Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Ανησυχία» για ρητορική και ενέργειες Τουρκίας

«Ανησυχία» για τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας και έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων περιέχει, μεταξύ άλλων, η αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο που περιέχεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο της Πέμπτης.

Το κείμενο της παραγράφου 28 των συμπερασμάτων δεν περιείχε αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) και των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων) τη Δευτέρα και την Τρίτη, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Άρχισαν οι διεργασίες για το θέμα της ακρίβειας

Παρά το γεγονός ότι το «καυτό» θέμα της οικονομίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί σήμερα στη σύνοδο κορυφής, οι σχετικές διεργασίες άρχισαν ήδη από την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως όλα δείχνουν, οι «27» θα συνεδριάσουν εκ νέου εκτάκτως εντός του Ιουλίου για αυτήν τη δύσκολη ατζέντα, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για ανάληψη δράσης. Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την οικονομία πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνοι ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε τάχθηκε υπέρ με την προϋπόθεση να υπάρχει η πιθανότητα να ληφθούν αποφάσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.