Ευρωσκεπτικιστές: Σημαντικά οικονομικά οφέλη από το Brexit

Την υποστήριξή τους σε έκθεση που ισχυρίζεται ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομία της χώρας παρείχαν οι πιο ένθερμοι οπαδοί του σκληρού Brexit από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Συντηρητικοί βουλευτές-μέλη της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας European Research Group (ERG), με επικεφαλής τον βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ, παρέστησαν στην παρουσίαση της έκθεσης των «Οικονομολόγων υπέρ του Ελεύθερου Εμπορίου».

Παρών ήταν και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που έχει αναδειχθεί στον πιο σφοδρό επικριτή του σχεδίου της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Η έκθεση των οικονομολόγων εκτιμά πως αν το Brexit επισυμβεί χωρίς συμφωνία με την ΕΕ και η Βρετανία εκπέσει στη διενέργεια εμπορίου με βάση του γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το ΑΕΠ της χώρας θα είναι κατά περίπου 7% μεγαλύτερο σε 15 χρόνια, σε σχέση με το σενάριο κάποιου είδους περιορισμών στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Η παρουσίαση της έκθεσης με τη στήριξη της ομάδας ERG έγινε λίγο αφότου ο κ. Ρις-Μογκ στην ουσία επιβεβαίωσε πως οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των οποίων ηγείται δε θα παρουσιάσουν τελικά δική τους εναλλακτική πρόταση για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Πάντως ο Ρις-Μογκ προανήγγειλε δημοσιοποίηση πρότασης της ομάδας του για το πώς θα αποφευχθούν μετά από το Brexit τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, η πρόταση της ERG θα προβλέπει ομάδες εφοριακών που θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε προϊόντα στις μονάδες παραγωγής και στον τελικό προορισμό.

Οι παρόντες βουλευτές απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το κατά πόσο θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος εφόσον επιμείνει στο λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς». Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ευρωπαίων από το Λονδίνο, σύμφωνα με τους Brexiteers.

«Σημασία έχει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Δε με ενδιαφέρει πολύ ποιος θα είναι πρωθυπουργός», απάντησε ο παραιτηθείς Υφυπουργός Brexit Στιβ Μπέικερ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.