αναφέρει ο Επίτροπος Σινκεβίτσιους, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ικανότητας όχι μόνο των Αρχών της ΕΕ και των κρατώνμελών, αλλά και των Αρχών τρίτων χωρών να παρακολουθούν στενά τις αλιευτικές δραστηριότητες σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς για την Ένωση ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις στη Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας. Ο Επίτροπος επεσήμανε τη σημαντικότητα του ρόλου των ψαράδων, σημειώνοντας ότι κατανοούν απόλυτα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανάκτηση των αποθεμάτων.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ναυτιλίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας προσφέρει οικονομική υποστήριξη για την επίτευξη του κοινού στόχου για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων. Ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι όλες οι μεσογειακές χώρες, με πρωτοβουλία της ΕΕ, ενέκριναν τον Ιούλιο τη νέα στρατηγική για τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, καθώς περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Θα διευκολύνει, αναφέρει, την πράσινη μετάβαση, θα υποστηρίξει τις παράκτιες κοινότητες και θα διατηρήσει τη διατροφική ασφάλεια με βάση τους κανόνες αλληλεγγύης μεταξύ όλων των μεσογειακών χωρών. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε τους στόχους της βιωσιμότητας, αλλά παραμένω αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy