Ευρώπη – Ασία, εταίροι για παγκόσμιες προκλήσεις

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Ιερόθεου Παπαδόπουλου*

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε αντιληπτό στην ευρωπαϊκή ήπειρο ότι ήταν αναγκαία μια νέα στρατηγική για συνεργασία με την Ασία, τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη ήπειρο. Έτσι, τον Νοέμβριο του 1994 η Σιγκαπούρη και η Γαλλία πρότειναν να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας, η οποία θα εξέταζε πώς θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων. Η πρώτη Ευρω-Ασιατική Σύνοδος Κορυφής (ASEM) πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη, τον Μάρτιο του 1996.

Η Σύνοδος Κορυφής ASEM οργανώνεται κάθε δύο χρόνια για να καθορίσει τις προτεραιότητες αυτής της εταιρικής σχέσης. Οι εν λόγω σύνοδοι κορυφής διεξάγονται εκ περιτροπής στην Ασία και την Ευρώπη. Η 11η σύνοδος κορυφής της ASEM πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας, και η πιο πρόσφατη, η 12η, ολοκληρώθηκε την εβδομάδα αυτή στις Βρυξέλλες.

Στην Ευρω-Ασιατική Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 30 ευρωπαϊκά και 21 ασιατικά κράτη. Συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ASEAN, η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κατά τη διάρκεια των συνόδων συζητούνται μεταξύ άλλων πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ισότιμης εταιρικής σχέσης.

Σε αριθμητικά δεδομένα η Ευρώπη και η Ασία αντιπροσωπεύουν το 55% του παγκόσμιου εμπορίου, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 65% της παγκόσμιας οικονομίας και το 75% του παγκόσμιου τουρισμού. Η Ευρω-Ασιατική Σύνοδος Κορυφής, αν και άτυπη, δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέσα αντιμετώπισης των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων για τη διεθνή σταθερότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Η Ασία και η Ευρώπη συνεργάζονται για τη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας. Παράλληλα, η ASEM έχει ήδη καταστεί χρήσιμη διαδικασία για τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και των επιπτώσεών της, για την ενίσχυση των διαπεριφερειακών και διεθνών επιχειρηματικών πλαισίων και για την προώθηση του ρόλου του ευρώ στην Ασία. Εντός αυτού του πλαισίου η Ευρω-Ασιατική Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να θεωρείται ως διαδικασία διαλόγου με μακροπρόθεσμα απτά αποτελέσματα. Πέρα από συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, η ASEM φέρνει επίσης σε επαφή βουλευτές, τον επιχειρηματικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης.

Η 12η Ευρω-Ασιατική Σύνοδος Κορυφής διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Οκτωβρίου σε μια περίοδο έντονων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δύο ηπείρων με μια ολοένα αυξανόμενη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ασφάλειας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προήδρευσε της συνόδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο επίπεδο από τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από το θέμα: «Ευρώπη και Ασία: παγκόσμιοι εταίροι για παγκόσμιες προκλήσεις». Οι ηγέτες επεδίωξαν να ενισχύσουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των δύο ηπείρων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η συνδεσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και οι κλιματικές αλλαγές, και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η παράνομη μετανάστευση. Το θέμα που συζητήθηκε εκτενέστερα κατά τη διάρκεια της 12ης  Ευρω-Ασιατικής Σύνοδου Κορυφής ήταν η συνδεσιμότητα, η διασύνδεση Ευρώπης και Ασίας στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών υποδομών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα οπτικό εργαλείο (την Πύλη Βιώσιμης Συνδεσιμότητας) που θα αξιολογήσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των εταίρων του ASEM. Η πύλη έχει αναπτυχθεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε στενή συνεργασία με Ασιάτες και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες.

Οι ευμετάβλητες και αβέβαιες συνθήκες που επικρατούν στην υφήλιο επιβάλλουν όπως η Ασία και η Ευρώπη αξιοποιήσουν πλήρως τα υπάρχοντα πολυμερή φόρα όπως η Σύνοδος Κορυφής Ασίας-Ευρώπης, για να ενισχύσουν το μήνυμα της συνεργασίας και να διασφαλίσουν την πρόοδο και την ευημερία των δύο ηπείρων. Ασία και Ευρώπη ευνοούν τη συνεργασία, τις ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και τις τεχνολογικές καινοτομίες που αποσκοπούν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

* Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.