Ευρωβουλευτής Γεωργίου: Η Τουρκία κρατά το μαστίγιο, θέλει και τα καρότα…

Του Γιώργου Γεωργίου*

“Δεν μάθαμε τι είπαν στον κ. Ερντογάν η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μπορούμε, όμως, βάσιμα να υποψιαστούμε, τι τους είπε ο κ. Ερντογάν, μετά το ρεζίλεμα με τον καναπέ.  Μάλλον, τους  τόνισε πως μέσα από ένα νεο-οθωμανικό επεκτατισμό θα συνεχίσει να απειλεί γειτονικά κράτη και θα προσπαθήσει να ανατρέψει διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή του Μοντρέ και της Λωζάνης. Ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις έξω από τη Λιβύη, τη Λεμεσό και στο Αιγαίο. Ότι θα συνεχίσει να απειλεί τους γείτονές του και με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναεισβάλει στην Κύπρο.

Προφανώς, ζήτησε και πολλά καρότα επισείοντας το  μαστίγιο. Ζητά αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Πώς θα του τη δώσουμε, όμως, όταν δεν έχει σεβαστεί την υπάρχουσα τελωνειακή ένωση και τις υποχρεώσεις του έναντι της Κύπρου; Επίσης, ζητά, εκ νέου, λεφτά για την ντροπιαστική συμφωνία που έκανε με την ΕΕ για το προσφυγικό. Θέλει υψηλούς διαλόγους και αναβάθμιση οικονομικών σχέσεων με την Ε.Ε, απελευθέρωση της βίζας, ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά ευρωπαϊκών όπλων. Έμαθε ο κος Ερντογάν, πριν από κάθε Συμβούλιο, να αποσύρει τα πλοία του για να βρίσκει το πρόσχημα να ζητά δώρα. Να του υπενθυμίσουμε, όμως, πως πριν τον Ιούνιο, έχουμε την πενταμερή συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.” Αυτά επισήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου στη συνεδρία της Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας. Θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Γεωργίου υπογράμμισε πως για να προχωρήσει η θετική ατζέντα με την Τουρκία, εκτός των άλλων πολλών προϋποθέσεων που τέθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτείται η επίδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Όπως εξήγησε, η Τουρκία οφείλει να επιδείξει καλή θέληση στη Γενεύη, στηρίζοντας τη συμφωνημένη βάση λύσης (ΔΔΟ), αλλά να διατηρήσει και στη συνέχεια μια εποικοδομητική  στάση, τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο κος Γεωργίου απευθύνθηκε, επίσης, με νόημα στην εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, Αμάντα Πολ, η οποία πρότεινε ως εναλλακτική επιλογή για συζήτηση το ελβετικό μοντέλο συνομοσπονδίας. Την ρώτησε ευθέως εάν πιστεύει πως η συνομοσπονδία θα μπορούσε να ήταν βιώσιμη ή εάν θα είναι, ενδεχομένως, ένα προστάδιο για να οδηγηθούμε σε δύο κράτη ή τελικά, ακόμα, και στην προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Κλείνοντας, ο κος Γεωργίου διερωτήθηκε, χωρίς να πάρει απάντηση,  εάν οι δύο Πρόεδροι των ευρωπαϊκών οργάνων έθεσαν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, ζητώντας της εκείνο το οποίο προβλεπόταν, δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από την ΕΕ στις συνομιλίες της Γενεύης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η όποια συζήτηση για λύση θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.