Ευρώπη και άνοδος ακροδεξιάς

Του
Ανδρέα Παυλικκά*

«Επαναβεβαίωση των αξιών της Ευρώπης ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών» ήταν ο τίτλος συμποσίου που διοργάνωσε στην Αθήνα η ομάδα Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Στη πρώτη μέρα το θέμα ήταν «Οι αξίες της Ευρώπης ενάντια στις εξτρεμιστικές ιδεολογίες».
Οι σκέψεις και απόψεις μου μετά από όσα άκουσα από δημοσιογράφους, παράγοντες της ελληνικής ζωής (παρέστη και μίλησε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος), είναι οι εξής: Νομίζω αργά θυμηθήκαμε τις αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα ακροδεξιά, ξενοφοβικά λαϊκίστικα κόμματα και σχηματισμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει, λέει, την ανησυχία της και καλεί τον κόσμο να πάει να ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Η άποψη όμως της πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης θεωρεί ότι οι οικονομικές πολιτικές που φτωχοποιούν τον πληθυσμό, η διαφθορά και η σήψη στην πολιτική σκηνή, οι πόλεμοι, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η ανισότητα, είναι οι κύριες αιτίες που τα ακροδεξιά, ομοφοβικά, ρατσιστικά, λαϊκιστικά κόμματα και σχηματισμοί αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά τους και σε κάποιες χώρες ήδη κυβερνούν.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται.
Η Ένωση λοιπόν που έχει ξεφύγει προ πολλού από τις αρχές και αξίες της θα πρέπει να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής (όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ μάς είπε ότι η Ευρώπη κουτσαίνει κοινωνικά), της αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανισότητας, της αλληλεγγύης, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών.
Χωρίς αυτές τις κινήσεις οι πολίτες θα απαξιώσουν ξανά την Ένωση, τα όργανα και τους θεσμούς της, όπως είχαν κάνει και στις προηγούμενες εκλογές, όπου μόνο το 42% πήγε να ψηφίσει. Κι αυτό μόνο τα ακροδεξιά κόμματα ευνοεί.

Και η Αριστερά, κατακερματισμένη παρακολουθεί αμήχανη και ανίκανη να δώσει μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση στην καταπολέμηση της διαφθοράς (που αρκετές φορές είναι συμμέτοχη), στις πολιτικές της λιτότητας, της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

* Οικονομολόγος, μέλος της ΕΟΚΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.