Ευρώπη – Βρετανία και τριτοβάθμια εκπαίδευση

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα τα οποία είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της δυνατότητας που είχαν οι φοιτητές από τις χώρες της Ένωσης να έχουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στα Φοιτητικά Δάνεια (Student Loans). Δάνεια όπου λανθασμένα στην Κύπρο πολλοί τα αποκαλούσαν και τα θεωρούσαν ως «Ευρωπαϊκά Δάνεια», θεωρώντας ότι παρέχονταν από την ίδια την Ένωση. Μια παρανόηση η οποία σε πολλούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των σπουδών.


Με πρόσφατη απόφασή της η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει αποφασίσει τη διακοπή της παροχής των Φοιτητικών Δανείων στους φοιτητές προερχόμενους από την Ένωση και πλέον αυτοί θα εμπίπτουν στην κατηγορία των Διεθνών Φοιτητών (International Students), κάτι το οποίο σημαίνει ότι η οροφή που υπήρχε για τις £9.000-9.250 ανά έτος, δεν θα ισχύει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022. Οι φοιτητές οι οποίοι από φέτος (2020) θα φοιτήσουν στη Βρετανία θα δικαιούνται να λάβουν το Φοιτητικό Δάνειο για όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Π.χ. εάν είναι τριετές πρόγραμμα, όπως είναι τα περισσότερα και θα διαρκέσει μέχρι και το 2023, ή ακόμα κι αν είναι τετραετές το οποίο είναι για συγκεκριμένα θέματα όπου το μεταπτυχιακό (Master) είναι ενσωματωμένο και ενιαίο με το προπτυχιακό, όπως π.χ. κάποιοι κλάδοι της Φαρμακευτικής (Masters of Pharmacy – Mpharm) και θα ολοκληρωθούν το 2024, δεν θα έχουν καμία απολύτως επίπτωση, ανεξαρτήτως των όποιων άλλων εξελίξεων.

Οι λόγοι για τους οποίους η Βρετανία έχει προβεί σε αυτή την κίνηση είναι πάρα πολλοί, τόσο οικονομικοί όσο και σημασιολογικοί. Παρ’ όλο που πολλοί θεωρούν, δικαίως, ότι θα χαθεί μια τεράστια αγορά από την Ένωση των 460 εκατομμυρίων, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Βρετανία έχει μετά το δημοψήφισμα του 2016 διενεργήσει μια τεράστια Διεθνή Έρευνα Αγοράς και οι ενδείξεις είναι ότι στρέφεται στην τεράστια Αγορά της Ασίας, κυρίως της Κίνας και της Ινδίας, όπου θα στοχεύσει στην προσέλκυση της ελίτ από αυτές τις χώρες. Οι χρεώσεις (Student Fees) θα είναι εντελώς διαφορετικές, αφού θα είναι αυξημένες κατά περίπου 30% ανά φοιτητή/έτος, και κυρίως τα λεφτά αυτά θα μπαίνουν στην οικονομία από έξω, παρά να γίνεται αναδιανομή από τον Κρατικό Οργανισμό “Student Loan Company” προς τα πανεπιστήμια. Αυτά όσον αφορά το καθαρά οικονομικό. Όσον αφορά το σημασιολογικό, η πρώτη ανάγνωση λέει ότι η Βρετανία θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία για τους όρους του Brexit.

Όλα τα πιο πάνω έχουν τη δική τους σημασία και θα πρέπει να αναλυθούν με νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, η οποία σίγουρα θα γίνει τις επόμενες μέρες. Το σημαντικό πλέον είναι ότι ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει για τα καλά και αυτό είναι κάτι το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες στην Ένωση. Από την άλλη, η κάθε αλλαγή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για όλους μας για να δούμε τις πιθανές εναλλακτικές μας επιλογές.


Για τους φοιτητές στην Κύπρο. Ειδικά για αυτούς που σχεδίαζαν να φοιτήσουν στη Βρετανία, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα, αλλά σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου αφού μια πλειάδα από επιλογές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, είναι διαθέσιμες και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί με νηφαλιότητα για να μπορέσουν να παρθούν οι πιο ορθές αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να δώσει διέξοδο, αλλά και περισσότερες επιλογές οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν ανάλογα για να παρθούν οι πιο ορθές αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.