Ευρώπη: Αρμαγεδώνας ενεργειακής φτώχειας

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς τέλος, δημιουργώντας νέα δεδομένα και πραγματικότητες για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Έρχεται βαρύς χειμώνας και εύλογα τα φτωχά λαϊκά στρώματα αγωνιούν για την επιβίωσή τους. Είναι αντιμέτωποι με τον Αρμαγέδωνα των αυξήσεων, της ακρίβειας, της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, της έντασης των ανταγωνισμών και όσων άλλων φορτώνουν στους λαούς μια βαθιά κρίση, οικονομική και κοινωνική.


Δυστυχώς ούτε οι κυρώσεις, ούτε η κλιμάκωση των εξοπλισμών και οι πολεμικές ιαχές της Δύσης, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, απαντούν στα σοβαρά αδιέξοδα που οδηγείται η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα. Αντίθετα, διαπιστώνεται καθημερινά περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με παραγγελίες εξοπλισμών μαμούθ, περισσότερο ψυχρό πόλεμο. Απουσιάζει παντελώς η φωνή της κοινής λογικής, η διπλωματία, με τους Αμερικανούς και το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα να επενδύουν στην αντιπαράθεση.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος οι λαοί της Ευρώπης να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας και ακόμα να μην μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας, όπως ήδη συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο κι άλλες χώρες, με αυξανόμενο τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών αυτόν τον χειμώνα.

Η Κύπρος δεν είναι εκτός κάδρου των εξελίξεων. Ο λαός μας ζει και βιώνει πρωτοφανείς αυξήσεις και αλλαγές στη ζωή του, με τους κυβερνώντες να αδιαφορούν παντελώς για τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Χαράλαμπο Έλληνα, με τον τερματισμό μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι δραματικές και μακροχρόνιες, με επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και φυσικά στην οικονομία, στα τρόφιμα, στη βιομηχανία και τον πληθωρισμό. Η απόφαση μάλιστα των G7 να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου σε συνάρτηση με τη δήλωση του Προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία θα διακόψει κάθε συνεργασία με όσες χώρες συνεργαστούν με την απόφαση αυτή, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.


Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό πρωτόγνωρο μετά από πολλές δεκαετίες και ορατό το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης, με τους λαούς ολοένα και περισσότερο να φτωχοποιούνται. Οι τιμές στην ενέργεια εκτοξεύονται, το ίδιο στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Οι κυρώσεις φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι περισσότερο επηρεάζουν τους Ευρωπαίους πολίτες παρά τους Ρώσους και αποδεικνύεται στην πράξη ότι παρελθόντος του χρόνου, τα πράγματα θα οδηγούν σε μια βαθύτερη ύφεση με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Αναλυτές μάλιστα τονίζουν τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύει η διαρκής αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την αρχιτεκτονική ασφάλεια, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια κοινότητα.

Στη βάση αυτών των πραγματικοτήτων αναζητούνται ηγέτες που θα έχουν το πολιτικό ανάστημα να κάνουν μια σωστή ανάγνωση των κρίσιμων εξελίξεων.

Κινδυνεύει η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία των λαών. Η λύση δεν είναι η διαιώνιση της αντιπαράθεσης και των πολεμικών συγκρούσεων.


Τώρα, όχι αύριο, χρειάζεται να προβληθεί ένα νέο πλαίσιο που να επαναφέρει τα πράγματα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης και να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες από όλη τη διεθνή διπλωματία, που να καλλιεργούν κουλτούρα ειρήνης, συνεργασίας και αμοιβαιότητας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς. Σ’ αυτές τις συνθήκες αν κάτι πρέπει να «πάρει μπόι» είναι η ένταση των αγώνων των λαών κατά του πολέμου, υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας. Στην Ευρώπη είτε θα σωθούν όλοι μαζί είτε θα βουλιάξουν. Τώρα είναι η ώρα των λαών και των κινημάτων, εργατικών και φιλειρηνικών. Όσο «έκτακτες» είναι οι συνθήκες για τους λαούς, άλλο τόσο «έκτακτη» ανάγκη είναι να ανατρέψουν κάθε σενάριο που τους υποθηκεύει και στραγγαλίζει τη ζωή, βάζοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες τους.

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.