Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Πάνω από 145 δισ. οι ζημιές στις οικονομίες της ΕΕ λόγω κλιματικής αλλαγής

Ζημιές πάνω από 145 δισεκατομμύρια ευρώ μετρούν οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία δεκαετία λόγω φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως κύματα καύσωνα, πλημμύρες και καταιγίδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ, European Environmental Agency – EEA) που αναδημοσιεύει η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο κινητός μέσος όρος τριακονταετίας των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αυξάνεται σταθερά κατά 2% κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, το 2020 το σύνολο των οικονομικών ζημιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή βρισκόταν στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες συνολικές ζημιές καταγράφηκαν το 2017 (27,9 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από τις διπλάσιες σε σχέση με το 2020) ως αποτέλεσμα των κυμάτων καύσωνα που καταγράφηκαν στην Ευρώπη και είχαν ως αποτέλεσμα ξηρασία και τη δημιουργία συνθηκών εκδήλωσης πυρκαγιών. Οι χαμηλότερες οικονομικές ζημιές καταγράφηκαν το 2012 (3,7 δισεκατομμύρια).

Το 2020 η Ελλάδα ήταν η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά ανά κάτοικο, η οποία υπολογίστηκε στα 91 ευρώ ανά κάτοικο σε σύγκριση με 27 ευρώ ανά κάτοικο στον μέσο όρο της ΕΕ.

Ακολουθούσαν η Γαλλία (62 ευρώ ζημιά ανά κάτοικο) και η Ιρλανδία (42 ευρώ ζημιά ανά κάτοικο). Οι χαμηλότερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο καταγράφηκαν στην Βουλγαρία (0,7 ευρώ ζημιά ανά κάτοικο) και στην Σλοβενία και τη Σλοβακία (4 ευρώ ζημιά ανά κάτοικο και στις δύο).

Για την Κύπρο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα ανά κάτοικο, καθώς και για την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.