Ευρώπη – Κύπρος και προστασία των γυναικών

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η πρόσφατη απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης κανενός εκ των αστυνομικών που το σχετικό πόρισμα εισηγείτο σε σχέση με την περιβόητη υπόθεση Μεταξά, έχει φέρει τεράστια αναστάτωση στην κοινωνία του τόπου μας. Μια υπόθεση, η οποία έχει συνταράξει το παγκύπριο και έχει φέρει την Κύπρο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στο εξωτερικό αφού δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τη δράση τού κατά συρροήν δολοφόνου. Τα τραγικά γεγονότα είναι γνωστά και όλοι μας γνωρίζουμε πώς οδηγηθήκαμε στην τραγωδία αυτή, και για να μην το ξεχνάμε, ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από περιηγητές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα λέγαμε ακόμη ότι οι νεκρές γυναίκες μάλλον βρίσκονταν στα κατεχόμενα.

Σκοπός μας μέσα από την παρούσα παρέμβαση δεν είναι να ασχοληθούμε με την καθαρά νομική πτυχή του θέματος, εξάλλου δεν έχουμε τέτοια κατάρτιση και ως εκ τούτου τέτοια προσπάθεια θα ήταν εντελώς λανθασμένη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί έγκριτοι νομικοί που επανειλημμένως έχουν εκφράσει τις θέσεις τους από την ημέρα της δημοσιοποίησης του πορίσματος, αλλά κυρίως μετά την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή ότι η Εισαγγελία θα πρέπει να καταχωρίσει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει εκτεθειμένη, τόσο νομικά όσο και πολιτικά, εμείς προσθέτουμε, κυρίως ανθρωπιστικά και ηθικά έναντι των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες η Τουρκία είχε κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα για την απόφασή της να αποχωρήσει από τη «Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακή βία», πιο γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα και φυσικά ορθώς η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε τις πρακτικές της Τουρκίας δηλώνοντας ότι αυτές κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα, σε επιστολή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) (δημοσιεύεται αυτούσια στην επίσημη σελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών). Απλά παραθέτουμε ένα αυτούσιο μέρος της δήλωσης του κ. Τορναρίτη. «Πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη, σε βάρος πρώτιστα της Τουρκίας και του λαού της, η οποία επιβαρύνει περισσότερο την ήδη επιδεινωμένη κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Πόσω δε μάλλον, που η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες αφότου η ΚΣΣΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων βουλευτών και για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας μέλους της αντιπολίτευσης και, γενικότερα για παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μπορεί να επιτρέπει τη συμμόρφωση αλά καρτ των κρατών-μελών του με τις αρχές και αξίες του Οργανισμού».

Πριν αλέκτορα φωνήσαι δις, η Κύπρος θα βρεθεί στη θέση της Τουρκίας. Ο μέσος πολίτης μπορεί απλά να αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά της Κύπρου με την Τουρκία. Η απάντηση είναι απλή, επί της ουσίας καμιά. Τουλάχιστον αυτοί είχαν τα κότσια να δηλώσουν ευθαρσώς ότι αποσύρονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Στην υπόθεση Μεταξά η Κυπριακή Δημοκρατία απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στα βασικά Κεφάλαια της Σύμβασης όπως είναι η Πρόληψη (Κεφ. 3), Προστασία και Υποστήριξη (Κεφ. 4), Έρευνα και Δίωξη (Κεφ. 6) και Μηχανισμούς Παρακολούθησης (Κεφ. 9). Πραγματικά δεν είναι ανάγκη κάποιος να είναι νομικός για να καταλάβει τόσο την ουσία όσο και την αναγκαιότητα της Σύμβασης.

Είναι πλέον γνωστό ότι η απόφαση της Εισαγγελίας έχει λάβει αρνητικές κριτικές στην Ένωση. Κριτικές οι οποίες έρχονται να επιβαρύνουν το ήδη κακό κλίμα που επικρατεί στην Ένωση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη διαφθορά. Είναι επίσης γνωστό ότι οι οικογένειες των θυμάτων του Νίκου Μεταξά θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν χαρίζεται και αναμένεται να βρεθούμε κυριολεκτικά -για ακόμα μια φορά- στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Φυσικά τη νύμφη δεν θα την πληρώσουν αυτοί που πλημμελώς εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους, ούτε η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία τουλάχιστον ως γυναίκα θα έπρεπε να πάρει θέση, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος προφανώς παίζει πολιτικά παιχνίδια, αλλά ούτε και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατά τη διαδικασία ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας που ήταν πλήρως συμβατό με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απέφυγε να ψηφίσει συγκεκριμένες πρόνοιες. Όλα αυτά θα τα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος, ο οποίος για ακόμα μια φορά θα καταστεί στην ουσία ο «ένοχος», αφού αυτοί που πρέπει να παίρνουν αποφάσεις για την προστασία των πολιτών μας φαίνεται ότι προτιμούν τα πολιτικά παιχνίδια παρά τη δικαίωση των θυμάτων. Αυτές οι πρακτικές έχουν όνομα. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Ως ένας πολίτης ο οποίος έχει δύο κόρες νιώθω ντροπή για τα τελευταία γεγονότα. Ναι, ΝΤΡΟΠΗ, κ. Γενικέ Εισαγγελέα.

 

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy