Ευρώπη: Στα 100 εκ. οι εμβολιασμοί, 25% με 2η δόση, 27 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι

Εχουμε φτάσει τα 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ  και από αυτούς,  περισσότερο από το ένα τέταρτο είναι δεύτερες δόσεις, που σημαίνει ότι έχουμε πλέον περισσότερα από 27 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε νέα συμφωνία Κομισιόν –  Pfizer για 50 εκ. δόσεις το 2ο τρίμηνο του 2021, που θα αρχίσουν να φτάνουν στην ΕΕ από τον Απρίλιο. Αρχικά προορίζονταν για το 4ο τρίμηνο του 2021. Αυτές θα καλύψουν τα κενά που δημιουργούν οι εξελίξεις με τη J&J και την AZ. Ανακοίνωσε ακόμα και δεύτερη συμφωνία (που θα υπογραφεί σύντομα) για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022 και 2023 για χρήση ενίσχυσης (booster) ή αντιμετώπισης παραλλαγών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι όλες οι δόσεις θα κατανεμηθούν με βάση την αναλογία του πληθυσμού και το 2ο τρίμηνο του 2021, η ΕΕ θα λάβει από τη Pfizer 250 εκ.δόσεις. Οι επιπλέον 50 εκ. προορίζονταν αρχικά για το 4ο τρίμηνο.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΕΕ είχε λάβει συνολικά ως χθες 126 εκ. δόσεις εμβολίων και έχουν γίνει 100 εκ. εμβολιασμοί , το 25% με 2η δόση και άρα 27 εκ. Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η νέα συμφωνία για τα 1,8 δις της Pfizer το 2022 και 2023  προβλέπει παραγωγή στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος επεσήμανε ότι όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στο 70%, τόσο πιο εύκολα θα απαλλαγούμε από την πανδημία, ωστόσο προειδοποίησε ότι ακόμα πολλοί παράγοντες μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα, αλλά η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την J&J.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν “τα καλά νέα είναι ότι ο εμβολιασμός αυξάνει την ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη! Τα κράτη μέλη έχουν λάβει περισσότερες από 126 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από χθες. Και χαίρομαι που λέω ότι σήμερα έχουμε φτάσει τα 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα ορόσημο για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Από αυτούς τους 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς, περισσότερο από το ένα τέταρτο είναι δεύτερες δόσεις, που σημαίνει ότι έχουμε πλέον περισσότερα από 27 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.”

“Γι `αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία με την BioNTech-Pfizer για, για άλλη μια φορά, να επιταχύνουμε τη χορήγηση εμβολίων. 50 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις εμβολίων BioNTech-Pfizer θα παραδοθούν το τρίμηνο 2 του τρέχοντος έτους, ξεκινώντας τον Απρίλιο. Αυτές οι 50 εκατομμύρια δόσεις είχαν αρχικά προβλεφθεί για παράδοση το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τώρα, είναι διαθέσιμες στο 2o τρίμηνο”, ανακοίνωσε.

“Αυτό θα αυξήσει τις συνολικές δόσεις της BioNTech-Pfizer σε 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο. Αυτές οι δόσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά στον πληθυσμό, μεταξύ όλων των κρατών μελών”, όπως είπε.

“Με βάση όλα αυτά, αρχίζουμε τώρα μια διαπραγμάτευση με την BioNTech-Pfizer για τρίτο συμβόλαιο. Αυτή η σύμβαση θα προβλέψει την παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά την περίοδο 2021 έως 2023”, ανακοίνωσε η Πρόεδρος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.