Ευρώπη και AstraZeneca…

Έλα στο Google News

 

Του δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Η παρούσα κατάσταση με την πανδημία έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση πρόσβαση σε ασφαλείς συνθήκες υγείας και την ανάγκη για την ανάπτυξη εμβολίου. Σίγουρα δεν θα μιλήσουμε περί ιατρικών θεμάτων, δεν είναι ο τομέας μας, αλλά θα πρέπει να γίνει αναφορά σε θέματα τα οποία αφορούν την εταιρεία με την οποία έχει συμβληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την AstraZeneca, παρά το γεγονός ότι πολλά άλλα εμβόλια είναι στο ίδιο στάδιο. Σίγουρα οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα, αλλά αυτό που ξενίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι γιατί ειδικοί και «ειδικοί» υπερασπίζονται με τόση θέρμη τη συγκεκριμένη εταιρεία και έχουν συμβληθεί μαζί της, χωρίς στην ουσία να έχουν αξιολογήσει τις όποιες άλλες περιπτώσεις. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει τόσο στην Ένωση όσο και στην Κύπρο από αυτούς που μας βομβαρδίζουν για την ανάγκη συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η AstraZeneca είναι μια βρετανο-σουηδική συνεργασία, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον τομέα της Φαρμακοβιομηχανίας, με τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη διαφόρων σκευασμάτων, εργοδοτεί πέραν των 61.000 ατόμων και έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Cambridge. Η συμβολή της στην επιστήμη είναι τεράστια και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, αυτό όμως το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε είναι μια πτυχή η οποία απασχολεί τις περισσότερες εταιρείες στον συγκεκριμένο τομέα, τα νομικά και ηθικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, αφού ως γνωστό η Φαρμακοβιομηχανία είναι η πλέον σκοτεινή στην παγκόσμια οικονομία, ακόμα και από τις τράπεζες.

Το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην AstraZeneca €60 εκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, για τις διαδικασίες εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων, για τον αποκλεισμό ή την καθυστέρηση της εισόδου στην αγορά για γενικούς ανταγωνιστές του φαρμάκου Losec. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι ενέργειες της AstraZeneca συνιστούν σοβαρές καταχρήσεις της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ένωσης.

Σε παρόμοια υπόθεση, το 2012, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει πρόστιμο στην AstraZeneca για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η AstraZeneca είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της με δύο τρόπους, πρώτον μέσω κατάχρησης του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη λήψη συμπληρωματικών πιστοποιητικών προστασίας (SPC) και δεύτερον, μέσω κατάχρησης του φαρμακευτικού ρυθμιστικού συστήματος με επιλεκτική ανάκληση ορισμένων αδειών κυκλοφορίας. Το πρόστιμο της Επιτροπής ήταν €60 εκ., το οποίο το Δικαστήριο μείωσε στα €52,5 εκ.

Τον Ιούλιο του 2016 το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε στην AstraZeneca την προσπάθειά της να σταματήσει μέσω της νομικής οδού την παραγωγή κάποιων γενικών εκδοχών του χαπιού Crestor, το οποίο αντιμετωπίζει τη χοληστερόλη. Η προσπάθεια της AstraZeneca δημιούργησε, πέραν από τη νομική μάχη, σημαντικά θέματα ηθικής, αφού αυτή η προσπάθειά της για επέκταση του χρόνου ευρεσιτεχνίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς με χοληστερόλη, αφού δεν θα είχαν πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα.

Όσον αφορά το επίμαχο εμβόλιο, η  AstraZeneca έχει προβεί σε μια ασυνήθιστη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση, να μην έχει κάποια νομική ευθύνη όσον αφορά πιθανές παρενέργειες στην υγεία των ατόμων που θα εμβολιαστούν. Το γεγονός αυτό έφερε έντονες αντιδράσεις εντός της Ένωσης, αφού έγινε μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ένωση για την παράδοση εμβολίων, αγνοώντας άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες. Είναι ξεκάθαρο ότι ηθικά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού οι μάζες μπορούν να καταστούν τα πειραματόζωα χωρίς κανένας να ξέρει πού θα καταλήξει ο μαζικός εμβολιασμός.

Δεν είμαστε ιατροί, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τα πάντα χωρίς συζήτηση. Τα νομικά και ηθικά προβλήματα της Φαρμακοβιομηχανίας αλλά και της AstraZeneca αν μη τι άλλο μας κάνουν καχύποπτους. Οι ειδικοί και οι «ειδικοί» δεν μπορούν να μας παίρνουν δεδομένους και να μας αντιμετωπίζουν ως πειραματόζωα. Συγκεκριμένοι επιστήμονες από το πρωί μέχρι το βράδυ υπερασπίζονται άμεσα ή έμμεσα τη συγκεκριμένη εταιρεία. Νομίζουμε ότι τα σχόλια είναι περιττά…

 

 

 

 

 

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.