Ευρωβαρόμετρο: Πρωτιά της Κύπρου στην διαφθορά – Τα «συγχαρητήρια» Στεφάνου προς την κυβέρνηση

Ακόμη μία διεθνή πρωτιά στην διαφθορά καταγράφει η Κύπρος όπως καταγράφεται σιδικό Ευρωβαρόμετρο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν.

Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους, με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους κράτη μέλη της ΕΕ. Οι απόψεις για το πόσο διαδεδομένη είναι η διαφθορά στη χώρα τους ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τα αποτελέσματα να κυμαίνονται από 98% στην Ελλάδα και 94% στην Κύπρο και την Κροατία σε 16% σε Δανία και 17% στη Φινλανδία.

Σε δέκα κράτη μέλη της ΕΕ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, και αυτή η άποψη είναι η πιο διαδεδομένη στην Κροατία (67%), στην Κύπρο (66%) και τη Σλοβενία (65%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνεί ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα τους, με αναλογίες που κυμαίνονται από 92% στην Κύπρο, 90% στην Ελλάδα και 87% σε Κροατία σε 50% στη Λετονία.

Συγκεκριμένα στο ευρωβαρόμετρο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν το 92% των ερωτηθέντων στην Κύπρο απάντησε πως συμφωνεί με τη θέση πως υπάρχει διαφθορά στα εθνικά δημόσια όργανα της χώρας, αύξηση 3% σε σχέση με το 2022. Μόλις 5% απάντησε αρνητικά, αύξηση 1% (το ποσοστό όσων απάντησαν πως δεν γνωρίζουν μειώθηκε κατά 4% στο 3%).

Συγκριτικά στην ΕΕ το 74% (αύξηση 4%) απάντησε πως συμφωνεί με την πιο πάνω δήλωση, σε αντίθεση με 18% (αύξηση 1%) που διαφώνησε. Το ποσοστό όσων απάντησαν πως δεν γνωρίζουν μειώθηκε κατά 5% στο 8%.

Στην ερώτηση αν συμφωνούν πως υπάρχει διαφθορά στα τοπικά ή περιφερειακά δημόσια θεσμικά όργανα στην Κύπρο, 87% (μείωση 1%) απάντησε θετικά, 6% (αύξηση 1%) απάντησε αρνητικά. Στην ΕΕ θετικά απάντησε το 72% (αύξηση 4%) και αρνητικά το 20% (αύξηση 1%).

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2658

Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, η πλειοψηφία συμφωνεί ότι οι πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ των επιχειρήσεων και της πολιτικής στη χώρα τους οδηγούν στη διαφθορά.

Πάνω από εννέα στους δέκα σε Ελλάδα και Κύπρο (και οι δύο 93%) καθώς και το 87% στην Κροατία συμφωνεί ότι αυτό συμβαίνει.

Η αναφορά του «θα ήταν άσκοπη γιατί δεν θα το κάνουν οι υπεύθυνοι να τιμωρηθεί» η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε πέντε χώρες: Κύπρος (53%), Ελλάδα (51%), Μάλτα (41%), Κροατία (38%) και Ρουμανία (32%). Είναι επίσης αναφέρεται από τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα στη Σλοβενία (46%), τη Λετονία (43%) και Πορτογαλία (42%).

https://europa.eu/eurobarometer/api/deliverable/download/file?deliverableId=82894

Απαντώντας σε ερώτηση με πολλαπλές επιλογές, και δυνατότητα πέραν της μιας επιλογής, για το πού θεωρούν πως είναι διαδεδομένη η τακτική «να δίνεις και να παίρνεις δωροδοκίες/ φακελάκια» και «κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος», πρώτη επιλογή στην Κύπρο ήταν τα πολιτικά κόμματα (70%, αύξηση 7% σε σχέση με το 2022), και ακολουθεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (60%, αύξηση 1%), οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς (58%, αύξηση 6%), οι λειτουργοί που εκδίδουν οικοδομικές άδειες (57%, αύξηση 4%), οι πολιτικοί σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (54%, αύξηση 6%) και η αστυνομία και τα τελωνεία (54%, αύξηση 1%).

Συγκριτικά, στον μέσο όρο της ΕΕ, πρώτη επιλογή ήταν τα πολιτικά κόμματα (58%, αύξηση 5%), οι πολιτικοί σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο (55%, αύξηση 6%), οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς (45%, αύξηση 7%), οι λειτουργοί που εκδίδουν οικοδομικές άδειες (45%, αύξηση 8%), οι ιδιωτικές εταιρίες (37%, χωρίς αλλαγή, ποσοστό που στην Κύπρο βρισκόταν στο 31% με μείωση 3%) και οι λειτουργοί που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχείρησης (33%, αύξηση 3%, στην Κύπρο 52% με μείωση 2%).

Το 93% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (77% κατά μέσο όρο στην ΕΕ) σε διαφορετική ερώτηση συμφώνησαν πως οι πάρα πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής στη χώρα οδηγούν στη διαφθορά.

Το 86% απάντησαν πως η ευνοιοκρατία και η διαφθορά εμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στη χώρα (65% στην ΕΕ), το 92% πως η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής νοοτροπίας στην Κύπρο (61% στην ΕΕ) και το 86% πως ο μόνος τρόπος για να πετύχει κάποιος επιχειρηματικά είναι να έχει πολιτικές διασυνδέσεις (53% στην ΕΕ).

Σε ερώτηση για ποιους λόγους κάποιος θα μπορούσε να μη καταγγείλει υπόθεση διαφθοράς (μέχρι τρεις απαντήσεις), οι περισσότεροι στην Κύπρο απάντησαν πως η καταγγελία θα ήταν άσκοπη γιατί οι υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν (53%, 30% στην ΕΕ), πως δεν υπάρχει προστασία για όσους καταγγέλλουν τη διαφθορά (43%, 28% στην ΕΕ) και πως είναι δύσκολο να αποδείξεις οτιδήποτε (40%, 48% στην ΕΕ).

Ερωτηθέντες ποιους θα εμπιστεύονταν περισσότερο να επιληφθούν, 52% των Κύπριων απάντησε την αστυνομία (63% στην ΕΕ), 29% τον εθνικό διαμεσολαβητή, δηλαδή την Επίτροπο Διοικήσεως (29%, 16% στην ΕΕ) και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους (21%, 15% στην ΕΕ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με δείγμα 505 ατόμων στην Κύπρο, την περίοδο 21 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2022, και με συνολικό δείγμα 26.509 συνεντεύξεων σε όλα τα κράτη μέλη.

Σχολιάζοντας το ειδικό Ευρωβαρόμετρο ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έδωσε τα συγχαρητήρια του στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για ακόμη μία διεθνή πρωτιά στην διαφθορά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy