Ευρωβουλευτής Γεωργίου – Ερώτηση προς την ΕΚΤ: Θέτει το ζήτημα της χρήσης μετρητών

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σχετικά με τη χρήση μετρητών. Ο Ευρωβουλευτής στην ανακοίνωση του εγείρει ερωτήματα ποιους εξυπηρετεί η κατάργηση των μετρητών, αλλά και με ποιους τρόπους θα εξυπηρετούνται οι ομάδες ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

 

Τα μετρητά πεθαίνουν στην Κύπρο…

Η πολιτική εκμετάλλευση που έτυχε πριν λίγες μέρες η απόφαση συγκεκριμένης τράπεζας για επιβολή αυθαίρετων χρεώσεων ήταν, τουλάχιστο, δώρον άδωρον, αφού, εύσχημα, άφησε έξω από τη συζήτηση τη λογική και τα αποτελέσματα εκείνης της απόφασης.

Η οποία αφορούσε τη γενικότερη προσπάθεια όλων των τραπεζών να στραφούν προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Να κατευθύνουν, δηλαδή, τους καταναλωτές στο κινητό τους, στο τάμπλετ ή στον υπολογιστή τους για να εξυπηρετηθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάργηση των μετρητών εξυπηρετεί τις δικές τους κερδοφόρες νομισματικές πολιτικές, εξυπηρετεί την ιδιωτική πρωτοβουλία των πολύ λίγων, τονίζω το «πολύ λίγων», εις βάρος ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι τα μετρητά…

Κανείς δεν είναι εναντίον της ψηφιοποίησης. Ιδιαίτερα αν γίνεται με μέτρο και με γνώμονα την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία…

Τι γίνεται, δηλαδή, με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν την ευχέρεια να έχουν έξυπνο κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή; Ή με αυτούς που δεν έχουν τις απαιτούμενες ψηφιακές γνώσεις/δεξιότητες; Τι γίνεται με τους ηλικιωμένους μας, με τους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες; Αυτούς που για διάφορους λόγους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό; Πώς εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων αυτών στην αγορά; Πώς εγγυόμαστε την ιδιωτικότητά τους και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων;

Παρόλη την αυξανόμενη τάση για ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 79% των πληρωμών που έγιναν σε καταστήματα στην Ευρωζώνη το 2016 έγιναν με μετρητά. Το αντίστοιχο ποσοστό για Κύπρο ήταν 88%! Την ίδια ώρα οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο δυσκολίες πρόσβασης στα μετρητά τους μέσω ΑΤΜ και υποκαταστημάτων τραπεζών. Ο αριθμός των οποίων (ΑΤΜ) μειώνεται συνεχώς, Τα δίκτυα τραπεζικών καταστημάτων μειώνονται σε πολλές χώρες και ορισμένες φορές δεν παρέχονται ταμειακές υπηρεσίες. Επιπλέον, όλο και περισσότερες τράπεζες και πάροχοι ΑΤΜ σε ολόκληρη την ΕΕ και Κύπρο επιβάλλουν τέλη για αναλήψεις μετρητών. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τα μετρητά δε γίνονται πλέον αποδεκτά στα καταστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέστειλα σήμερα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτοντας το ζήτημα της πρόσβασης των καταναλωτών σε μετρητά. Και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν. Ζήτησα επίσης να μάθω γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδίδει τη δέουσα σημασία και προτεραιότητα στη λειτουργία της ομάδας εργασίας για την πρόσβαση σε μετρητά σε επίπεδο ΕΕ (working group on access to cash). Μιας Ομάδας η οποία αν και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα εργασίας της ΕΚΤ 2019-2020, κατόπιν εισήγησης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), εντούτοις οι εργασίες της ακόμη να αρχίσουν ακόμη… Επιπρόσθετα, την ρώτησα αν συμφωνεί ότι η πρόσβαση των καταναλωτών σε μετρητά πρέπει να είναι δωρεάν, τουλάχιστον όταν χρησιμοποιούν το δίκτυο ΑΤΜ της τράπεζάς τους, ενώ παράλληλα να έχουν το δικαίωμα να κάνουν πολλές δωρεάν αναλήψεις ανά μήνα σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών. Τέλος, της ζήτησα να μου απαντήσει αν θα διασφαλίσει όπως υπάρχει μια ελάχιστη διαθεσιμότητα και ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή των ΑΤΜ σε κάθε κράτος μέλος σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν για κάτι. Κάθε μέθοδος πληρωμής έχει τα πλεονεκτήματά της ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Ας σεβαστούμε, τουλάχιστο, αυτό!

«Η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο κος Αβέρωβ Νεοφύτου, μιλώντας για το ίδιο θέμα, πριν λίγες μέρες. Καλώς… Του απαντώ, όμως: «Τουλάχιστο, ας περιορίσουμε τις τερατογενέσεις…»

Υ.Γ.

Πολλοί, συχνά, επιχειρηματολογούν ότι τα μετρητά ευνοούν το οργανωμένο έγκλημα, την φοριαδιαφυγή και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο… Σωστό! Αλλά δεν χρειάζεται να τα ισοπεδώσουμε όλα, στο μεταξύ… Μήπως με την ίδια λογική και στην βάση ευρωπαϊκών μελετών να κλείσουμε όλα τα δικηγορικά και τα λογιστικά γραφεία επειδή μερικά από αυτά είχαν/έχουν συγκεκριμένη εμπλοκή σε αυτά τα εγκλήματα;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy