Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ: Ενώπιον της ΕΕ η απάνθρωπη «διοικητική κράτηση» που εφαρμόζει το Ισραήλ

Στο Ισραήλ 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα ενάντια στη κράτησή τους σε Ισραηλινές φυλακές, κάνοντας απεργία πείνας. Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατέθεσαν σήμερα γραπτή ερώτηση στην ΕΕ σε σχέση με την πολιτική της «διοικητικής κράτησης» που εφαρμόζει το Ισραήλ.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν με ποιους τρόπους θα πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη πολιτική της «διοικητικής κράτησης», η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

H «διοικητική κράτηση» είναι μια πολιτική που χρησιμοποιείται από το Ισραήλ, με το πρόσχημα της ασφάλειας του κράτους. Έτσι, καθημερινά φυλακίζονται Παλαιστίνιοι, χωρίς καμία κατηγορία ή δίκη, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το 2022 πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν συλληφθεί κατά αυτόν τον τρόπο, ενώ γύρω στους 800 βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι χωρίς πρόσβαση σε μια δίκαιη δίκη και χωρίς κατηγορίες. Όλοι τους υπόκεινται σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.

Επιπλέον, όπως και σε περιπτώσεις φυλακισμένων με άλλο καθεστώς, δεν τους προσφέρεται ιατρική βοήθεια.

Η περίπτωση του Nasser Abu Hmaid και η άρνηση στην μητέρα του να τον επισκεφτεί

Στο κείμενο που απέστειλαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ αναφέρουν το παράδειγμα του ισοβίτη Nasser Abu Hmaid, 49 χρονών, o οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2002. Έχει υποστεί αμέτρητες άγριες και παράνομες ανακρίσεις. Τον τελευταίο καιρό υποφέρει από σοβαρά ιατρικά προβλήματα, λόγω της ιατρικής αμέλειας που βίωσε στις φυλακές. Πρόσφατα η υγεία του επιδεινώθηκε και έπεσε σε κώμα. Εξετάσεις έδειξαν πως πάσχει από καρκίνο, σε τελικό στάδιο. Ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν του παρέχουν την φροντίδα που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει. Επίσης δεν επιτρέπουν στη μητέρα του να τον επισκεφτεί.

Για αυτόν ειδικά οι κκ. Γεωργίου και Κιζίλγιουρεκ ρώτησαν την ΕΕ πώς προτίθεται να ενεργήσει ώστε να διασφαλίσει άμεσα τα δικαιώματα του κρατουμένου Nasser Abu Hmaid και, δη, το δικαίωμα να τον δει και να τον επισκεφτεί η μητέρα του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.