Ευρώπη: Αύξηση της φτώχειας σε πάρα πολλά επίπεδα

Σε μακροχρόνια βάση πέραν του 16% των μισθών θα χαθεί, κάτι το οποίο θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να επανέλθει

 

 

 

 

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Χωρίς αμφιβολία η συνεχιζόμενη πανδημία αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα της χρονιάς, και είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι επιπτώσεις της θα συνεχιστούν για πολλά ακόμα χρόνια. Μπορεί τα εμβόλια να αποτελούν μια όντως θετική είδηση, από την άλλη όμως υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς αλλά και χώρες οι οποίες θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Σημαντικοί τομείς της Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό και αυτό αφορά όχι μόνο τα αγαθά, αλλά και πολλούς τομείς των Υπηρεσιών. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της πανδημίας, σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές πολιτικές των περισσότερων χωρών της Ένωσης οι οποίες ανέτρεξαν στην «εύκολη λύση» της ολικής καταστροφής παρά στην επένδυση στις υποδομές, άρχισαν σιγά-σιγά να δείχνουν τα δόντια τους.

Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα με τα οποία η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, μα κυρίως ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς της να επενδύσει στην Υγεία, είναι αυτό της αύξησης της φτώχειας σε πάρα πολλά επίπεδα. Φτώχεια της Ευρώπης σε επίπεδο Υγείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, αλλά κυρίως φτώχεια στην ικανότητα της κατανόησης για το ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητές της πριν να φθάσει η πανδημία. Όλα αυτά φέρνουν στην επιφάνεια για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον για να μπορέσουν τα κράτη της Ένωσης να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των 450 εκατ. πολιτών τους.

Ήδη η φτώχεια έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό σε μια σειρά από χώρες, ακόμα και σε αυτές που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» της Ένωσης. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης (Οκτώβριος, 2020) έχει καταδείξει ότι η φτώχεια και η ανισότητα εντός της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, θα ανέβουν κατακόρυφα κατά τα επόμενα χρόνια. Το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα το βιώσουν οι χαμηλά αμειβόμενοι, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί. Σε μακροχρόνια βάση, πέραν του 16% των μισθών θα χαθεί, κάτι το οποίο θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να επανέλθει.

Τα προβλήματα είναι πλέον ορατά για πολλές ομάδες του πληθυσμού, κυρίως για τους νέους οι οποίοι καλούνται να «επιβιώσουν» μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο πέρα από τις ακαδημαϊκές γνώσεις «απαιτεί» και εργασιακή εμπειρία, η οποία όμως δεν θα είναι και τόσο εύκολη για τους νέους μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ένωση και τα κράτη-μέλη της έχουν υποχρέωση, κυρίως ηθική, να αναπτύξουν και να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα προγράμματα για τους νέους μας, για να μπορέσουν να μειώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε τα όσα κατά καιρούς έχουν γίνει στην Ένωση, προγράμματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε πάρα πολλούς τομείς, η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια τη γύμνια των κοινωνιών μας. Γύμνια η οποία απειλεί τη νέα γενιά, θα αφαιρέσει τη στέγη, την τροφή, την εργασία, αλλά κυρίως θα αφαιρέσει τις ελπίδες και τα όνειρα των νέων μας.

Αν το σημαντικότερο αγαθό είναι το δικαίωμα στην Υγεία, κάτι το οποίο είναι ιερό, τότε η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επικέντρωση στην Οικονομία. Το να σκοτώνεις την Οικονομία θεωρώντας ότι προστατεύεις την Υγεία αποτελεί την απόλυτη άγνοια για το πού μπορεί να οδηγηθεί η κοινωνία μας. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε την Υγεία, θα έπρεπε να αφήσουμε τις επιχειρήσεις να εργάζονται, διατηρώντας τα πρωτόκολλα. Οι πολιτικές των περισσότερων χωρών, οι οποίες αντί να ενισχύσουν τις δομές της Υγείας, καταστρέφουν την Οικονομία, άρα και την ψυχική υγεία, κυρίως των νέων, δεν οδηγεί πουθενά. Η ραγδαία αύξηση της φτώχειας εντός της Ένωσης αποτελεί του λόγου το αληθές και τουλάχιστον ας πάρουμε παραδείγματα για το μέλλον.

 

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

admin@premiercbc.com

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy