Ευθανασία: Δυσκολίες λόγω προκατάληψης και ταμπού – «Η απόφαση αφορά τον ασθενή»

Το θέμα της ευθανασίας είναι δύσκολο λόγω προκατάληψης και ταμπού που υπάρχουν παρόλο που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει θεσπιστεί μέσω νόμου, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ανθρωπιστικών δικαιωμάτων συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως επιστήμονες, ο δικηγορικός σύλλογος, αλλά και η εκκλησία.

Η κ.Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αφορά τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα βασανιστικό θάνατο και ένα θάνατο με αξιοπρέπεια. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι πριν ληφθεί η όποια απόφαση γίνεται και αξιολόγηση για την κατάσταση του ασθενή από γιατρούς αλλά και ψυχολόγο.

Σε επόμενη συζήτηση, είπε, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της επιτροπής βιοηθικής.

Άρης Κωνσταντινίδης: Ο νόμος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και με αυστηρές προϋποθέσεις

Ο νόμος για την ευθανασία εφόσον ψηφιστεί πρέπει να είναι ξεκάθαρος και με αυστηρές προϋποθέσεις, τόνισε τον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Άρης Κωνσταντινίδης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι γίνεται λόγος για θάνατο υποβοηθούμενο από γιατρό και όχι άλλο πρόσωπο, ενώ πρέπει να πρόκειται για δυσβάστακτη και βασανιστική ανίατη ασθένεια η οποία θα επιφέρει σε σύντομο διάστημα τον θάνατο στον ασθενή.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της ευθανασίας αφορά επιστημονικά διαγνωσμένο άτομο, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής και δεν μπορεί το ίδιο να δώσει τέρμα στη ζωή του. Ο κύριος Κωνσταντινίδης εκτίμησε ότι γίνεται λόγος για ιδιαίτερα περιορισμένες περιπτώσεις ασθενών.

Αχιλλέας Δημητριάδης: «Σοβαρό θέμα, νομικό, κοινωνικό και ηθικό»

Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, νομικό, κοινωνικό και ηθικό, ανέφερε σχετικά με την ευθανασία ο νομικός, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Το ερώτημα που εξετάζεται, είπε, είναι κατά πόσον ο άνθρωπος που έχει το δικαίωμα της ζωής μπορεί να έχει και το δικαίωμα του θανάτου. Εξήγησε ότι ο δικηγορικός σύλλογος ετοίμασε 70σελιδη έκθεση με παραδείγματα από χειρισμό του θέματος σε άλλες χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται η ευθανασία.

Θα πρέπει, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, η διαχείριση αυτού του δύσκολου και ευαίσθητου θέματος να γίνει με διάλογο μέσα στην κοινωνία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.