Ευρώπη και στήριξη του τομέα της Υγείας

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Η συνεχιζόμενη πανδημία, η οποία έχει έρθει να προστεθεί στις προηγούμενες αυτού του αιώνα, αλλά και της δεκαετίας του 1990, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά για εμάς ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα συστήματα υγείας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού βάσει και των σχετικών νομοθεσιών της Ένωσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται της σχετικής περίθαλψης όταν βρίσκονται σε άλλες χώρες πέρα από τη δική τους. Όλα αυτά δημιουργούν προφανείς ανάγκες για την κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και για την Ένωση στο σύνολό της και είναι φυσικό ότι αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις.


H Ένωση οφείλει να στηρίξει τον τομέα της Υγείας με οικονομικά μέτρα τα οποία δεν θα δημιουργούν προβλήματα στα οικονομικά των χωρών, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά και εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους από την πανδημία. Αυτές οι χώρες, πέραν από το οικονομικό πλήγμα, έχουν να διαχειριστούν μια τεράστια ανθρώπινη δυστυχία, η οποία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην πίεση των μακροοικονομικών δεικτών των οικονομιών και σε καμιά περίπτωση μπορεί η επιδημία να διαταράξει το επίπεδο της Υγείας απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους.

Σίγουρα μαγική λύση δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά παράλληλα έχουν αρχίσει να ακούγονται αρκετές προτάσεις, οι οποίες κάποιες θεωρούνται εντός και κάποιες άλλες εκτός πραγματικότητας. Αν πάρουμε για παράδειγμα το πώς οι ΗΠΑ διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, τόσο κατά το 2008, τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, αλλά και τώρα, έχουν άμεσα προβεί στην «κοπή» φρέσκου χρήματος και το οποίο διοχέτευσαν στην αγορά για στήριξη τόσο των ανέργων και των επιχειρήσεων όσο και για τη στήριξη του συστήματος υγείας. Παρόλο που οι ΗΠΑ αποτελούν μια ενιαία οικονομία, σε αντίθεση με την Ένωση όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών-μελών, η λύση για την Ένωση δεν μπορεί να είναι διαφορετική.

Θεωρούμε ότι η μοναδική λύση για να μη διαταραχτούν τα οικονομικά της Ένωσης, ούτε να δούμε ραγδαία επιδείνωση του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών, αλλά κυρίως να μη δούμε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, είναι η «κοπή» φρέσκου χρήματος, το οποίο να αφορά μόνο την Υγεία. Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί θα αντιπαραθέσουν το επιχείρημα της αύξησης του πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, όπως π.χ. της σταδιακής διοχέτευσης αυτών των κεφαλαίων στη αγορά σε βάθος 5ετίας, οπότε δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιο πρόβλημα. Παράλληλα, το γεγονός ότι το ευρώ αποτελεί μαζί με το δολάριο τα δύο πιο σταθερά νομίσματα στην παγκόσμια οικονομία, τότε, με σωστή προεργασία, αυτή θα ήταν η ιδανικότερη λύση για το πρόβλημα. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνεται κάθε φορά που υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά η συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί κάτι το εντελώς ξεχωριστό, το οποίο επηρεάζει του πάντες και δεν θα δημιουργούσε αβεβαιότητα στις αγορές.


Για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση και η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει, επιτέλους, να κάνουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για τον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει ο σχεδιασμός για το Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ένωση η οποία έχει πρόγραμμα Ιατρικής, για επτά συναπτά έτη, αλλά χωρίς την κατάλληλη υποδομή όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι. Είναι δεδομένο πλέον ότι οι χώρες της Ένωσης θα δουν το θέμα της Υγείας με άλλο φακό. Αυτά που υπήρχαν σε κάποιες χώρες θα αλλάξουν άρδην. Εάν όμως δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός από την Ένωση, είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε νέες αντιπαραθέσεις, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντέξει τη δεδομένη στιγμή.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.